Η κρητική κουζίνα δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Όποιος έχει ταξιδέψει στο νησί, γνωρίζει καλά για τι μιλάμε. Από τις πιο δημοφιλείς τοπικές κουζίνες, η κρητική έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι δεν είναι απαραίτητο πως κατάγονται από την Κρήτη.

Στην Αθήνα, μάλιστα, υπάρχουν πολλά μαγαζιά που σερβίρουν κρητικά πιάτα, ενώ είναι πλέον αρκετά και τα κρητικά εστιατόρια με παραδοσιακές συνταγές, ασυναγώνιστες σε γεύση και ποιότητα. Αν θέλετε, λοιπόν, κι εσείς να γευτείτε μυρωδάτο απάκι, χοχλιούς μπουμπουριστούς, οφτό αρνάκι ή τσιγαριστό παρέα με άφθονη ρακή, ιδού παρακάτω κάποια από τα καλύτερα κρητικά εστιατόρια της πόλης.

Κρήσσα Γη

«Κρήσσα Γη» είναι η «γη του Κρητικού». Και εκεί, στην κρητική γη στο Μαρούσι μεταφέρονται μέσα από τις νόστιμες παραδοσιακές γεύσεις και τον διάκοσμο του χώρου, όπως οι αρχέτυπες προσωπογραφίες Κρητικών και παραστάσεων της κρητικής ζωής μιας άλλης εποχής, στη Μεγαλόνησο. Στην Κρήσσα Γη θα δοκιμάσεις, μεταξύ άλλων, μαραθόπιτα, σύγκλινο ψημένο στη γλίνα του με λεμόνι, πατάτες οφτές με στάκα, τσιγαριαστό χοιρινό κ.α.
Αγ. Κωνσταντίνου 23, Μαρούσι

Η Κρήτη

Μετράει κάτι παραπάνω από 30 χρόνια λειτουργίας, έχοντας αποκτήσει φανατικό κοινό. Το κρητικό οινομαγειρείο στη στοά Βερανζέρου, στην Πλατεία Κάνιγγος, φημίζεται για την απλόχερη κρητική φιλοξενία του και τις νόστιμες παραδοσιακές του γεύσεις, όπως το τσιγαριαστό κατσικάκι της κατσαρόλας και το απάκι σβησμένο με κρασί.
Βερανζέρου 5, πλατεία Κάνιγγος

Ρακάκι

Μικρό και φιλικό, το Ρακάκι στην πλατεία της Καισαριανής, συγκεντρώνει επισκέπτες από όλη την Αττική που το επιλέγουν για την αυθεντική, κρητική του κουζίνα. Απάκι, αρνί οφτό, ντάκος, αβγά με στάκα, συκώτι είναι κάποια από τα πιάτα που πρέπει να δοκιμάσεις.
Μοσχονησίων 2-4, Καισαριανή

Όξο Νου

Ένα από τα πιο δημοφιλή κρητικά στέκια της πόλης, με τους νόστιμους μεζέδες του να γίνονται καθημερινά ανάρπαστοι. Οι πρώτες ύλες στο Όξο Νου, καταφθάνουν απευθείας από την Κρήτη, ενώ οι παραδοσιακές γεύσεις του νησιού παρουσιάζονται με τον πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο. Καλιτσούνια και χανιώτικο μπουρέκι, τσιγαριαστό και ντολμαδάκια στα πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε.
Εμμανουήλ Μπενάκη 63, Εξάρχεια

Πασιφάη

Επίσης, ένα από τα πιο δημοφιλή κρητικά εστιατόρια στην Αθήνα. Η Πασιφάη θυμίζει πολύ παραδοσιακό σπίτι, με κυρίαρχα στοιχεία την πέτρα, το ξύλο και το βαθύ κόκκινο χρώμα. Εδώ θα δοκιμάσετε γενναίες, σπιτικά μαγειρεμένες μερίδες όπως κατσίκι στο φούρνο με πατάτες και στάκα, γαμοπίλαφο, μακαρόνια στο ζουμί με ανθότυρο, χοχλιούς μπουμπουριστούς, κουνέλι με μυζήθρα Χανίων, σφακιανό τσιγαριαστό κ.α.
Λαζαράκη 63, Γλυφάδα