Τον Ιανουάριο είναι αρκετές οι παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα, όμως, είναι πολλές και οι παραστάσεις που πρόκειται να ρίξουν αυλαία μέχρι το τέλος του μήνα. Αν, λοιπόν, σχεδιάζετε μία έξοδο για θέατρο, σας έχουμε παρακάτω τις παραστάσεις που ολοκληρώνουν τον κύκλο τους και αξίζει να τις δείτε, πριν κατέβουν.

Ο Γλάρος – θέατρο Σημείο

Το γόνιμο έργο του Τσέχωφ, παρουσιάζεται σε μια νέα, τολμηρή και απολύτως προσωπική προσέγγιση από τον σκηνοθέτη και συγγραφέα Αλέξανδρο Διαμαντή για οκτώ τελευταίες παραστάσεις στο Θέατρο Σημείο έως την Κυριακή 21 Ιανουαρίου.

«Η ζωή όπως τη βλέπουμε στα όνειρά μας». «Χρειαζόμαστε νέους τρόπους έκφρασης»! «Η εποχή μας είναι νεκρή»! «Να μάθεις να έχεις πίστη». «Γράφω αυτό που μου υπαγορεύει η ψυχή μου». Λόγια μιας παράστασης που θέλει ν’ανατρέψει όλες μας τις βεβαιότητες γύρω από το γνωστό έργο του Τσέχωφ. Ο έρωτας και η τέχνη, ο πυρετός και ο συμβιβασμός, η οργή και η απάθεια, η δημιουργία και η πίστη – ο δρόμος που οδηγεί στον όλεθρο είναι στρωμένος με αγαθές προθέσεις.

Όλοι οι ήρωες ερωτεύονται κι απογοητεύονται. Εκρήγνυνται, φωνάζουν και κλαίνε κι έπειτα χορεύουν όλοι μαζί, αγαπημένοι πάλι. Αστειεύονται με θάρρος κοιτάζοντας την καταστροφή και τον θάνατο. Αυτοί οι ήρωες δεν είναι ούτε θεοί, ούτε βασιλιάδες, ούτε πολεμιστές. Είναι όπως ένα μερμήγκι που κατεβαίνει τον τοίχο – χωρίς καθόλου αλαζονεία πως τάχα επιτελούν έναν άθλο. Οι ήρωες αυτοί δημιουργήθηκαν από τον Τσέχωφ, 21 χρόνια πριν από μια μεγάλη Επανάσταση. Άραγε σήμερα, που ξαναεμφανίζονται, τί προμηνύουν;

Ταυτότητα παραστασης

Διασκευή & Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Διαμαντής
Φωτογραφίες & Βίντεο: Σταύρος Χαμπάκης
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Ιωάννα Μακρή (Αρκάντινα)
Δημήτρης Μανδρινός (Τρέπλιεφ)
Μανταλένα Καραβάτου (Νίνα)
Βαγγέλης Ρόκκος (Τριγκόριν-Μεντβεντένκο)
Περικλής Μοσχολιδάκης (Ντορν-Σόριν)
Δανάη Παπουτσή (Μάσσα)

Μέρες & Ώρες παραστάσεων: έως την Κυριακή 21 Ιανουαρίου
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 20:30
Κυριακή στις 19:30

Τιμές Εισιτηρίων:
Γενική Είσοδος: €17
Μειωμένο εισιτήριο (φοιτητές, 65 και άνω, άνεργοι, αμεα : €15
Ατέλειες: €10
Ομαδικό (παρέες άνω των 10 ατόμων): €10
Προπώληση: more.com

Θέατρο Σημείο – Σκηνή lab
Χαριλάου Τρικούπη 4, Καλλιθέα
Τηλ. 210 9229579

«Η Εκατομμυριούχος» – θέατρο Παλλάς

Η παράσταση στην οποία η Ελεονώρα Ζουγανέλη ξεδίπλωσε το υποκριτικό της ταλέντο, αποτελώντας μια ευχάριστη έκπληξη, ρίχνει αυλαία. Η αισθηματική κωμωδία του Τζορτζ Μπέρναρντ Σω, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, κλείνει τον κύκλο των παραστάσεων της στις 21 Ιανουαρίου στο Θέατρο Παλλάς.

«Η Εκατομμυριούχος» είναι ένα πνευματώδες και στοχαστικό έργο, που εξερευνά τη σχέση μεταξύ πλούτου και ευτυχίας, αλλά και τον καταλυτικό ρόλο του έρωτα. Το έργο αφηγείται την ιστορία της Επιφάνια ντι Πάρεργα, η οποία, αφότου κληρονόμησε τον πατέρα της, εγκαταλείπει απογοητευμένη τον μποξέρ σύντροφό της κι ερωτεύεται έναν ιδεαλιστή γιατρό, προστάτη των φτωχών, με τον οποίο αποφασίζουν να μπουν σε αμοιβαία δοκιμασία, για να ανακαλύψουν εάν κάνουν ο ένας για τον άλλο.

Ο γιατρός μπαίνει στη δοκιμασία που είχε ζητήσει ο πατέρας της κληρονόμου, δηλαδή να βρει έναν άντρα με ταλέντο στην απόκτηση χρημάτων, και η Επιφάνια στη δοκιμασία που είχε ζητήσει η μητέρα του, να βρει μια γυναίκα που να μπορεί να ζήσει για ένα τρίμηνο με ελάχιστα χρήματα.

Ταυτότητα παράστασης

Διασκευή: Βασίλης Τσιγκριστάρης, Γιάννης Κακλέας
Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Στον ρόλο της «Εκατομμυριούχου», η Ελεωνόρα Ζουγανέλη
Γιατρός ο Νίκος Κουρής
Πρωταγωνιστούν
Βασίλης Κούκουρας, Ιβάν Σβιτάιλο, Μαριλού Κατσαφάδου, Βασίλης Τσιγκριστάρης, Ροζαμάλια Κυρίου, Στράτος Λύκος, Κατερίνα Σούσουλα
Μαζί τους οι (αλφαβητικά):
Γαβριέλα Αντωνοπούλου, Άγγελος Αποστολίδης, Αναστασία Βαλσαμάκη, Μαριτίνα Κατσιμπράκη, Ηρώ Κόντη, Πέτρος Νικολίδης, Άιντι Ορμένι, Μάρω Σταυρινού, Μάριος Χατζηαντώνης, Νικόλας Χατζηβασιλειάδης
Επί σκηνής ζωντανή 5μελής ορχήστρα

Πρόγραμμα παραστάσεων
Τετάρτη & Κυριακή στις 19:00
Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00
Εισιτήρια από 15€

Προπώληση: Κλείστε τα εισιτήριά σας εδώ

Θέατρο Παλλάς
Βουκουρεστίου 5, Αθήνα

«Ο Εραστής» – θέατρο Νέου Κόσμου

Η Κλέλια Ανδριολάτου μαζί με τον καλό της φίλο και ταλαντούχο ηθοποιό, Πάνο Παπαδόπουλο σκηνοθετούν τους εαυτούς τους στο αινιγματικό έργο του Χάρολντ Πίντερ, «Ο Εραστής» που θα ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου του Νέου Κόσμου μέχρι τις 26 Ιανουαρίου.

Η Κλέλια Ανδριολάτου και ο Πάνος Παπαδόπουλος συναντώνται επί σκηνής για να εξερευνήσουν τη διαβρωτική πορεία του χρόνου στη σχέση του ζευγαριού, εκείνο το νήμα, όπως λένε οι ίδιοι, που οδηγεί από την παράλογη επιθυμία του να καταπιεί κανείς το αντικείμενο του πόθου του, στο να παλεύει όλη νύχτα στο κρεβάτι προκειμένου να μη συναντηθούν τα πόδια τους. Κι όμως ο Ρίτσαρντ και η Σάρα υπήρξαν κάποτε πολύ ερωτευμένοι. Θα ’λεγε κανείς πως ερωτεύτηκαν με την πρώτη ματιά. Κι όπως όλα τα ζευγάρια που κάποτε ερωτεύτηκαν με την πρώτη ματιά, τώρα ζουν «σχεδόν» ευτυχισμένοι.

Ταυτότητα της παράστασης

Σκηνοθεσία: Πάνος Παπαδόπουλος, Κλέλια Ανδριολάτου
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Η Λένα Κιτσοπούλου στα εμβόλιμα κείμενα
Παίζουν: Κλέλια Ανδριολάτου, Πάνος Παπαδόπουλος

Ημέρες παραστάσεων: κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00 έως τις 21 Ιανουαρίου
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 18€, Μειωμένο (Άνεργοι, Φοιτητές, ΑΜΕΑ, άνω των 65) 15€
Προπώληση: more.com

Θέατρο του Νέου Κόσμου – Κεντρική Σκηνή
Αντισθένους και Θαρύπου

«Σκηνές από ένα Γάμο» – Σύγχρονο Θέατρο

Το σπαρακτικό αριστούργημα του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν ολοκληρώνει την επιτυχημένη πορεία του στο Σύγχρονο Θέατρο στις 28 Ιανουαρίου.

Οι «Σκηνές από ένα γάμο» γράφτηκαν ακριβώς 50 χρόνια πριν, αρχικά ως τηλεοπτική σειρά και έπειτα ως κινηματογραφική ταινία με παγκόσμια επιτυχία. «Χρειάστηκαν δυόμισι μήνες, για να γράψω αυτές τις σκηνές. Μου πήρε μια ολόκληρη ενήλικη ζωή, για να τις ζήσω» έλεγε ο Μπέργκμαν.

Πράγματι, η ιστορία της Μαριάννε και του Γιόχαν αποτυπώνει με αδυσώπητη ειλικρίνεια και σχεδόν ντοκουμενταρίστικο ρεαλισμό τα στάδια της φθοράς και της παρακμής μιας συζυγικής σχέσης.
Κρατώντας την δομή και τους υπέροχα ειρωνικούς τίτλους των «σκηνών», η Έλενα Καρακούλη σκηνοθετεί τη Μαρίνα Ασλάνογλου και τον Νίκο Ψαρρά σε μια παράσταση για το υπαρξιακό πεδίο συνάντησης, αλλά και σύγκρουσης με τον άλλον.

Συντελεστές

Μετάφραση – Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Έλενα Καρακούλη
Φωτογραφίες promo: Σπύρος Περδίου
Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Χατζηνικολάου

Παίζουν: Μαρίνα Ασλάνογλου, Νίκος Ψαρράς
Φιλική συμμετοχή στο βίντεο της παράστασης: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 21:15, Παρασκευή 21:00, Σάββατο 18:00 & Κυριακή 21:15
Διάρκεια: 110 λεπτά
Προπώληση: more.com
και στο ταμείο του θεάτρου 2103464380

Σύγχρονο Θέατρο
Ευμολπιδών 45, Αθήνα

Μικρά Συζυγικά Εγκλήματα – θέατρο Μικρό Άνεσις

Η Ναταλία Τσαλίκη και ο Αρης Λεμπεσόπουλος πρωταγωνιαστούν στο έργο του Eric-Emmanuel Schmitt «Μικρά συζυγικά εγκλήματα», σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια, στο θέατρο Μικρό Άνεσις μέχρι τις 28 Ιανουαρίου, οπότε και η εξαιρετική παράσταση ρίχνει αυλαία.

Είναι ο πόνος της αγάπης αναπόφευκτος; Πάντα περιμένουμε από τους άλλους να έχουν τις απαντήσεις που περιμένουμε από αυτούς και αυτή συνήθως είναι η πηγή του πόνου που προκαλούμε ο ένας στον άλλον στην αγάπη. Και αυτό γιατί στην αγάπη δεν δεχόμαστε τον άλλον ως μυστήριο που πρέπει απλά να αγαπηθεί γι’ αυτό που είναι αλλά ως γρίφο που θέλει αποκωδικοποίηση, ερμηνεία ή αλλαγή. Και το χειρότερο απ’ όλα συχνά αναγκάζουμε τους άλλους να πονούν εξαιτίας των δικών μας ανικανοποίητων επιθυμιών.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Σωτήρης Τσαφούλιας
Συγγραφέας: Eric-Emmanuel Schmitt
Μετάφραση: Λουίζα Μητσάκου
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Πρωταγωνιστούν: Ναταλία Τσαλίκη, Άρης Λεμπεσόπουλος

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη – Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο στις 21:00
& Κυριακή στις 20:00
Διάρκεια: 90 λεπτά
Εισιτήρια: 20€ γενική είσοδος, 15€ φοιτητικό, ανέργων, ΑμεΑ

Θέατρο Μικρό Άνεσις
Λεωφόρος Κηφισίας 14, Αθήνα

«Lebensraum» – Faust

Το έργο του Θανάση Τριαρίδη σε σκηνοθεσία Γιώτας Σερεμέτη θα παίζει στο Faust την Τρίτη 23 Ιανουαρίου.

«Το καθαυτό νόημα του Lebensraum συμπυκνώνεται σε τούτο: οι αληθινοί δολοφόνοι είναι – και θα είναι για πάντοτε – οι θεατές.» σημειώνει ο συγγραφέας. Το έργο εκκινεί από την ναζιστική, επεκτατική θεωρία του Ζωτικού Χώρου και την μεταγράφει εφιαλτικά στο σήμερα.

Τα όρια ανάμεσα στους ηθοποιούς και το κοινό καταργούνται. Ποιος θέτει το όριο ανάμεσα στην αθωότητα και την ενοχή και ποιος είναι σε θέση ν’ ανακαλύψει την αλήθεια πίσω από το ψέμα;
Δύο άνθρωποι συναντιούνται στη σκηνή, δύο γυναίκες. Η Χειρίστρια του Πειράματος – το οποίο πραγματοποιείται παρουσία κοινού – οδηγεί τη συμμετέχουσα – η οποία βρίσκεται εδώ με τη θέλησή της έναντι αμοιβής – από την Κούβα και το Σινσινάτι μέχρι την Κουάλα Λουμπούρ συνοδεία μουσικής μέχρι να συναντήσει στα σκοτεινά δάση της Πολωνίας τους Εβραίους παρτιζάνους και να έρθει αντιμέτωπη μ’ αυτό που γεννά τον φασισμό.

Είναι το Πείραμα μια απλή καταγραφή στατιστικών στοιχείων; Πόσο αλλοιώνεται η ανθρώπινη φύση μέσα από την ψυχική δοκιμασία του Πειράματος; Πώς μετατρέπεται η συμμετέχουσα σε πειραματόζωο και πόσο μακριά της επιτρέπει η ηθική της να προχωρήσει; Πόσο αμέτοχο είναι το κοινό; Πόσο πρόθυμοι είναι οι άνθρωποι να ακολουθήσουν εντολές γνωρίζοντας ότι θα βλάψουν άλλους;

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο: Θανάσης Τριαρίδης
Σκηνοθεσία: Γιώτα Σερεμέτη
Σχεδιασμός φωτισμού: Κώστας Φιλίππογλου
Παίζουν: Δέσποινα Αποστολίδου, Κατερίνα Σταθοπούλου

Ημέρες & ώρες παραστάσεων
Τρίτη 16 Ιανουαρίου
Δευτέρα 22 Ιανουαρίου
Τρίτη 23 Ιανουαρίου
Ώρα έναρξης: 20:30

Τιμές εισιτηρίων
Γενική Είσοδος: 12€
Φοιτητικό, Άνω των 65 ετών: 10 €
Ανέργων, ΑΜΕΑ, Ατέλειες: 5 €
Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά
Προπώληση εισιτηρίων: more.com

FAUST
Καλαμιώτου 11 και Αθηναΐδος 12, Αθήνα

THE ALIENS – Από Μηχανής Θέατρο

Το διεισδυτικό με βιτριολικό χιούμορ έργο της Annie Baker για τη φιλία, τον έρωτα και τον θάνατο θα ολοκληρώσει την πορεία του στη σκηνή του Από Μηχανης στις 28 Ιανουαρίου.

Δύο απογοητευμένοι τριαντάρηδες και κολλητοί φίλοι περνούν τις μέρες τους στο πίσω μέρος ενός μικρού επαρχιακού καφέ, συζητώντας για μουσική και ποίηση. Προσελκύουν στην παρέα τους τον καινούργιο υπάλληλο του μαγαζιού και αποφασίζουν να του μάθουν όλα όσα ξέρουν. Τον μυούν στον κόσμο τους με τα μαγικά μανιτάρια, τις φιλοσοφικές συζητήσεις και τις μεγάλες μπάντες που δεν υπήρξαν ποτέ.

Μέσα από το χάρισμα του χιούμορ, της ενσυναίσθησης και της αληθινά συμπονετικής παρατήρησης του σύγχρονου δυτικού ανθρώπου η Annie Baker, μια από τις πιο φρέσκες φωνές που βγήκαν από την Αμερική τα τελευταία χρόνια, μας συστήνει τρεις καλτ ήρωες, τρεις εξίσου ασήμαντους και αξιοσημείωτους ανθρώπους και βάζει τη σύγχρονη κοινωνία στο μικροσκόπιο μιλώντας για τη γενιά που δε μεγάλωσε ποτέ, για την απομόνωση και την εσωστρέφειά της που παλεύει με την ανάγκη για συντροφικότητα.

Ένα διεισδυτικό έργο με βιτριολικό χιούμορ για τη φιλία, την τέχνη, τον έρωτα και το θάνατο που οδηγεί τους ήρωές του σε μια ήσυχη και τραγικά αστεία καταστροφή ενώ παλεύουν με την «ιδιοφυία» τους ως μια τριάδα απόκληρων. Ένα έργο για τρεις ανθρώπους με έναν εσωτερικό κόσμο που αδυνατούν να εκφράσουν μέχρι που αυτός στρέφεται εναντίον τους και τους οδηγεί να φάνε τον εαυτό τους ζωντανό χωρίς βοήθεια, στήριξη και κατανόηση από τους άλλους.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία, προσαρμογή: Μιχάλης Πανάδης
Φωτογραφίες: Εβίτα Σκουρλέτη
Ηθοποιοί: Γιάννης Βασιλώττος, Αναστάσης Γεωργούλας, Μιχάλης Πανάδης

Παραστάσεις: κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.15 και κάθε Κυριακή στις 18.00
Διάρκεια παράστασης: 105’
Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ κανονικό, 12 ευρώ μειωμένο (φοιτητικό, άνω των 65, ομαδικά), 8 ευρώ (άνεργοι, ατέλειες, ΑΜΕΑ)

ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ
Ακαδήμου 13, 10436, Αθήνα