Δυνατές πρεμιέρες έχει αυτή η εβδομάδα, η οποία ξεκίνησε με την επιστροφή του Άρη Σρεβτάλη και της Έφης Μπίρμπα στη σκηνή με την «Καρδιά του σκύλου», μετά τον επιδαύριο θρίαμβό τους το καλοκαίρι με τα «Βατράχια». Και θα συνεχιστεί με τον «ΝΥΞ» του Γιώργου Νιάρρου, αλλά και τον «Επιστάτη» του Σωτήρη Χατζάκη.

Αναλυτικά οι θεατρικές παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομαδα (11-17/1) που αξίζει να δείτε.

Η «Καρδιά του Σκύλου» – Κιβωτός

Ο Άρης Σερβετάλης και η Έφη Μπίρμπα δεν εφησυχάζουν ποτέ και με το νέο θεατρικό έργο τους, «Καρδιά του Σκύλου» του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, θέτουν προς προβληματισμό ποια είναι τα «όρια της επιστήμης».

Το έργο γράφτηκε το 1925, αλλά δε δημοσιεύτηκε στη Σοβιετική Ένωση μέχρι το 1987 εξαιτίας της λογοκρισίας. Πρόκειται για ένα ευφυές μείγμα σατιρικής και φιλοσοφικής λογοτεχνίας που ακροβατεί στα όρια της επιστημονικής φαντασίας και του ρεαλισμού, θίγει θέματα που αφορούν τη φύση και την ατομική ταυτότητα και εγείρει ερωτήματα για τις συνέπειες των κοινωνικών πιέσεων και της επιστήμης.

Άρης Σερβετάλης και Έφη Μπίρμπα θίγουν το θέμα της ατομικής ταυτότητας και τα όρια της επιστήμης

Η ιστορία του περιστρέφεται γύρω από τον καθηγητή Πρεομπραζένσκι που μαζί με τον βοηθό του, δόκτορα Μπρομεντάλ, επιχειρούν ένα τολμηρό ιατρικό πείραμα. Μεταμοσχεύουν την υπόφυση και τους όρχεις ενός νεκρού άνδρα σε έναν αδέσποτο σκύλο ονόματι Σάρικ με τη φιλοδοξία να δημιουργήσουν ένα νέο μοντέλο ανθρώπου. Το πείραμα δεν έχει την αναμενόμενη έκβαση, καθώς ο σκύλος Σάρικ μετατρέπεται σταδιακά σε άνθρωπο αγροίκο, που διαλύει τη γαλήνη της καθημερινότητας και θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική θέση και την επιστημονική υπόσταση του δημιουργού του.

Σκηνοθεσία-Δραματουργία-Σκηνογραφία: Έφη Μπίρμπα
Φωτογραφίες: Γιώργος Καπλανίδης
Ερμηνευτές: Άρης Σερβετάλης, Αντώνης Μυριαγκός, Ηλέκτρα Νικολούζου, Μιχάλης Θεοφάνους, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, Αλεξάνδρα Καζάζου, Σπύρος Δέτσικας.

Πρεμιέρα: Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

Προπώληση: more.com
Θέατρο Κιβωτός
Πειραιώς 115, Αθήνα

Οι Απόγονοι – ΠΛΥΦΑ

Μια devised μουσική παράσταση σε δραματουργική σύνθεση και ερμηνεία Ηρώς Μπέζου και Χρήστου Θάνου.

Δύο αδέλφια συναντιούνται για μία μοναδική στιγμή στη ζωή τους, μόνο και μόνο για να εκπληρώσουν το προδιαγεγραμμένο χρέος, που οι πράξεις των προγόνων τους καθόρισαν. Μια αιώνια ιστορία για το δυσβάσταχτο φορτίο που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά και έρχεται να εγκατασταθεί, ακλόνητο, στις πλάτες των τελευταίων απογόνων. Δεν υπάρχουν ιδανικότερα πρόσωπα στο παγκόσμιο θέατρο, για να εκφράσουν τις συνέπειες του βάρους αυτού, από την Ηλέκτρα και τον Ορέστη.

Η παράσταση αποτελείται από κείμενα του Γιάννη Ρίτσου, των αρχαίων τραγικών αλλά και πρωτότυπα, τοποθετημένα μέσα σ’ ένα μουσικό σύμπαν. Η μουσική ερμηνεύεται ζωντανά με την συμμετοχή των Παναγιώτη Γκίκα και Τεό Φοινίδη.

Σκηνοθεσία – Μουσική: Χρήστος Θάνος
Ηθοποιοί: Ηρώ Μπέζου, Χρήστος Θάνος

Πρεμιέρα: 11 Ιανουαρίου
Προπώληση: ticketservices.gr

ΠΛΥΦΑ
Κορυτσάς 39, Βοτανικός 104 47, Αθήνα

«ΝΥΞ Λος Ιστορίας Περίεργας» στο θέατρο Σημείο

Ο Γιάννης Νιάρρος επιστρέφει στη θεατρική σκηνή κι αφηγείται περίεργες ιστορίες, σε ένα αναπάντεχο μείγμα κειμένων του Πάνου Κουτρουμπούση και του Julio Cortasar στην παράσταση «ΝΥΞ Λος Ιστορίας Περίεργας».

Στη διάρκεια της ημέρας – και περισσότερο της νύχτας- συμβαίνουν γεγονότα που τραβάνε την προσοχή σαν στιγμιαίοι ηλεκτρικοί σπινθήρες και γίνονται αφετηρίες ιστοριών. Ο ιδανικός χώρος για την εξέλιξη και δραματοποίηση αυτών των ιστοριών, το εσωτερικό του κεφαλιού μας. H τελειότερη σκηνή.

Πίσω από τη συνηθισμένη πληκτική καθημερινότητα κρύβονται πλάσματα απόκοσμα, κρύβονται άνθρωποι που ζουν αυτοεξόριστοι στις φαντασιώσεις τους, προσκολλημένοι σε έμμονες ιδέες, αφημένοι στωικά στα χέρια τραγικών συμπτώσεων του νου. Όταν σβήνει το φως και τα βλέφαρα φοράνε μια ωραία μαύρη κουκούλα, ο άνθρωπος επί σκηνής – του κεφαλιού μας – περιπλανιέται σε ένα σύμπαν σκοτεινό και φωτεινό, γελοίο και τραγικό, βαθειά επιφανειακό, με καύσιμο την πλήξη και την ματαιότητα.

Συνεργασία στη Δραματουργία/Σκηνοθεσία: Χαρά-Μάτα Γιαννάτου
Παίζουν: Γιάννης Νιάρρος, Γιάννης Παπαδόπουλος (keyboards), Δημήτρης Κλωνής (Tύμπανα), Γιώργος Μιζήθρας (Ηλεκτρονικά)
Φωτογραφίες promo και επεξεργασία: Γκέλυ Καλαμπάκα

Πρεμιέρα: Δευτέρα 15 Ιανουαρίου
Προπώληση: more.com

Θέατρο ΣΗΜΕΙΟ
Χαριλάου Τρικούπη 4, Καλλιθέα
Τηλ. 210 9229579

«Η Ιοκάστη Γιουξουάν στη χώρα της κλιμακτηρίου» – Πολυχώρος VAULT

Ένας γυναικείος μονόλογος της Κικής Μαυρίδου, στον οποίο η ηρωίδα αποφασίζει να βγει από τον κοινωνικό κλοιό του καθωσπρεπισμού και να κοιτάξει στα μάτια όσους της είπαν: «μη!»

«Πως είναι να ξυπνάς μια μέρα και να συνειδητοποιείς ότι δεν είσαι, ούτε κοριτσάκι, ούτε κοπέλα; Πως είναι να συμπληρώνεις μισό αιώνα και να περνάς στην αντίστροφη μέτρηση; Πόσο κόπο, χρόνο, ψυχραιμία και ώριμη σκέψη θέλει, για να καταλάβεις ότι τα πράγματα δεν τελειώνουν, αλλά αλλάζουν μορφή και πορεία;»

Πόσα είναι αυτά που ρωτήσατε μια γυναίκα και δεν πήρατε απάντηση; Τι λένε οι φίλες ψιθυριστά σε δημόσιους χώρους; Υπάρχουν απαγορευμένα γυναικεία θέματα; Τι γίνεται όταν η Ιοκάστη Γιουξουάν, αποφασίζει να σπάσει τη σιωπή της και να έρθει αντιμέτωπη με τα «απαγορευμένα»; Να βγει μπροστά και να μιλήσει για όσα οι άλλοι δεν τολμούν;

Σκηνοθεσία – Φωτισμοί: Βάνα Πεφάνη
Ερμηνεύει η Άντρια Ράπτη
Φωτογραφίες: Μαρίτα Αμοργιανού
Τη φωνή της ως Life coach χαρίζει η Σμαράγδα Καρύδη

Πρεμιέρα: 13 Ιανουαρίου
Προπώληση: more.com

VAULT THEATRE PLUS
Μελενίκου 26 Βοτανικός

«Ο επιστάτης» – θέατρο Αργώ

Το αριστούργημα του Χάρολντ Πίντερ «ο Επιστάτης» σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, με τον ίδιο στο ρόλο του επιστάτη.

Δύο αδέλφια, σημαδεμένα από μία ρωγμική μοίρα, ζουν μέσα σ’ ένα δωμάτιο-αποθήκη, που ασφυκτιά από την παλιατζούρα και τη μάταιη συσσώρευση σκουπιδαριού. Δύο άνθρωποι άρρωστοι από ύπαρξη, παίζουν ένα παιχνίδι εναλλαγής της εξουσίας. Ο ένας κομίζει τα εύσημα της ψυχασθένειας, ο άλλος τ’ αδιέξοδα του κυνισμού.

Ο χρόνος, ίδιος με τον χθεσινό, ίδιος και με τον αυριανό. Τίποτα δεν αλλάζει στο μαρτυρικό βασίλειο μιάς αναμονής του κενού, ώσπου στο σκουπιδότοπο αυτού του δωματίου -που μοιάζει με τα σπλάχνα τους-εισέρχεται ο πλάνης και ανέστιος, ο πονηρός και μοχθηρός μικρομπαγάσας, ο υπεράριθμος αποδιοπομπαίος του αστικού βίου. Αυτός θα εκμεταλλευτεί τα αδύνατα σημεία των ιδιοκτητών και θα παίξει μαζί τους παιχνίδια διάσπασης και συμμαχιών. Ως ανταμοιβή για την αμοραλιστική διπλωματία του, θα δεχτεί και από τα δύο αδέλφια, σε ξεχωριστές συναντήσεις, την πρόταση ανάληψης της θέσης του επιστάτη.

Θεατρική διασκευή-σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης
Παίζουν: Αιμιλιανός Σταματάκης – Γιώργος Φριντζήλας – Σωτήρης Χατζάκης

Πρεμιέρα: 13 Ιανουαρίου
Προπώληση: more.com

θέατρο Αργώ
Ελευσινίων 13-15, Αθήνα
(Στάση Μετρό Μεταξουργείο)