Οι γνώστες ξέρουν πολύ καλά πού να απευθυνθούν για να προμηθευτούν τη βασιλόπιτα της Πρωτοχρονιάς. Όσοι δεν γνωρίζετε, ωστόσο, παρακάτω θα βρείτε πέντε διευθύνσεις σταθερές αξίες για το επίσημο γλυκό της πρώτης μέρας του νέου χρόνου!

Παραδοσιακή πολίτικη, με μαστίχα και μαχλέπι, άρωμα βουτύρου και πορτοκαλιού, σε μορφή κέικ ή πανετόνε, η επιλογή είναι δική σας!

Αφοί Ασημακόπουλοι

Έχοντας κλείσει έναν αιώνα λειτουργίας, το ζαχαροπλαστείο Αφοί Αημακόπουλοι (Χαριλάου Τρικούπη 82) θεωρείται το παλαιότερο στο κέντρο της Αθήνας καθώς πρωτολειτούργησε ως γαλακτοπωλείο το 1915. Εδώ, η παράδοση έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς οι σταθερές αξίες αλλά και τα γλυκά- σημεία αναφοράς του ζαχαροπλαστείου παρασκευάζονται βασισμένα σε συνταγές που γυρνάνε πολύ πίσω στο χρόνο, γραμμένες ακόμη σε… οκάδες!

Συνώνυμα με το ζαχαροπλαστείο γλυκά το ρυζόγαλο, η κρέμα, το γαλακτομπούρεκο, οι τούρτες και οι πάστες παλαιού τύπου. Σημειώστε ότι το ζαχαροπλαστείο παρασκευάζει το δικό του βούτυρο και γιαούρτι στο εργαστήριό του. Για την εορταστική περίοδο οι προθήκες του γεμίζουν με τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά και, φυσικά, με την κλασική βασιλόπιτα, σε μορφή κέικ.

Desire

βασιλόπιτα από το desire

Το ζαχαροπλαστείο Desire στο Κολωνάκι (Δημοκρίτου 6) συνδυάζει από το 1962  το παλιό γαλλικό στυλ με τα παραδοσιακά γλυκά, τα οποία σερβίρονται σε ένα πολύ ζεστό περιβάλλον, όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ, τη σοκολάτα ή το τσάι σας. Η βασιλόπιτα του Desire έχει άρωμα πορτοκαλιού, αμυγδάλου και φρέσκου βουτύρου.

Βάρσος

Κλασικό στέκι των παλιών Αθηναίων στην Κηφισιά (Κασσαβέτη 5), που συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του στο χρόνο με ιδιαίτερη πίστη και προσήλωση στην παράδοση. Το ζαχαροπλαστείο- καφέ Βάρσος λειτουργεί από το 1892 και επιμένοντας στην ποιότητα έχει καταφέρει να αποτελέσει σημείο αναφοράς και για τις νεότερες γενιές στην περιοχή, και όχι μόνο.

Στη σημερινή του τοποθεσία μεταφέρθηκε το 1922, ενώ πρωτίστως λειτουργούσε στο κέντρο της Αθήνας. Για τους νοσταλγούς του παρελθόντος, ένα πέρασμα από τον Βάρσο θα ξυπνήσει σίγουρα μνήμες από τα παλιά. Το περιζήτητο παγωτό καϊμάκι, το διάσημο γαλακτομπούρεκο αλλά και το αφράτο τσουρέκι του συγκαταλέγονται στα σημεία αναφοράς των προϊόντων του. Όσο για τη βασιλόπιτά του; «Κλέβει» τη συνταγή από το κλασικό τσουρέκι του και προσφέρεται αφράτη και με άρωμα βουτύρου.

Lido

Τσουρέκι από το Lido

Με περισσότερα από 50 χρόνια πείρας στο χώρο και με μια συνταγή που κατέφτασε απευθείας από την Κωνσταντινούπολη, το Lido στο Παγκράτι (Χρεμωνίδου 35) φημίζεται δικαίως για τα εξαιρετικά τσουρέκια του. Με μαστίχα, μαχλέπι και βούτυρο διατίθεται στην κλασική εκδοχή αλλά και γεμιστό. Το ίδιο ισχύει και για τη βασιλόπιτα, η οποία εκτός από τσουρεκένια διατίθεται στην πολίτικη εκδοχή της, καθώς και σε κέικ με γεύση πορτοκάλι.

Πορτατίφ

Για μια πιο μοντέρνα εκδοχή της βασιλόπιτας προτιμήστε το Πορτατίφ (Μαυρομιχάλη 81) -όχι το καφέ στο Κολώνακι, αλλά το εργαστήριο- και επιλέξτε ανάμεσα σε βασιλόπιτα red velvet ή βασιλόπιτα πανετόνε. Φυσικά, μπορείτε να προμηθευτείτε και την κλασική βασιλόπιτα βουτύρου ή κάποιο από τα θεϊκά γλυκά του.