Από Σεπτέμβριο αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του το νέο Κοινωνικό Ιατρείο που στήνεται ήδη στο δήμο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη.

Η μοναδική τέτοια δομή σε όλη τη δυτική Θεσσαλονίκη θα εξυπηρετεί δωρεάν άπορους και ανασφάλιστους, προσφέροντας υπηρεσίες υγείας από γιατρούς εθελοντές, αναφέρει δημοσίευμα του «Αγγελιοφόρου της Κυριακής».

Εκτιμάται ότι θα απασχοληθούν εθελοντικά γιατροί όλων των ειδικοτήτων (παθολόγοι, νευρολόγοι, ενδοκρινολόγοι, πνευμονολόγοι και οδοντίατροι). Τμήμα του κτιρίου που βρίσκεται επί της οδού Αγίας Μαρίνας 4 στην Πολίχνη και στέγαζε την κοινωνική υπηρεσία του ομώνυμου πρώην δήμου έχει ήδη μετατραπεί σε ένα φιλόξενο χώρο, που, από Σεπτέμβρη, εφόσον ολοκληρωθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες θα αποκτήσει ζωή, παρέχοντας πολύτιμες υπηρεσίες σε άπορους πολίτες.

«Βρισκόμαστε σε φάση μετακόμισης. Εκτιμώ ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου θα φέρουμε προς έγκριση από το δημοτικό μας συμβούλιο τον κανονισμό λειτουργίας της κοινωνικής αυτής δομής και μετά θα πιάσουμε δουλειά», τονίζει σε δηλώσεις του στα «Εν Δήμω» ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Ανάπτυξης και Υγείας Παύλου Μελά, Γιώργος Λίλτσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι δύσκολο να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις για τον αριθμό των ανθρώπων που θα απολαμβάνουν τις υπηρεσίες υγείας.

Άλλωστε, οι πολίτες που θα θελήσουν να γίνουν δέκτες των υπηρεσιών που θα παρέχονται, θα πρέπει να προσκομίσουν δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν ότι δεν καλύπτονται από κάποιο ασφαλιστικό φορέα. «Σε μια εποχή που οι ανάγκες τέτοιου είδους έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, θεωρούμε ότι είναι χρέος μας να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε τους δημότες μας που έχουν ανάγκη», επισημαίνει ο κ. Λίλτσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι καθημερινά είναι πολλοί οι άποροι πολίτες που εξυπηρετούνται από το Κέντρο Διάθεσης Ειδών και Τροφίμων του δήμου Παύλου Μελά.

«Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο πιο κατάλληλος δημόσιος μηχανισμός για να προσφέρει κοινωνική στήριξη σε όσους την έχουν ανάγκη. Άλλωστε, αυτή είναι η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί την κοινωνική ανάπτυξη, καθώς στηρίζεται στις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας. Ανάπτυξη όμως για τον άνθρωπο. Και ο άνθρωπος δεν είναι απλά αριθμοί. Είναι οντότητες με ανάγκες και προβλήματα», τονίζει από την πλευρά του ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Διαμαντής Παπαδόπουλος. Στο πλαίσιο αυτό, στα σχέδια του δήμου, είναι και η λειτουργία λίγο αργότερα ενός