Δεκάδες τραγικοί θάνατοι καταγράφονται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο εξ αιτίας θερμοπληξίας με θύματα παιδιά και κατοικίδια ξεχασμένα σε μία ζεστή καμπίνα αυτοκινήτου.

Κάμπινγκ το Σαββατοκύριακο, ημερήσιες εκδρομές στην παραλία, ή σύντομες αποδράσεις στην εξοχή; Ότι κι αν είναι, οι διακοπές στον τόπο διαμονής μας γνωρίζουν μεγάλη άνθηση στην εποχή μας, γι’ αυτό και πολλοί από εμάς θα φύγουμε για διακοπές με τα αυτοκίνητά μας. Φέτος το καλοκαίρι, ενδεχομένως περισσότεροι άνθρωποι επιλέξουν να μετακινηθούν με ένα ατομικό μέσο μεταφοράς, αντί άλλου τρόπου, λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών. Ωστόσο, για ορισμένους τέτοια ταξίδια μπορεί να έχουν μία τραγική κατάληξη. Κάθε χρόνο, τα παιδιά και τα κατοικίδια της οικογένειας παθαίνουν θερμοπληξία που μπορεί να αποβεί μοιραία, έχοντας μείνει ξεχασμένα μέσα στα αυτοκίνητα, όπου οι θερμοκρασίες μπορεί γρήγορα να υπερβούν τις αντίστοιχες εξωτερικές.

Τώρα, η Ford έχει αναπτύξει μία νέα τεχνολογία σχεδιασμένη για να βοηθήσει στην αποφυγή τέτοιων περιστατικών. Το Rear Occupant Alert, απλά υπενθυμίζει στους οδηγούς να ελέγχουν τα πίσω καθίσματα σε τέτοιες περιπτώσεις όταν οι πίσω πόρτες έχουν ανοίξει στο ξεκίνημα ενός ταξιδιού.

Η ομάδα υποστήριξης KidsandCars.org αναγνωρίζει ότι παιδιά ξεχασμένα μέσα στο αυτοκίνητο ή παγιδευμένα (έχοντας βρεθεί εκεί διαφεύγοντας της προσοχής των κηδεμόνων τους) διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους εξ αιτίας θερμοπληξίας και αναφέρουν ότι το σώμα ενός παιδιού υπερθερμαίνεται τρεις έως πέντε φορές ταχύτερα συγκριτικά με ενός ενήλικα . Στις ΗΠΑ, σημειώνονται κατά μέσο όρο 39 θάνατοι το χρόνο, δηλαδή ένας κάθε εννέα ημέρες. Ανάλογα περιστατικά στην Ευρώπη είναι λιγότερο συνηθισμένα, αλλά έχουν αναφερθεί θάνατοι σε Ιρλανδία, Γαλλία και Βέλγιο, με τους περαστικούς μερικές φορές να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και να προσπαθούν να αποτρέψουν αντίστοιχες τραγωδίες.

Ο ζεστός καιρός ενέχει κινδύνους και για κατοικίδια που παραμένουν ξεχασμένα στα οχήματα. Μεταξύ 2009 και 2018, η RSPCA είχε 64.443 καταγεγραμμένα περιστατικά με ζώα που εκτέθηκαν σε υψηλές θερμοκρασίες στην Αγγλία και την Ουαλία . Σύμφωνα με την RSPCA Australia, ένας σκύλος μπορεί να πεθάνει μέσα σε 6 λεπτά, μετά από έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία στην καμπίνα ενός αυτοκινήτου.

Πώς λειτουργεί το Rear Occupant Alert

Ειδικοί συμβουλεύουν τους οδηγούς να «κοιτάζουν πριν κλειδώσουν» για να μην αφήνουν κατά λάθος ένα παιδί ή ένα κατοικίδιο μέσα στο αυτοκίνητό τους. Το Rear Occupant Alert λειτουργεί ως υπενθύμιση όταν ο οδηγός έχει ανοίξει τις πίσω πόρτες ξεκινώντας ένα ταξίδι. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η τεχνολογία ενεργοποιείται αφού το όχημα έχει σταματήσει και σβήσει ο κινητήρας. Μία οπτική ειδοποίηση εμφανίζεται στην κεντρική οθόνη του οχήματος για δέκα δευτερόλεπτα ή μέχρις ότου ακυρωθεί. Μια ηχητική ειδοποίηση εκδίδεται επίσης, υπενθυμίζοντας στον οδηγό να ελέγξει τα πίσω καθίσματα πριν βγει από το όχημα. Εκτός από την υπενθύμιση παρουσίας ενός παιδιού ή ζώου, το σύστημα μπορεί επίσης να ειδοποιεί τους οδηγούς εάν έχουν αφήσει ένα αντικείμενο αξίας στα πίσω καθίσματα, όπως ένα laptop ή μια τσάντα που μπορεί να κινδυνεύει από επίδοξους κλέφτες.

Στην Ευρώπη, η τεχνολογία αυτή υπάρχει στα μοντέλα EcoSport, Fiesta, Focus, Galaxy, Kuga, Mondeo Hybrid, Puma, S-MAX, Transit και Tourneo Connect. Επίσης, διατίθεται με τη νέα, αμιγώς ηλεκτρική Mustang Mach-E, που κρύβει και άλλα έξυπνα χαρακτηριστικά στη μεγάλη κρυστάλλινη οροφή της. Μία ειδική επίστρωση του κρυστάλλου βοηθά το εσωτερικό των Mach-E που είναι εξοπλισμένα με την προαιρετική οροφή να παραμείνουν πιο δροσερά το καλοκαίρι και πιο ζεστά το χειμώνα. Επιπλέον, ένα εσωτερικό στρώμα ανάμεσα στο κρύσταλλο, προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτίνες.

Για να αναδείξει τους κινδύνους μιας ζεστής καμπίνας αυτοκινήτου, η Ford ανέθεσε σε ένα γλύπτη τη δημιουργία ενός «Ice Baby» και ενός «Ice Dog» (ενός βρέφους και ενός σκύλου από πάγο) και στη συνέχεια τα τοποθέτησε μέσα στο αυτοκίνητο στην εγκατάσταση προσομοίωσης καιρικών συνθηκών «Weather Factory» στην Κολωνία. Έξω από το αυτοκίνητο, η θερμοκρασία ρυθμίστηκε στους 35° C. Αλλά μέσα σε 19 λεπτά, οι θερμοκρασίες στο εσωτερικό του αυτοκινήτου είχαν φτάσει τους 50° C. Τα γλυπτά από πάγο άρχισαν να λιώνουν αμέσως.

Για τις ανάγκες των βίντεο, ο επαγγελματίας γλύπτης πάγου δημιούργησε το ομοίωμα ενός βρέφους 12 μηνών που ρουφάει μία πιπίλα και κρατά ένα παιχνίδι, και το αντίστοιχο ενός μεγάλου σκύλου Labrador, που φορά κολάρο και κάθεται σε ένα κλουβί στο πίσω μέρος ενός Focus Wagon. Η δοκιμή στην εγκατάσταση προσομοίωσης καιρικών συνθηκών όπου η μάρκα συνήθως υποβάλλει τα μοντέλα της γκάμας της σε μία σειρά περιβαλλοντικών δοκιμών, έδειξε πώς το φαινόμενο του θερμοκηπίου μπορεί να επηρεάσει τα αυτοκίνητα με την ακτινοβολία μικροκυμάτων να εισέρχεται μέσα από τα παράθυρα, να ανακλάται στα καθίσματα και το ταμπλό και να θερμαίνει το όχημα.

Το Rear Occupant Alert έρχεται σε μία εποχή που η ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων βρίσκεται σε άνθηση. Από την έναρξη της πανδημίας Covid-19, 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αποκτήσει ένα κατοικίδιο.

Νίκος Τσάδαρης