Το Zafira-e Life συνδυάζει οδηγική άνεση και ευρυχωρία για τους επιβάτες με ηλεκτρική, αθόρυβη και μηδενικών ρύπων λειτουργία. Από τώρα και στο εξής άτομα με περιορισμένη κινητικότητα θα μπορούν επίσης να επωφελούνται. Στην τροποποιημένη έκδοση που δημιούργησε η AMF-Bruns, το αμιγώς ηλεκτρικό van της Opel μετατρέπεται σε όχημα κατάλληλο για άτομα με ειδικές ικανότητες, με μεγάλο πίσω άνοιγμα για χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων. Επομένως, το Zafira-e Life με πιστοποιημένη μετατροπή είναι ιδανικό για τη μεταφορά χρηστών με αναπηρικά αμαξίδια.

Το AMF-Bruns ήδη προσφέρει το Zafira Life με συμβατικό σύστημα κίνησης ως αναπηρικό αμαξίδιο σε δύο μήκη M (4,95 μ) και L (5,30 μ). Τώρα, το νέο Zafira-e Life έρχεται να προστεθεί στη γκάμα, με ατού την άνεση, την ευρυχωρία και την ασφάλεια στις διαδρομές. Η ηλεκτρική έκδοση πληροί όλες τις προδιαγραφές για μετατροπή σε όχημα κατάλληλο για καθημερινή χρήση και προσβάσιμο από άτομα με αναπηρία.

Με τη μπαταρία των 50 kWh που είναι εγκατεστημένη στο πάτωμα του αυτοκινήτου, οι επιβάτες απολαμβάνουν ευρυχωρία εφάμιλλη με οποιουδήποτε άλλου Zafira Life. Με το χαμηλωμένο πάτωμα, το εσωτερικό ύψος στην περιοχή του αναπηρικού αμαξιδίου είναι περίπου 1.420 χλστ. και το ελεύθερο ύψος 1.500 χλστ. Το τμήμα για το αναπηρικό αμαξίδιο έχει πλάτος περίπου 810 χλστ. και μήκος 1.400 (Zafira-e Life M) ή 1.710 χλστ. (Zafira-e Life L). Η αντιολισθητική ράμπα στο μεγάλο πίσω άνοιγμα επιτρέπει εύκολη πρόσβαση. Με τη βοήθεια ενός συστήματος συγκράτησης επιβατών και αναπηρικού αμαξιδίου προδιαγραφών DIN και ISO, το αναπηρικό αμαξίδιο μπορεί να ασφαλίζει στο πάτωμα του αυτοκινήτου, για μεγαλύτερη σιγουριά στο ταξίδι.

Επιπλέον, υπάρχουν πολύ μακριοί ιμάντες για την συγκράτηση του αμαξιδίου στο εμπρός τμήμα. Το προαιρετικό σύστημα υποστήριξης κεφαλής και πλάτης FutureSafe αυξάνει περαιτέρω την προστασία. Το σύστημα δύο τμημάτων μπορεί να ρυθμίζεται ατομικά για το χρήστη του αναπηρικού αμαξιδίου και να περιστρέφεται προς το πλάι για εξοικονόμηση χώρου όταν δεν μεταφέρεται αμαξίδιο.

Σε κάθε περίπτωση η προσαρμοστικότητα του μοντέλου διατηρείται. Εάν ο χρήστης ενός αναπηρικού αμαξιδίου είναι στο αυτοκίνητο, πέντε ακόμα άτομα μπορούν να ταξιδέψουν στην πρώτη και δεύτερη σειρά. Όταν δεν υπάρχει αναπηρικό αμαξίδιο, η πατενταρισμένη ράμπα EasyFlex (που επίσης διατίθεται προαιρετικά) μπορεί να αναδιπλωθεί επίπεδα στο εσωτερικό, γρήγορα και εύκολα. Αυτό δημιουργεί πρόσθετο αποθηκευτικό χώρο για τη μεταφορά αποσκευών και χώρο για δύο επιπλέον άτομα. Με δύο περιστρεφόμενα-αναδιπλούμενα καθίσματα στην 3η σειρά το «5+1» γίνεται ένα άνετο 7θέσιο, ανεξάρτητα από το μήκος που έχει επιλεγεί.

Με την μπαταρία των 50 kWh, το Zafira-e Life μπορεί να διανύσει έως 231 χλμ. στον κύκλο WLTP. Η φόρτιση της μπαταρίας πραγματοποιείται σε επιτοίχιο φορτιστή (wallbox) στο σπίτι, σε δημόσιους ταχυφορτιστές ή σε οικιακές πρίζες. Σε ένα σταθμό ταχείας φόρτισης με συνεχές ρεύμα και ισχύ 100 kW, η μπαταρία 50 kWh αναπληρώνει μέχρι το 80% της φόρτισής της σε μόλις 30 λεπτά. Επιπλέον, το ηλεκτρικό van στη Γερμανία συνοδεύεται από έναν ενσωματωμένο τριφασικό φορτιστή 11 kW στάνταρ.

Νίκος Τσάδαρης

TAGS