Η ραγδαία επέλαση της ηλεκτροκίνησης, με όσα αυτή συνεπάγεται έχει τραβήξει την προσοχή του κοινού από άλλες ενδιάμεσες, εξελιγμένες, οικονομικές και με σεβασμό στο περιβάλλον τεχνολογίες που αφορούν τα κινητήρια συστήματα οχημάτων.

Μια από αυτές, το φυσικό αέριο (CNG), έχει χρόνια τώρα δουλευτεί και εξελιχθεί από τα τμήματα R & D (έρευνας και εξέλιξης) των αυτοκινητοβιομηχανιών, με το group της VW να διαθέτει ήδη πολυετή εμπειρία και υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία που διαθέτει και στις δορυφορικές εταιρίες, όπως η Seat που είναι το αντικείμενο αυτής της δημοσίευσης, μέσω του Ibiza 1.0 TGI 90 ίππων που οδηγήσαμε πρόσφατα. Πρόκειται για ένα μοντέλο που διαθέτει 3κύλινδρο θερμικό κινητήρα, ενισχυμένο κατάλληλα ώστε να λειτουργεί με βενζίνη ή με πεπιεσμένο φυσικό αέριο, χωρίς καμιά απολύτως διαφορά, εκτός από την δραστική μείωση του κόστους κίνησης και την μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Μιλώντας τεχνικά

Πιο αναλυτικά, οι επεμβάσεις στον κινητήρα αφορούν το ότι, έχουν τοποθετηθεί ενισχυμένα έμβολα και ελατήρια, νέοι εκκεντροφόροι και πιο ανθεκτικά ρουλεμάν, νέοι οδηγοί και έδρανα βαλβίδων. Επιπλέον, οι βαλβίδες εξαγωγής είναι καλυμμένες με νιτρίδιο, το τούρμπο έχει μικρότερο βάρος και –συνεπώς- αδράνεια, ενώ ο αισθητήρας «λάμδα» και ο καταλύτης είναι ρυθμισμένοι ώστε να αναγνωρίζουν κάθε φορά με ποιο καύσιμο λειτουργεί ο κινητήρας. Κατά τα λοιπά ο 999κ.εκ. TGI κινητήρας (με την κωδική ονομασία EA211), διαθέτει τόσο σύστημα ψεκασμού πολλαπλών σημείων (για το φυσικό αέριο) όσο και άμεσου ψεκασμού (για την βενζίνη).

Το 3κύλινδρο turbo σύνολο με απόδοση 90 ίππων στις 4.500 – 5.500 σ.α.λ. και ροπή 160 Nm μεταξύ 1.800 – 3.800 σ.α.λ., συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων που δίνει κίνηση στους εμπρός τροχούς. Η λειτουργία του κινητήρα αρχίζει πάντα με φυσικό αέριο και όταν αυτό τελειώσει, αυτόματα τραβάει καύσιμο από το ρεζερβουάρ βενζίνης χωρίς ο οδηγός να αντιληφθεί κάποια διαφορά, εκτός από τις ενδείξεις των οργάνων στο κεντρικό πάνελ και στην οθόνη πολυμέσων. Μόνο σε περίπτωση ιδιαίτερα χαμηλής εξωτερικής θερμοκρασίας (κάτω από τους -10 βαθμούς C), ο κινητήρας ξεκινά με καύσιμο τη βενζίνη, μέχρι να ανέβει η θερμοκρασία του και να περάσει στο σύστημα ψεκασμού του φυσικού αέριου.

Το τελευταίο αποθηκεύεται (υπό πίεση 200 bar) σε δεξαμενές, τοποθετημένες κάτω από το πορτμπαγκάζ, συνολικής χωρητικότητας 14,3 κιλών, ενώ το ρεζερβουάρ βενζίνης χωρά μόλις 9 λίτρα και είναι ουσιαστικά εφεδρικό για την περίπτωση που το όχημα βρίσκεται μακριά από τους λίγους ακόμα σταθμούς ανεφοδιασμού φυσικού αερίου. Ο 1000άρης κινητήρας (βασίζεται στον 1.0 TSI) σε συνδυασμό με το 6άρι κιβώτιο παρά τους μόνο 90 ίππους εξασφαλίζει αξιοπρεπείς επιδόσεις για το βάρους 1250 κιλών αμάξωμα (μόνο ελαφρύ δεν το λες), με τα 0-100 χλμ./ώρα από στάση σε 12,1΄΄ και τελική ταχύτητα 180 χλμ./ώρα.

Από την θέση του οδηγού

Το Ibiza με φυσικό αέριο εμφανισιακά δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτό με τον κινητήρα 1.0 TSI. Εξαίρεση το διακριτικό TGI στην 5η πόρτα και ο διαφοροποιημένος πίνακας οργάνων όπου στην θέση της θερμοκρασίας του κινητήρα έχει τοποθετηθεί η ένδειξη πληρότητας των δεξαμενών φυσικού αερίου, ενώ στην ψηφιακή οθόνη δίνονται επιπλέον πληροφορίες για την κατανάλωση του αερίου, την αυτονομία και την ποιότητα του. Διαφορά έχουμε και στον χώρο αποσκευών, που είναι μικρότερος κατά 93 λίτρα (262 λτ. έναντι 355 λτ.), λόγω των δεξαμενών αερίου, ενώ δεν έχει ρεζέρβα.

Κατά τα λοιπά οι εσωτερικοί χώροι του Ibiza παραμένουν αμετάβλητοι, ικανοί να φιλοξενήσουν τέσσερις ενήλικες, με πολλές θέσεις για μικροαντικείμενα. Η θέση οδήγησης διαθέτει πολλαπλές ρυθμίσεις και τα σκληρά υλικά επένδυσης του εσωτερικού έχουν καλό φινίρισμα και προσεγμένη συναρμολόγηση. Στο κέντρο του ταμπλό δεσπόζει η έγχρωμη και ευανάγνωστη οθόνη αφής των 6,5 ιντσών του συστήματος πολυμέσων, που είναι εύχρηστο και δεν χρειάζεται ώρες ανάγνωσης του manual προκειμένου να αξιοποιηθεί.

Το Ibiza 1.0 TGI είναι πιο αργό από το TSI, όχι μόνο γιατί ο κινητήρας αποδίδει λιγότερους ίππους, αλλά και γιατί είναι κατά 135 κιλά βαρύτερο εξ αιτίας των ενισχυμένων φιαλών αερίου. Όμως η άριστη κλιμάκωση του κιβωτίου και η ποιότητα λειτουργίας του κινητήρα, αντισταθμίζουν την έλλειψη δύναμης στις χαμηλές στροφές, ενώ από σχεδόν 1.800 στροφές και πάνω η απόδοση ισχύος είναι επαρκής, μπορεί να κινήσει σβέλτα το όχι ελαφρύ όχημα και εξασφαλίζει ακίνδυνα προσπεράσματα. Το μόνο που εντοπίσαμε είναι ότι, λειτουργώντας με αέριο και ειδικά με κρύο κινητήρα, ο θόρυβος του 3κύλινδρου συνόλου είναι αυξημένος και οι κραδασμοί αισθητοί, χωρίς όμως να γίνονται ενοχλητικοί.

Όσον αφορά την οδική συμπεριφορά, παραμένει ένα εύχρηστο, ευέλικτο και σταθερό όχημα, με σφιχτή ανάρτηση που δεν κουράζει και θετικό με αίσθηση τιμόνι. Το επιπλέον βάρος δεν φαίνεται να επηρεάζει την ουδέτερη συμπεριφορά στις στροφές, ούτε και την αποτελεσματικότητα των φρένων, με το βασισμένο στην πλατφόρμα MQB A0 πλαίσιο να είναι ιδιαίτερα άκαμπτο, χωρίς τριγμούς ακόμα και στα κακοτράχαλα σημεία των δρόμων.


Στο λεπτό ζήτημα της οικονομίας τώρα, η μέση κατανάλωση αερίου της δοκιμής μας ήταν 4,9 κιλά ανά 100 χιλιόμετρα (ένδειξη του trip computer), αλλά τα χιλιόμετρα που διανύσαμε πριν ο κινητήρας περάσει σε λειτουργία βενζίνης ήταν 340. Αντίστοιχα, με τους ίδιους ρυθμούς οδήγησης τα 9 λίτρα βενζίνης μας έφτασαν για 130+ χιλιόμετρα με μέση κατανάλωση 6,4 λίτρα ανά 100 χλμ. και κατά συνέπεια με αυτονομία 470 χιλιομέτρων, το ισπανικό supemini προσφέρεται και για ταξίδια, αρκεί να έχουν εντοπιστεί τα πρατήρια φυσικού αερίου.

Από τις ενδείξεις αυτές και με τιμή αερίου περίπου 0,83ευρώ/κιλό, το κόστος κίνησης με αέριο είναι εξωφρενικά χαμηλό με περίπου 12 ευρώ για 300+ χιλιόμετρα, ενώ η εφεδρική ύπαρξη βενζίνης δεν βάζουν «θηλιά» αυτονομίας στον λαιμό του οδηγού όπως γίνεται με τα περισσότερα μέχρι στιγμής αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα. Το συμπέρασμα που προκύπτει από όλα τα παραπάνω, προφανώς είναι ευνοϊκό ως προς την χρήση φυσικού αερίου, με μοναδικό ελάττωμα τα περιορισμένα (σχεδόν 20 προς το παρόν, 8 από τα οποία στην Αθήνα).

Δια ταύτα

Το Ibiza 1.0 TGI διατίθεται μόνο στην έκδοση Style στην τιμή των 17.390 ευρώ, δηλαδή περίπου 3.000 περισσότερα από την αμιγώς βενζινοκίνητη έκδοση. Στην τιμή αυτή συμπεριλαμβάνεται πλούσιος εξοπλισμός με 6 αερόσακους, αυτόνομη πέδηση με προστασία πεζών, μηχανικό κλιματισμό, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός / πίσω, ηλεκτρικούς καθρέπτες, αυτόματη ενεργοποίηση φώτων, δερμάτινο τιμόνι και επιλογέα ταχυτήτων, σύστημα πολυμέσων με έγχρωμη οθόνη αφής 6,5 ιντσών κ.ά.

Η επιλογή του λοιπόν (εκτός από τα περιορισμένα πρατήρια) έχει να κάνει με τα πόσα χιλιόμετρα ανά έτος διανύει ο υποψήφιος χρήστης, προκειμένου σε ένα βάθος 5 έως 6 χρόνων να αποσβέσει την επιπλέον τιμή.

Υπέρ

  • Κατανάλωση
  • Χώροι
  • Κιβώτιο ταχυτήτων
  • Εργονομία
  • Εξοπλισμός
  • Οδική συμπεριφορά

Κατά

  • Περιορισμένο δίκτυο CNG
  • Βάρος
  • Έλλειψη ρεζέρβας

Τεχνικά χαρακτηριστικά

  • Κατηγορία: 5θυρο, 5θέσιο, supermini επιβατικό
  • Διαστάσεις: 4.059 Χ 1.780 Χ 1.444 χλστ
  • Μεταξόνιο: 2.564 χλστ
  • Χώρος αποσκευών: 355 λτ
  • Ρεζερβουάρ: 14,3 κιλά CNG & 9 λτ βενζίνη
  • Βάρος: 1.250 κιλά
  • Κινητήρας: 3κύλινδρος, Φυσικού αερίου/βενζίνης, turbo, 999κ.εκ.
  • Ισχύς: 90 ίπποι/4.500 – 5.800 σαλ
  • Ροπή: 160Nm/1.900-3.500 σαλ
  • Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
  • Κιβώτιο: Χειροκίνητο 6 σχέσεων
  • Ανάρτηση: Εμπρός Γόνατα Μακ Φέρσον / Πίσω ημιάκαμπτος άξονας
  • Φρένα: Εμπρός αεριζόμενα δισκόφρενα/Πίσω ταμπούρα
  • Σύστημα διεύθυνσης: Ηλεκτρικά υποβοηθούμενη κρεμαγιέρα
  • Τροχοί: 195/55/16
  • Επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα: 12.1΄΄
  • Τελική ταχύτητα: 180 χλμ/ώρα
  • Κατανάλωση (δοκιμής): 4,9 κιλά CNG ή 6,4 λτ βενζίνης / 100 χλμ
  • Εκπομπές CO2: 105 γρ/χλμ
  • Τιμή: 17.390 ευρώ.

Νίκος Τσάδαρης