Την περασμένη Τετάρτη 20/1/21 ξεκίνησε η σταδιοδρομία του Ομίλου Stellantis NV (STLA), ενός παγκόσμιου ηγέτη της αυτοκίνησης. Σχηματισμένη από το συνδυασμό δύο ομίλων με ισχυρή ιστορία και οικονομικά αποτελέσματα, η Stellantis είναι μια παγκόσμια εταιρεία με 400.000 εργαζόμενους, οι οποίοι σχεδιάζουν, εξελίσσουν, κατασκευάζουν και διανέμουν οχήματα και λύσεις αυτοκίνησης σε όλο τον κόσμο.

Το 11μελες Διοικητικό Συμβούλιο ηγείται ο Πρόεδρος κ. John Elkann (της οικογένειας Agnelli). Ο κ. Carlos Tavares (CEO της PSA) από τη θέση του Chief Executive Officer ηγείται μιας από τις πιο έμπειρες και επιτυχημένες διοικητικές ομάδες της αυτοκινητοβιομηχανίας. Με δυνατές οργανωτικές ικανότητες και εστίαση στη συνεχή βελτίωση και καινοτομία, η Stellantis βρίσκεται σε θέση για να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία των μαρκών από τις οποίες αποτελείται, δημιουργώντας αξία για όλα τα μέλη της, ακολουθώντας μια κοινή αρχή: την αμφισβήτηση των καθιερωμένων.

Με κληρονομιά που εκτείνεται σε 125 χρόνια, η Stellantis είναι το «σπίτι» μια πλήρους σειράς ιστορικών μαρκών, οι οποίες άνοιξαν δρόμους και κυριάρχησαν στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Δημιουργημένες από οραματιστές οι μάρκες καλύπτουν πλήρως τις κατηγορίες της αγοράς, από τα οχήματα πολυτελείας, μέχρι τα καθημερινά αυτοκίνητα, τα σκληροτράχηλα pick-up και SUV, τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα, αλλά και μάρκες που εστιάζουν σε θέματα χρηματοδοτήσεων και υπηρεσιών after sales.

Η Stellantis διαθέτει ήδη ισχυρή παρουσία σε τρεις περιοχές (την Ευρώπη, τη Β. Αμερική και τη Λατινική Αμερική) ενώ διαθέτει δυναμική για εξέλιξη σε σημαντικές αγορές, όπως της Κίνας, της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, της Ωκεανίας και την Ινδίας. Με βιομηχανική παρουσία σε 30 χώρες, η Εταιρεία έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει με αποδοτικό τρόπο τις προσδοκίες των καταναλωτών και να προσφέρει οχήματα και υπηρεσίες κορυφαίας ποιότητας σε περισσότερες από 130 χώρες.

Η Stellantis εκκινεί από δυνατή θέση, με συμπαγή λειτουργικά έσοδα, τα οποία αντανακλούν την ηγετική θέση της Εταιρείας στη Β. Αμερική, την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Η Εταιρεία στοχεύει να αυξήσει τις συνέργειες και τις οικονομίες κλίμακας, επενδύοντας σε πρωτοποριακές λύσεις για τους αγοραστές, με το στόχο των ετήσιων συνεργιών να είναι τα 5 δισ. ευρώ σε σταθερή βάση. Οι συνέργειες αυτές δεν βασίζονται σε κλείσιμο εργοστασίων ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης.

Οι Εννέα Επιτροπές Διοίκησης, θα εξασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία από την πρώτη ημέρα λειτουργίας και περιλαμβάνουν τα τμήματα στρατηγικής απόδοσης του Ομίλου, παραγωγής, μαρκών και σχεδιασμού. Οι μάρκες της νέας εταιρείας μπορούν να προσφέρουν λύσεις αυτοκίνησης που ανταποκρίνονται στις εξελισσόμενες ανάγκες των πελατών, ενώ αυτοί αγκαλιάζουν την ηλεκτροκίνηση, τη συνδεσιμότητα, την αυτόνομη οδήγηση και το car sharing. Στο κομμάτι της ηλεκτροκίνησης η Stellantis προσφέρει σήμερα 29 εξηλεκτρισμένα μοντέλα, ενώ στοχεύει να παρουσιάσει επιπλέον 10 μέχρι το τέλος του έτους.

Η νέα εταιρεία έχει εισαχθεί από τις 18 Ιανουαρίου στο Euronext (Παρίσι) και το Borsa Italiana (Μιλάνο) και από τις 19 Ιανουαρίου στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ τα αποτελέσματα του 2020 θα ανακοινωθούν στις 3 Μαρτίου, 2021.

Νίκος Τσάδαρης