Η Skoda αποκάλυψε το όνομα του πρώτου πλήρως ηλεκτρικού SUV της. Πρόκειται για το Enyaq, το πρώτο ηλεκτρικό SUV ευρείας παραγωγής της μάρκας, που βασίζεται στη μεταβλητή πλατφόρμα MEB (ModularerE-AntriebsBaukasten) του Group VW, ειδικά για την ηλεκτροκίνηση. Με το πρώτο της ηλεκτρικό SUV, η τσέχικη φίρμα δημιουργεί μια νέα ονοματολογία που συνδυάζει το «Ε» που σχετίζεται με την ηλεκτροκίνηση και το «Q» που χαρακτηρίζει την οικογένεια των SUV της.

Το όνομα Enyaq προέρχεται από το ιρλανδικό όνομα «Enya», που σημαίνει «πηγή ζωής». Η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από την ιρλανδική «Eithne», που σημαίνει «ουσία», «πνεύμα» ή «αρχή». Αυτές οι διαφορετικές έννοιες συνυπάρχουν στο όνομα του νέου SUV, που αντιπροσωπεύει μια νέα αρχή, ένα νέο μοντέλο που εκφράζει την στροφή της μάρκας στην ηλεκτροκίνηση.

Το Enya είναι αυθεντικό, με έντονη προσωπικότητα και εύηχη προφορά που ταιριάζει απόλυτα με την έναρξη μιας νέας εποχής στην ιστορία της μάρκας. Ακολουθεί την γνωστή ονοματολογία των SUV της μάρκας που προέρχονται από τη γλώσσα των Inuit που ζουν στα βόρεια του Καναδά και στη Γροιλανδία. Τώρα η Skoda «παντρεύει» τα μελλοντικά ηλεκτρικά της οχήματα που βασίζονται στην πλατφόρμα MEB με την ιρλανδική γλώσσα.

Το Enyaq συμπεριλαμβάνεται στα πάνω από δέκα ηλεκτρικά μοντέλα που ρίξει στην αγορά η εταιρία μέχρι το τέλος του 2022, ενώ στο μεταξύ θα έχει επενδύσει δύο δισεκατομμύρια ευρώ στην εξέλιξη ηλεκτρικών μοντέλων καθώς και σε ένα διασυνδεδεμένο οικοσύστημα που θα προσφέρει σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις κινητικότητας. Την ίδια στιγμή, η Skoda αναμένει ότι, το 2025 τα ηλεκτροκίνητα οχήματα και τα plug-in υβριδικά θα αντιπροσωπεύουν το 25% των συνολικών πωλήσεων παγκοσμίως.

Η πρώτη φωτογραφία προσφέρει μια αρχική άποψη του σχεδιασμού του Enyaq, με το όνομα που θα βρίσκεται στο πίσω μέρος.

Νίκος Τσάδαρης