Δεν είναι και πολύ συχνό το φαινόμενο ένα κονσεπτικό αυτοκίνητο να φτάνει στα χέρια του καταναλωτή. Ενός καταναλωτή, αλίμονο!

Κι εδώ ακριβώς μπαίνει το Zagato Raptor, που παρουσιάστηκε με πάσα επισημότητα στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης το 1996 με σκοπό να γεφυρώσει το κενό μεταξύ της Diablo και της αναμενόμενης τότε Canto.

Ούτε Lamborghini Raptor ούτε Lamborghini Canto θυμάστε βέβαια, καθώς κανένα δεν μπήκε τελικά σε στάδιο παραγωγής και παρέμειναν αυτό ακριβώς, σπανιότατα πειραματικά που λειτουργούν ως άγιο δισκοπότηρο για τους συλλέκτες.

Η τετρακίνητη και 6τάχυτη Raptor πατούσε πάνω στο «διαστημικό» σασί της Diablo VT, έριχνε κλεφτές ματιές στη Ferrari F40 και είχε για μηχανική καρδιά έναν θηριώδη V12 κινητήρα 5,7 λίτρων, μόνο που χάρη στο ανθρακόνημα και τις άλλες δραστικές αλλαγές (όπως η αφαίρεση του ΑΒS και των ηλεκτρονικών συστημάτων υποβοήθησης!), ζύγιζε 320 κιλά λιγότερο από την Diablo.

Το 1996 λοιπόν το θωρηκτό έπιανε τα 100 χλμ/ώρα σε λιγότερο από 4 δευτερόλεπτα και έφτανε σε τελικές πάνω από τα 320 χλμ/ώρα.

Η Zagato ολοκλήρωσε μάλιστα τη δουλειά της σε λιγότερο από 4 μήνες, χάρη στην ολοκαίνουρια σχεδιαστική βοήθεια του… ηλεκτρονικού υπολογιστή και την άψογη συνεργασία με τη Lamborghini SpA.

Φουτουριστικό και τεχνολογικά προωθημένο, ήταν ένα ιταλικό supercar που ερχόταν από το μέλλον. Αν και το μέλλον δεν θα το έβλεπε ποτέ.

Το εξασφάλισε όμως ο οίκος Sotheby’s και το βγάζει σε δημοπρασία στο Αμπού Ντάμπι στις 30 Νοεμβρίου…