Ο Makoto Uchida, ανώτερο στέλεχος της Nissan, μίλησε στην Ετήσια Συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ των Νέων Πρωταθλητών στο Dalian, της Κίνας, στις 3 Ιουλίου και συζήτησε την ανάγκη για τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου να υιοθετήσουν μια πολυδύναμη στρατηγική για την επιτάχυνση της μετάβασης προς ένα μέλλον ηλεκτρικής κινητικότητας.

Από την ενδιαφέρουσα αυτή ομιλία, επισημάναμε τα εξής:

– Γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι το μέλλον της κινητικότητας θα είναι πιο ηλεκτρικό, πιο συνδεδεμένο και πιο αυτόνομο. Αλλά για να μετατραπεί η υπόσχεση ενός μέλλοντος ηλεκτρικής κινητικότητας σε πραγματικότητα, θα απαιτηθούν  περισσότερες του ενός είδους τεχνολογίες ηλεκτρικών οχημάτων. Θα χρειαστεί μια πολυδύναμη στρατηγική.

– Υπάρχει μια πολύ ισχυρή δυναμική για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος ηλεκτρικής κινητικότητας.

– Καθώς η αγορά των EVs αναπτύσσεται ταχύτατα, αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως μειωμένα κυβερνητικά κίνητρα, ανεπάρκεια υποδομών φόρτισης, ανησυχίες σχετικά με την εμβέλεια της τρέχουσας τεχνολογίας των μπαταριών στα EVs, αλλά και την ανάγκη ταχύτερης ανάπτυξης αυτών καθαυτών των  EVs. Ταυτόχρονα,  διαφορετικοί πελάτες έχουν διαφορετικές ανάγκες. Δεν υπάρχει μία και μοναδική λύση για όλες  τις χώρες και όλες τις περιοχές, καθώς διαφέρουν ως προς το μέγεθος, την οικονομική ισχύ, την υποδομή και τις ανάγκες των αγοραστών.

– Συνεχίζουμε επίσης να διερευνάμε άλλες τεχνολογίες για EVς  όπως το υδρογόνο, τις κυψέλες καυσίμου, τα υβριδικά και άλλα, για να δούμε πώς μπορούν επίσης να αποτελέσουν μέρος της μακροπρόθεσμης λύσης.

– Οι αυτοκινητοβιομηχανίες επιδιώκουν μια συνεχή συνεργασία με τις κυβερνήσεις.

– Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην αγορά EV της Κίνας θα στείλει  σαφή μηνύματα σε άλλα έθνη που προσπαθούν να μεταβούν σε ένα μέλλον ηλεκτρικής κινητικότητας. Κατά τη συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Dalian, ενθάρρυνα τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στην Κίνα και σε όλο τον κόσμο, να υιοθετήσουν αυτή την πολυδύναμη  στρατηγική πολλαπλών ενεργειών, για να ανταποκριθούν στις διαφοροποιημένες ανάγκες των καταναλωτών, σε διάφορες περιοχές. Αυτή η προσέγγιση θα επιταχύνει την υιοθέτηση των τεχνολογιών EV,  από περισσότερους αγοραστές,  παντού.

– Αυτή είναι η σωστή πορεία προς την κατεύθυνση της πλήρους  αξιοποίησης της δυναμικής της ηλεκτρικής κινητικότητας.

Νίκος Τσάδαρης