Το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1 ήταν έτοιμο για την πανηγυρική έναρξη της σεζόν 2019, από την πίστα του Άλμπερτ Παρκ στη Μελβούρνη, αλλά λίγες ώρες πριν ανάψουν τα πρώτα πράσινα φώτα για φέτος και τα μονοθέσια αρχίσουν να βρυχώνται, ήρθε το σοκ.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του πρωταθλήματος, Τσάρλι Γουίτινγκ, έφυγε σήμερα από τη ζωή, στην Αυστραλία, όπου και βρισκόταν για το εναρκτήριο γκραν πρι. Ο Βρετανός υπέστη πνευμονική εμβολή, κατά την παρουσία του στη Μελβούρνη και άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 66 ετών.

Ο Γουίτινγκ έγινε γνωστός στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού από την περίοδο που βρισκόταν στην Brabham, με τη βοήθεια του οποίου ο Νέλσον Πικέ στέφθηκε δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής (1981, 1983). Έμεινε στην ομάδα μέχρι το 1988, όταν ο Μπέρνι Έκλεστοουν την πούλησε. Στη συνέχεια πέρασε στο δυναμικό της FIA, ενώ από το 1997 είναι ο άνθρωπος που καθορίζει ό,τι έχει να κάνει με τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια μέσα στις πίστες.

Ο ρόλος του περιλάμβανε την επίβλεψη όσον αφορά την ασφάλεια των μονοθεσίων, των τεχνικών και διαδικαστικών θεμάτων στα Σαββατοκύριακα κάθε αγώνα, ενώ ήταν ο άνθρωπος που έδινε ο ίδιος την έναρξη του αγώνα. Με τη συμβολή του το σπορ έγινε ακόμη πιο ασφαλές, ενώ ήταν αυτός που έφερε το σύστημα halo στη Formula 1.

Την είδηση έκανε γνωστή η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA). «Η Formula 1 έχασε έναν πιστό φίλο και έναν χαρισματικό πρεσβευτή», ήταν το σχόλιο του προέδρου της FIA, Ζαν Τοντ, ο οποίος χαρακτήρισε τον Γουίτινγκ ως μια φιγούρα αδιάβλητη, η οποία αποτελούσε υπόδειγμα για την Formula 1.