Την πρώτη δημόσια εμφάνισή του, έπειτα τη σύλληψή του τον προηγούμενο Νοέμβριο, πραγματοποίησε σήμερα ο έκπτωτος πρόεδρος της Nissan Motor, Κάρλος Γκοσν, ο οποίος σε δικαστήριο του Τόκιο δήλωσε αθώος και τόνισε ότι κατηγορείται εσφαλμένα για οικονομικές ατασθαλίες.

«Έχω κατηγορηθεί εσφαλμένα και κρατούμαι άδικα για ανάξιες και αβάσιμες κατηγορίες», σημείωσε ο Γκοσν στο δικαστήριο. Μιλούσε καθαρά, αν και φαινόταν αδυνατισμένος, με βαθουλωμένα μάγουλα και γκρίζες ρίζες στα σκούρα του μαλλιά, αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Σε αντίθεση με τις κατηγορίες που διατύπωσαν οι εισαγγελείς, ποτέ δεν έλαβα αποζημίωση από τη Nissan που δεν δηλώθηκε, ούτε ποτέ είχα κάποιο δεσμευτικό συμβόλαια με τη Nissan που πληρώθηκε με συγκεκριμένο ποσό το οποίο δεν έγινε γνωστό», σημείωσε ο Γκοσν.

Δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο καθώς ο Γκοσν -στον οποίο πιστώθηκε η διάσωση της Nissan από το χείλος της χρεοκοπίας πριν από δύο δεκαετίες- εισήλθε στο κτίριο φορώντας χειροπέδες, συνοδευόμενος από δύο φρουρούς.

Η ακροαματική διαδικασία ήταν πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών κατά τη διάρκεια της ημέρας και 1.122 άνθρωποι διεκδίκησαν τις 14 θέσεις στο δικαστήριο που ήταν διαθέσιμες μέσω λοταρίας, με το γεγονός αυτό να αποτυπώνει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για την υπόθεση του κάποτε διάσημου υψηλόβαθμου στελέχους.

Η ακροαματική διαδικασία διενεργήθηκε ύστερα από αίτημα των δικηγόρων του Γκοσν, προκειμένου να εξηγηθούν οι λόγοι για την παρατεταμένη κράτησή του από τη σύλληψή του στις 19 Νοεμβρίου αντί να συζητηθεί η ουσία της υπόθεσης. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Γιουίτσι Τάντα, δήλωσε ότι η κράτηση του οφείλεται στον κίνδυνο ο κατηγορούμενος να διαφύγει και να αποκρύψει πιθανόν αποδεικτικά στοιχεία. Ο Γκοσν αρνήθηκε τις όποιες κατηγορίες σε βάρος του.

Ο 64χρονος Γαλλοβραζιλιάνος βιομήχανος έχει κατηγορηθεί επίσημα ότι απέκρυψε στοιχεία για τα εισοδήματά του από μισθούς. Έχει επίσης συλληφθεί, αν και δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, με κατηγορίες ότι επιβάρυνε τη Nissan με ζημίες από προσωπικές του επενδύσεις.

Κρατείται σε σωφρονιστικό ίδρυμα του Τόκιο, όπου τα μικρά, σπαρτιάτικα κελιά έχουν μια τουαλέτα στη γωνία και δεν διαθέτουν θέρμανση -κάτι που έρχεται σε έντονη αντίθεση με τον τρόπο ζωής στον οποίο είχε συνηθίσει ο Γκοσν. Ο γιος του, Άντονι Γκοσν, δήλωσε ότι ο πατέρας του έχασε 10 κιλά κατά την κράτησή του, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Journal du Dimanche.