Η προοπτική διεξαγωγής ενός αγώνα MotoGP στο Όστιν του Τέξας φαίνεται να απομακρύνεται όλο και περισσότερο. Ο πρωταθλητής του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στα 500 κυβ. του ’93, Kevin Schwantz κατάθεσε ήδη αγωγή κατά της πίστας Circuit of the Americas (COTA). Ο πρωταθλητής κατηγορεί τη COTA για δόλια απόπειρα στέρησης από τον ίδιο του δικαιώματος διοργάνωσης του αγώνα MotoGP που θα διεξαχθεί στην πίστα.

Στην αγωγή, ο Schwantz κατηγορεί την COTA για προσπάθεια να τον παρακάμψουν και να κανονίσουν μια απευθείας συμφωνία με τη Dorna για τη διοργάνωση αγώνα MotoGP στο Όστιν. Όλα αυτά τη στιγμή, που η εταιρεία του Schwantz, η «3fourTexasMGP», κατέχει-σύμφωνα με τον ίδιο- συμβόλαιο 10 χρόνων για τη διοργάνωση. Η COTA με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου, αρνείται πως ο Schwantz έχει οποιοδήποτε δικαίωμα διοργάνωσης του αγώνα.

Το πρόβλημα φαίνεται πως προκύπτει από τη σύγκρουση μεταξύ του αρχικού promoter της πίστας, Tavo Hellmund και του Bobby Epstein ο οποίος συμμετείχε σε αύξηση κεφαλαίου για την κατασκευή της πίστας ώστε να διασφαλίσει τη διεξαγωγή αγώνα της Formula 1 τον προσεχή Νοέμβρη.

Συγκεκριμένα, η διαφορά επικεντρώνεται γύρω από τα ποσό που ο Hellmund θεώρησε ότι έπρεπε να του είχαν καταβληθεί ενώ ο Epstein πίστευε ότι δεν είχε κάποια τέτοια υποχρέωση.

Η διαμάχη διευθετήθηκε τελικά νωρίτερα μέσα στη χρονιά, τόσο εντός όσο και εκτός των δικαστικών αιθουσών. Ωστόσο, καθώς οι όροι της συμφωνίας που επετεύχθη δεν κοινοποιήθηκαν, εξακολουθεί να μην υπάρχει απόδειξη σχετικά με τα δικαιώματα που ο καθένας έχεις για τους αγώνες. Εάν τελικά τα δικαιώματα αυτά είχαν επαναδιαπραγματευθεί σαν μέρος της συμφωνίας, δεν έχει γίνει γνωστό.

Έτσι, όπως φαίνεται ο Schwantz μπήκε στη μέση αυτής της διαμάχης. Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Dorna, μιλάει για 10χρονη συμφωνία που έχει επιτευχτεί μεταξύ της Dorna, της «Full Throttle LLP» (της εταιρείας του Tavo Hellmund) και αυτής του Schwantz, δηλαδή της «3fourTexasMGP».

Η διαμάχη αυτή, μπορεί να φέρει αναστάτωση στα σχέδια για το πρόγραμμα του 2013. Με πληροφορίες που ήθελαν τη Dorna να σχεδιάζει τη διεξαγωγή και των 4 αγώνων που γίνονται στην Ισπανία και για το 2013 –παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις για τον περιορισμό σε 3-, αναμένονταν η δημοσιοποίηση ενός προσωρινού προγράμματος, στον επόμενο γύρο των MotoGP, στο Μισάνο αυτό το Σαββατοκύριακο.

Πολλοί πίστευαν, ότι ο αγώνας στο Όστιν, θα διοργανώνονταν στην αρχή της σεζόν, στο κενό που άφηνε η μη διεξαγωγή αγώνα στο Estoril το 2013 και με μια εβδομάδα διαφορά από τον αγώνα της Αργεντινής. Ωστόσο, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για τον αγώνα, ή ο αγώνας απειλείται από δικαστικές ενέργειες, μπορεί να ακυρωθεί, ή έστω να αναβληθεί για ένα χρόνο, μέχρι η κατάσταση να ξεκαθαρίσει. Προς το παρόν, δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από τη Dorna.

Ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος της Dorna, Carmelo Ezpeleta, είχε δηλώσει για τη συμφωνία: «Είμαστε χαρούμενοι να συμπεριλάβουμε στο καλεντάρι των MotoGP τη Circuit of the Americas. Είχαμε μια υπέροχη και ξεχωριστή σχέση με τον Kevin (Schwantz) για 20 χρόνια και συχνά μιλήσαμε για ένα κοινό όνειρο για την ενίσχυση των MotoGP στις ΗΠΑ… Η 10χρονη συμφωνία είναι ένα σημάδι της εμπιστοσύνης και της αφοσίωσης στη μελλοντική επιτυχία αγώνα MotoGP στο Όστιν».

Πέρα από συμβουλές για το σχέδιο της πίστας, ο Schwantz είναι ο ιδιοκτήτης της «3FourTexas MGP», η οποία είχε κλείσει 10χρονη συμφωνία με τα MotoGP (η έναρξη της οποίας ορίζονταν για το 2013) με τη Dorna και την εταιρεία του Tavo Hellmund. Η 10χρονη συμφωνία προέβλεπε τη διεξαγωγή αγώνων και για τις 3 κατηγορίες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, MotoGP, Moto2 και Moto3.

Το Grand Prix της F1 στο Όστιν θα γίνει πάντως από τις 16 μέχρι τις 18 Νοεμβρίου του 2013.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Kevin Schwantz:

«Έχω αφιερώσει πάνω από 25 χρόνια της ζωής μου στα MotoGP. Έχω περάσει 4 από αυτά τα χρόνια προκειμένου να φέρω τα MotoGP στο Τέξας, την πολιτεία από την οποία κατάγομαι. Σαν αποτέλεσμα, τα MotoGP συμφώνησαν το 2011 να διοργανώνουν έναν αγώνα κάθε χρόνο στην πίστα Austin Circuit of the Americas (COTA).

Με λύπη μου διαπιστώνω ότι η COTA επιχειρεί τώρα να με εκδιώξει παράνομα από το σχέδιο. Πιστεύω ότι η COTA το έχει επιχειρήσει, διαπράττοντας απάτη. Προχώρησα σε δικαστικά μέτρα εναντίον της COTA. Ήμουν υποχρεωμένος να καταθέσω αυτήν την αγωγή προκειμένου να προστατεύσω τα δικαιώματα μου, τη φήμη μου αλλά και τα ίδια τα MotoGP.

Θέλω να δω το MotoGP να έρχεται στο Τέξας, αλλά δεν μπορώ να επιτρέψω την COTA να με εκμεταλλευτεί. Επιπλέον, δεν πρόκειται να μείνω άπραγος τη στιγμή που ένας νεοεισερχόμενος στους αγώνες δυσφημεί το αγώνισμα που αγαπώ».

Από την πλευρά της, η COTA έδωσε τη δική της εκδοχή:

«Δεν υπάρχει εξήγηση για την λήψη νομικών μέτρων από μέρος του κ. Schwantz για το συγκεκριμένο θέμα. Πληροφορηθήκαμε από τη DORNA, τον φορέα που διαχειρίζεται τα δικαιώματα για τους αγώνες MotoGP, ότι ο κ. Schwantz δεν έχει συμβόλαιο για το προμοτάρισμα ενός αγώνα στο Τέξας», δήλωσε ο Julie Loignon εκπρόσωπος Τύπου της πίστας.

«Για να είμαστε ξεκάθαροι, ο κ. Schwantz δεν είχε ποτέ συμφωνία για τη διενέργεια αγώνα MotoGP στη Circuit of The Americas, και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, δεν έχει συμφωνία για τη διεξαγωγή διοργάνωσης σε οποιαδήποτε πίστα του Τέξας. Ίσως για αυτό αντιδρά με τέτοιο τρόπο, εξαιτίας της αμηχανίας του, και κάνει ψευδείς ισχυρισμούς στα δικαστήρια και τα Μέσα».

«Γνωρίζουμε ότι οι οπαδοί του αθλήματος θα ήθελαν πολύ να δουν έναν αγώνα MotoGP στην πίστα, και είναι καλό να γνωρίζει ότι οι πόρτες είναι ανοιχτές ώστε αυτό να συμβεί στην καινούργια πίστα στο Όστιν».