Με μια απρόσμενη ανακοίνωση, τουλάχιστον για τη χρονική στιγμή της (πριν τον πρώτο αγώνα της πατρίδας του, στη Laguna Seca), ο Ben Spies γνωστοποίησε στον κόσμο ότι σκοπεύει να εγκαταλείψει τη Yamaha στο τέλος της φετινής αγωνιστικής περιόδου.

Την είδηση αποκάλυψε με ένα προσεκτικά διατυπωμένο e-mail προς το SuperbikePlanet.com, από το οποίο ωστόσο διαφαίνεται ότι αιτία είναι κάποια διάσταση απόψεων, ή πιο σωστά, προστριβή μεταξύ του ιδίου και της ομάδας Yamaha Racing MotoGP.

Και έτσι μετά το Stoner έρχεται η ώρα του Spies να δεχτεί καταιγισμό ερωτήσεων στην καθιερωμένη προ-αγώνος συνέντευξη Τύπου, την ερχόμενη Πέμπτη στη Laguna Seca.

Εκεί αναμένεται να πέσει φως και στις λεπτομέρειες του διαζυγίου (σε κάποιες τουλάχιστον) καθώς και στα σχέδιά του για το μέλλον. Υπομονή λοιπόν 2,5 μέρες και μέχρι τότε, σας παραθέτουμε το περιεχόμενο του μηνύματος του Spies.

«Χτες ανέβασα ένα σχόλιο στο Twitter για να δημιουργήσω λίγο ντόρο. (Σήμερα) το μόνο που έχω να προσθέσω είναι ότι αποφάσισα να αφήσω τη Yamaha μετά το τέλος της σεζόν, για ένα σωρό αιτίες. Περισσότερα θα εξηγήσω όταν νιώσω πως είναι πρέπον».

«Συζητώ την κατάσταση με τους χορηγούς μου και με υποστηρίζουν. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι στη Yamaha που αφήνω πραγματικά με λύπη. Ξέρουν καλά ποιοι ακριβώς είναι. Εύχομαι το καλύτερο στη Yamaha. Δεν πρόκειται να πω τίποτε άλλο, μέχρι να εκδοθεί η επίσημη ανακοίνωση».

Η θέση του Spies στην εργοστασιακή ομάδα MotoGP της Yamaha υπήρξε τελευταία αντικείμενο πολλών συζητήσεων, αμφισβητήσεων και εικασιών, καθώς η απόδοση του Αμερικανού δεν ήταν ακριβώς κορυφαία.

Κάποιες φορές έπεσε θύμα αντίξοων περιστάσεων και κάποιες όχι, πάντως η φετινή πορεία του είχε πρόδηλα τα σημάδια τριβών ή δυσχερειών είτε στον δικό του προσωπικό κύκλο, είτε στην ομάδα της Yamaha.

Όποια και αν είναι η αιτία, ο Νο2 της Yamaha πέρασε 3 μήνες κάτω από άγρια πίεση, εντός και εκτός πίστας, από τους αναβάτες της Tech 3 Andrea Dovizioso και Cal Crutchlow, που προσπαθούν με νύχια και δόντια για μια εργοστασιακή Μ1.

Μετά τη σημερινή ανακοίνωση του Spies, o Dovizioso φαίνεται να αποκτά προβάδισμα για μια εργοστασιακή Yamaha, αλλά τίποτα δεν θα κριθεί, αν δεν μιλήσει ο «βασιλιάς των MotoGP», ο άνθρωπος που κρατάει το κοινό και τους χορηγούς με τη γοητεία του.

Από την σύντομη ανακοίνωση του Spies δεν διακρίνεται το τι πρόκειται να κάνει του χρόνου. Η αναφορά του στους λίγους ανθρώπους που θα του λείψουν σημαίνει ότι οι υπόλοιποι «δεν θα του λείψουν καθόλου» όμως έτσι μάλλον αποκόβει και την οδό επιστροφής στην Tech3 του Herve Poncaharal, καθώς ο Γάλλος εξαρτάται απόλυτα από το εργοστάσιο.

O Spies να θυμηθούμε είχε κερδίσει τον τίτλο στο παγκόσμιο Superbike το 2009 στην πρώτη του χρονιά στο θεσμό, ως rookie. Ο τίτλος αυτός παραμένει ο μοναδικός της Yamaha στο WSBK.

Την επόμενη χρονιά απέσπασε τον τίτλο του rookie της χρονιάς στο MotoGP ως οδηγός δορυφορικής ομάδας και κέρδισε το ολλανδικό GP. Έκτοτε τα πράγματα δεν είχαν την ίδια ανοδική πορεία και η κατάληξη ήταν η ανακοίνωση για την αποχώρηση.

Χτες είπε ο Spies ότι επιστρέφει εκεί που ανήκει… Που είναι άραγε; Στο παγκόσμιο Superbike ή στο αμερικάνικο πρωτάθλημα ΑΜΑ; Πολύ σύντομα θα το μάθουμε κι αυτό.