Στο θαυμαστό κόσμο του κινηματογράφου έχουμε απολαύσει κατά καιρούς κάποιες εντυπωσιακές σκηνές με… αυτοκυνηγητό που έχουν γράψει ιστορία.

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές είναι εκείνη της ταινίας «Bullitt» (1968), που εκτυλίσσεται στους δρόμους του Σαν Φρανσίσκο, με πρωταγωνιστές μια Ford Mustang και ένα Dodge Charger.

Εκείνη η σκουροπράσινη Mustang GT 390 του 1968 που οδηγούσε ο αστυνόμος Φρανκ Μπούλιτ (Στηβ ΜακΚουίν), είναι ένα από τα πιο ποθητά και συνάμα αλήτικα αυτοκίνητα που έχουν κατασκευαστεί ποτέ.

mustang

Για τις ανάγκες της ταινίας είχαν κατασκευαστεί δύο Mustang GT 390. Μια με αριθμό πλαισίου ‘558 που αποτέλεσε το stunt car και άλλη μία που οδηγούσε ο ίδιος ο «King of Cool» με αριθμό πλαισίου ‘559.

Το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε στις επικίνδυνες σκηνές ανακαλύφθηκε στο Μεξικό, ωστόσο η τύχη εκείνου που οδηγούσε ο πρωταγωνιστής μέχρι πρότινος αγνοούνταν. Πάμε να δούμε την ιστορία του…

Πίσω στο 1974, ο Ρόμπερτ Κίρναν από το Τενεσί, είδε σε μια διαφήμιση γνωστού περιοδικού την εν λόγω Mustang και αποφάσισε να την αγοράσει, ξοδεύοντας τότε 6.000 δολάρια (περίπου 30.000 δολάρια σε σημερινά χρήματα).

mustang2

Ήταν το βασικό όχημα της οικογένειας καθώς για αρκετό καιρό η σύζυγός του Ρόμπι το χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις της. Όταν ο Στηβ Μακουίν εντόπισε τα ίχνη του, έγραψε γράμμα στους Κίρναν ζητώντας τους να του το πουλήσουν. Μόνο που οι Κίρναν δεν είχαν καμία τέτοια διάθεση απαντώντας αρνητικά στον δημοφιλή ηθοποιό που λίγα χρόνια αργότερα (7 Νοεμβρίου του 1980) έφυγε από τη ζωή νικημένος από τον καρκίνο.

Τη δεκαετία του ’80 κάποιος άγνωστος κατάφερε να εντοπίσει τη θρυλική Mustang που φυλασσόταν στην αποθήκη του σπιτιού τους, να τη φωτογραφήσει και να αφαιρέσει κάποια εξαρτήματά της. Έκτοτε η οικογένεια αποφάσισε να την κρατήσει κλειδωμένη σε αχυρώνα της φάρμας της στο Τενεσί σε μια προσπάθεια να μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

mustang1

Με τα ίχνη της να έχουν χαθεί για σχεδόν 30 χρόνια, η ώρα για να κάνει και πάλι την εμφάνισή της έφτασε. Επ ευκαιρία της αναβίωσης του συγκεκριμένου μοντέλου (2018 Bullitt Mustang) από την Ford, 50 χρόνια μετά την ταινία, o γιος των Κίρναν, Σον έβγαλε από την απομόνωση την GT 390 παρουσιάζοντάς την στην έκθεση του Ντιτρόιτ, όπου το κοινό είχε την ευκαιρία να τη δει και πάλι μετά από δεκαετίες.

Έκτοτε εκείνη η Mustang που οδήγησε ο αστυνόμος Μπούλιτ έχει δηλωθεί ως ιστορικό αυτοκίνητο και περιοδεύει σε όλη τη χώρα προς τέρψιν του κοινού.

Μάλιστα, για πρώτη φορά θα βγει εκτός ΗΠΑ καθώς το τετραήμερο 12-15 Ιουλίου θα βρίσκεται στο Goodwood Festival of Speed, στο δυτικό Σάσεξ της Αγγλίας, όπου μαζί με τη σύγχρονη εκδοχή της θα τρέξουν στην περίφημη ανάβαση του Goodwood.