Ο Casey Stoner κέρδισε την τρίτη του φετινή νίκη στο ολλανδικό GP, τερματίζοντας με άνεση 5 δευτ. μπροστά από τον Dani Pedrosa. Το ντεσαβαντάζ των 25 πόντων έναντι του Lorenzo διαγράφηκε, καθώς ο Ισπανός διεκδικητής της Yamaha έπεσε από λάθος του Alvaro Bautista και εγκατέλειψε.

Οι Lorenzo και Stoner ισοβαθμούν πλέον, αλλά η βαθμολογική απώλεια δεν είναι η μόνη για τον αναβάτης της Yamaha, καθώς στην πτώση καταστράφηκε και ο κινητήρας του. Έτσι ο Jorge πρέπει να βγάλει τη χρονιά με έναν λιγότερο από τον Stoner και τους υπόλοιπους αναβάτες.

Η εγκατάλειψη του Lorenzo ουσιαστικά έκρινε τον αγώνα. Στην εκκίνηση έφυγε πρώτος, ποιος άλλος, ο Pedrosa, ακολουθούμενος από τον Stoner και τον Lorenzo που φάνηκε έτοιμος να στρίψει τρίτος.

Ωστόσο ένα χονδροειδές σφάλμα κρίσης του Bautista τον έφερε στην είσοδο της Κ1 με απίστευτα ψηλή ταχύτητα. Όταν ο αναβάτης της Honda Gresini το συνειδητοποίησε, μπλόκαρε το μπροστινό του, έπεσε από lowside και παρέσυρε εκτός πίστας τον ανυποψίαστο Lorenzo.

O Cal Crutchlow που ακολουθούσε, μόλις που απέφυγε τη μοίρα του Lorenzo κάνοντας μια μεγάλη βόλτα εκτός πίστας. Έμεινε όρθιος αλλά έχασε πάρα πολλές θέσεις και συνέχισε 9ος.

Η πίστα έχει κάποια κατάρα για τον Lorenzo. Πέρσι τον είχε θερίσει ο Simoncelli, στον πρώτο γύρο, απλά μερικές στροφές πιο κάτω, στην φουρκέτα Strubben.
Την τιμή της Yamaha έμεινε να υπερασπιστεί ο Spies, που ακολούθησε για λίγους γύρους τα δύο Repsol Honda, αλλά σύντομα φάνηκε ότι δεν είχε τον βηματισμό τους.

Έτσι έμειναν να τρέχουν μπροστά οι Pedrosa και Stoner, μόνοι, ο ένας πίσω από τον άλλο, σε ένα όμορφο συγχρονισμένο χορευτικό ντουέτο. Μετά τον 5ο γύρο έγινε φανερό ότι ο Stoner ακολουθούσε άνετα τον Pedrosa, απλά αντί να ορμήσει περίμενε το λάθος, ελέγχοντας και τον ρυθμό φθοράς των ελαστικών του –ένα ζήτημα που εξακολουθεί να βασανίζει τα Honda.

Στον 17ο γύρο πέρασε μπροστά και ύστερα ανέβασε ρυθμό τόσο, ώστε να μείνει ο Pedrosa πίσω, καθώς είχε ήδη αρχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα με τα Bridgestone.

Οχτώ δευτερόλεπτα πιο πίσω οι Ben Spies και Andrea Dovizioso είχαν τη δική τους μάχη, τελείως προσωπική, καθώς ο πρώτος παλεύει (;) για να διατηρήσει τη θέση του στην εργοστασιακή Ομάδα Yamaha και ο δεύτερος για να αρπάξει του χρόνου τη θέση του Spies!

Αρχικά ο Spies έδειχνε να ελέγχει, αλλά με την πάροδο του χρόνου ο Dovizioso ανέβασε την πίεση. Πέρασε στον 17ο γύρο μπροστά, όμως ο Spies τον ξαναπέρασε μερικές στροφές πιο κάτω. Ο δορυφορικός συνέχισε να πιέζει και να “μετράει” τον εργοστασιακό, μέχρι την Κ1 του τελευταίου γύρου όπου και έκανε την επίθεσή του και εξασφάλισε την 3η θέση.

Ο Spies τερμάτισε όχι χαρούμενος στην 4η θέση, αλλά τουλάχιστον τερμάτισε έναν κανονικό αγώνα, χωρίς λάθη, ατυχίες, ή τεχνικό πρόβλημα. Ο Cal Crutchlow αν και τραυματίας, πέρασε τη γραμμή 5ος έχοντας να περάσει 5 αναβάτες. Ένας μικρός άθλος καθώς, η “αυτοκτονία” του Bautista στην εκκίνηση του κόστισε πολλές θέσεις.

Χρόνο του κόστισε και η προσπάθεια να περάσει τα τρία Ducati των Rossi, Hayden και Barbera που τρώγονταν για την 6η θέση, όταν ο Bradl που βρισκόταν μπροστά τους έπεσε και εγκατέλειψε νωρίς. Ένα ασυνήθιστο λάθος για τον μετρημένο Γερμανό πρωταθλητή της Moto2, που κατέγραψε την πρώτη του εγκατάλειψη ως rookie στα MotoGP.

Τελικά ο σούπερ Cal πέρασε, αλλά δεν είχε πλέον τον χρόνο να διεκδικήσει την 4η θέση από τον Spies. Στην μάχη των Ducati επικράτησε ο Hayden, καθώς ο Rossi αποσύρθηκε στα μέσα του αγώνα για να αλλάξει πίσω λάστιχο (σκληρό) που είχε γίνει φυτίλια.

O Rossi θα επιστρέψει στον αγώνα τελευταίος και θα τερματίσει 13ος έναν γύρο πίσω από τους πρώτους.

Ο Randy de Puniet τερμάτισε 8ος, έχοντας κερδίσει θέσεις από τις πολλές πτώσεις των εργοστασιακών αναβατών κυρίως. Στο κυνήγι του “τίτλου” των CRT ωφελήθηκε και από την εγκατάλειψη του συναθλητή του Aleix Espargaro που έπεσε μόνος του.

Με τη νίκη του Stoner και την εγκατάλειψη του Lorenzo ζωντανεύει ξανά το πρωτάθλημα. Οι δύο τους ισοβαθμούν με 140 β. στην κορυφή αλλά τυπικά ο Jorge προηγείται καθώς έχει μια νίκη παραπάνω (4). Ακολουθούνται από τους Pedrosa (121), Crutchlow (77) και Dovizioso (76).

Αποτελέσματα
1. Casey Stoner AUS Repsol Honda (RC213V) 41m 19.855s 2. Dani Pedrosa ESP Repsol Honda (RC213V) 41m 24.820s 3. Andrea Dovizioso ITA Monster Yamaha Tech 3 (YZR-M1) 41m 31.849s 4. Ben Spies USA Yamaha Factory Racing (YZR-M1) 41m 34.630s 5. Cal Crutchlow GBR Monster Yamaha Tech 3 (YZR-M1) 41m 41.929s 6. Nicky Hayden USA Ducati Team (GP12) 41m 51.515s 7. Hector Barbera ESP Pramac Racing (GP12) 42m 18.962s 8. Randy De Puniet FRA Power Electronics Aspar (ART CRT) 42m 24.296s 9. Michele Pirro ITA San Carlo Honda Gresini (FTR-Honda CRT) 42m 26.835s 10. Mattia Pasini ITA Speed Master (ART CRT) 42m 44.942s 11. Danilo Petrucci ITA Came IodaRacing (Ioda-Aprilia CRT) 42m 51.958s 12. Ivan Silva ESP Avintia Blusens (FTR-Kawasaki CRT) 42m 53.652s 13. Valentino Rossi ITA Ducati Team (GP12) +1 lap 14. James Ellison GBR Paul Bird Motorsport (ART CRT) +1 lap

Εγκαταλείψεις
Aleix Espargaro ESP Power Electronics Aspar (ART CRT)
Colin Edwards USA NGM Forward Racing (Suter-BMW CRT)
Yonny Hernandez COL Avintia Blusens (FTR-Kawasaki CRT)
Stefan Bradl GER LCR Honda MotoGP (RC213V)
Jorge Lorenzo ESP Yamaha Factory Racing (YZR-M1)
Alvaro Bautista ESP San Carlo Honda Gresini (RC213V)

Δεν αγωνίστηκε λόγω τραυματισμού
Karel Abraham CZE Cardion AB Motoracing (GP12)