Όπως ενημέρωσε μέσω ανάρτησης στο Instagram, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler, ζήτησε επισήμως συγγνώμη από την Κίνα, επειδή η θυγατρική της, η Mercedes Benz, χρησιμοποίησε σε διαφήμισή της λόγια του Δαλάι Λάμα.

Αρχικά η εταιρεία ζήτησε την Τρίτη (06/02) συγγνώμη μέσω του Weibo, της κινεζικής εκδοχής του Τwitter, ενώ χθες σε επιστολή τους ο πρόεδρος της εταιρείας, Ντίτερ Τσέτσε, και ο πρόεδρος του παραρτήματος Κίνας, Ουμπέρτους Τρόικα, εξέφρασαν την ειλικρινή τους μεταμέλεια.

Η διαφήμιση εμφανίζει ένα αυτοκίνητο και την εξής πρόταση: «Να κοιτάζετε τις καταστάσεις από όλες τις πλευρές και θα γίνετε πιο ανοιχτοί», λόγια που ανήκουν στον Δαλάι Λάμα. Με τον πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ να θεωρείται στην Κίνα αποσχιστική απειλή.

62kddfth

Το Instagram είναι μπλοκαρισμένο στην Κίνα, αλλά η ανάρτηση αναπαράχθηκε από τους κινέζους χρήστες του ίντερνετ, προκαλώντας αναστάτωση.

Το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, το Xinhua, μετέδωσε ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία έστειλε επιστολή στον κινέζο πρεσβευτή στη Γερμανία με την οποία ζητούσε συγγνώμη, αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με το Xinhua, η Daimler δεν είχε καμία πρόθεση να αμφισβητήσει την εθνική κυριαρχία του Πεκίνου επί του Θιβέτ και δεν θα προσφέρει «καμία στήριξη ή βοήθεια σε οποιονδήποτε υπονομεύει ή επιχειρήσει να υπονομεύσει την εθνική κυριαρχία της Κίνας και την εδαφική της ακεραιότητα».