Η νέα, δεύτερη γενιά του Mini Countryman αντιπροσωπεύει μία πιο ώριμη πρόταση συγκριτικά με την προκάτοχό της. Η εντυπωσιακή σχεδιαστική γλώσσα αποτυπώνεται στο εξωτερικό του αυτοκινήτου πόλης & παντός εδάφους, ενώ το εσωτερικό είναι γεμάτο από δημιουργικές λεπτομέρειες που υπογραμμίζουν τον premium χαρακτήρα του (κατανάλωση μικτού κύκλου: 7,0 – 2,1 λτ/100 χλμ, εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 159 –49 γρ/χλμ).

Το νέο μοντέλο είναι άμεσα αναγνωρίσιμο σαν Mini, αλλά έχει τη δική του προσωπικότητα.

minicooper2

Από το 2010 που λανσαρίστηκε, το Countryman έχει κατακτήσει τις καρδιές των οδηγών με τη ιδιαίτερη σχεδίασή του. Η δεύτερη γενιά του Sports Activity Vehicle είναι το ίδιο compact με την επιτυχημένη προκάτοχό της και δηλώνει τις προθέσεις της μέσα από μία αυθεντική σχεδίαση. «Ήταν σαφές ότι το νέο Countryman χρειαζόταν να κάνει ένα βήμα παραπάνω αισθητικά αλλά να παραμείνει Mini», δήλωσε ο Oliver Sieghart, Επικεφαλής Σχεδίασης εσωτερικού.

minicooper3

«Σχεδιαστικά, το Countryman είναι το πιο σκληροτράχηλο και ψηλότερο μοντέλο της οικογένειας Mini». Ανάμεσα στα κοινά οπτικά χαρακτηριστικά της μάρκας είναι η οροφή που θυμίζει κράνος, η χρωμιωμένη λωρίδα στη γραμμή των ώμων και η σιλουέτα με κλασικά σχεδιαστικά στοιχεία του θρυλικού μοντέλου. Τώρα, το Countryman επεκτείνει τη φιλοσοφία αυτή με προβολείς που πλαισιώνονται για πρώτη φορά από δακτυλίους φώτων ημέρας. Οι ομοιόμορφα φωτιζόμενοι δακτύλιοι αποτελούν στοιχείο ταυτότητας, κάνοντας το εντυπωσιακό περίγραμμα των προβολέων ορατό μέρα και νύχτα.

Εξωτερικό

minicooper4

Η σχεδιαστική γλώσσα του νέου Countryman είναι τώρα πιο λιτή και μοντέρνα. Το αυτοκίνητο έχει αυστηρότερες γραμμές και τραβά το βλέμμα με τις συμπαγείς επιφάνειες και λεπτομέρειες, όπως π.χ. το μεταλλικό πλαίσιο τοποθετημένο στη χαρακτηριστική μαύρη λωρίδα που αγκαλιάζει το αυτοκίνητο και περιλαμβάνει τους θόλους των τροχών. Αυτό το πλαίσιο είναι σκόπιμα πιο τετράγωνο αντί στρογγυλό. Τα πλευρά με τις ακριβείς επιφάνειες χαρίζουν στο όχημα καμπύλες και δημιουργούν αίσθηση στιβαρότητας.

Το πλαίσιο γύρω από τους θόλους των τροχών «τραβά» το φως και ενισχύει την έμφαση στους τέσσερις τροχούς. Τα φώτα, η εμπρός μάσκα και τα φινιστρίνια είναι επίσης στοιχεία που ξεχωρίζουν στην συνολική εμφάνιση του αυτοκινήτου. Από την άλλη, το προαιρετικό πακέτο ALL4 χαρίζει στη σχεδίαση του Countryman ένα πιο δυναμικά, off-road χαρακτήρα. Με τις ράγες οροφής, τα πρόσθετα μαύρα ένθετα του προφυλακτήρα και τις ασημί υποδαπέδιες ποδιές, το αυτοκίνητο δείχνει ακόμα πιο σπορ.

Εσωτερικό

minicooper5

Παράλληλα με τα κλασικά πλεονεκτήματα ενός SAV (όπως υπερυψωμένα καθίσματα, AWD και ευρύχωρο εσωτερικό), το νέο Countryman προσφέρει πολλές λεπτομέρειες και αυθεντική σχεδίαση. Οι πιο συμπαγείς επιφάνειες πετυχαίνουν αισθητική σαφήνεια και διαμορφώνουν πιο ελκυστικά σχήματα στο εσωτερικό της καμπίνας. Οριζόντια τμήματα χαρίζουν στο cockpit μία οπτικά ευρύτερη και πιο μοντέρνα εμφάνιση. Η χρήση υλικών υψηλής ποιότητας και οι προοπτικές εξατομίκευσης  (π.χ. με την προσθήκη χρωμιωμένων στοιχείων ή φωτιζόμενων διακοσμητικών λωρίδων) του προσδίδουν έναν αποκλειστικό χαρακτήρα. Πολυάριθμες λεπτομέρειες υποδηλώνουν φινέτσα αλλά και πολυτέλεια. «Η Mini έχει μακρά παράδοση, που εμείς θέλουμε να την αποτυπώσουμε μέσα από μία σύγχρονη ερμηνεία αντί να την χρησιμοποιήσουμε απλά σαν βάση αναφοράς», δήλωσε ο Sieghart.

minicooper6

Τα καθίσματα υιοθετούν διαγώνιες ραφές, ενώ μέσα από τη σύγχρονη ερμηνεία και χρωματική φιλοσοφία τους προάγουν το κλασικό προφίλ των ταπετσαριών καθισμάτων σε νέο επίπεδο, χάρη σε μία έκρηξη δημιουργικότητας, φινέτσας και υψηλής αισθητικής.

Μία ξεχωριστή πρόταση ακούει στο όνομα Mini Yours – British Oak, όπου με τα ημιδιαφανή τμήματα στις διακοσμητικές λωρίδες δημιουργούνται ζωηρά σχέδια. Με την επιλογή αυτή διαφοροποιούνται οπτικά τα προφίλ ημέρας και νύχτας και το εσωτερικό αποκτά μία μοναδική, ελκυστική ταυτότητα.

minicooper7

Το plug – in hybrid

Η οικογένεια του Countryman πλαισιώνεται πλέον από ένα plug-in hybrid μοντέλο για πρώτη φορά. Αυτή η έκδοση αναγνωρίζεται εξωτερικά με πολλές πινελιές σε κίτρινο, όπως το λογότυπο Μini Ε και το κάλυμμα φόρτισης δίπλα στο πλαϊνό φινιστρίνι. Το εσωτερικό περιέχει επίσης στοιχεία που το κάνουν να ξεχωρίζει σαν plug-in hybrid μοντέλο, ανάμεσά τους ένθετα στο τιμόνι και το ταμπλό, όργανα προσαρμοσμένα στο ηλεκτρικό πρόγραμμα και μεγαλύτερη διεπαφή χρήστη που αναδεικνύει τις plug-in hybrid λειτουργίες του αυτοκινήτου. Επιπλέον, το μπουτόν start/stop στην κεντρική κονσόλα δεν είναι πλέον κόκκινο (όπως σε όλα τα υπόλοιπα Mini) αλλά κίτρινο.

minicooper8 minicooper9 minicooper10

 

Νίκος Τσάδαρης