Μία δημοπρασία με vintage αυτοκίνητα της πάλαι ποτέ σοβιετικής εποχής έγινε την Παρασκευή στη Φινλανδία. Πρόκειται για αυτοκίνητα που εγκαταλείφθηκαν από πρόσφυγες που πέρασαν τα αρκτικά σύνορα της Ρωσίας με την Φιλανδία, αναζητώντας μία καλύτερη ζωή.

Τα σύνορα Φινλανδίας – Ρωσίας αποτελούν ένα από τα σημεία διέλευσης προσφύγων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θέλουν να αποφύγουν τα επικίνδυνα νερά της Μεσογείου.

sovietcars1

Αρχικά οι πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εισέρχονταν στη Φινλανδία από τη Ρωσία με ποδήλατα, αλλά οι φινλανδικές αρχές απαγόρευσαν τη διέλευση ποδηλάτων από τον περασμένο Δεκέμβριο, λόγω των σκληρών καιρικών συνθηκών, έτσι οι αιτούντες άσυλο αγόραζαν παλιά σοβιετικά αυτοκίνητα για να διασχίσουν τα σύνορα.

sovietcars2

Στη δημοπρασία της Παρασκευής, που έγινε στη πόλη Σάλα, που βρίσκεται 20 χιλ. από τα ρωσικά σύνορα, τα πιο σημαντικά εκθέματα ήταν ένα Volgas της σοβιετικής εποχής κι ένα στέισιον βάγκον Lada του 1970.

Οι φιλανδικές αρχές δημοπράτησαν περισσότερα από 100 αυτοκίνητα της σοβιετικής εποχής που τα είχαν παρατήσει στα σύνορα οι αιτούντες άσυλο. Το Volgas πουλήθηκε έναντι 640 ευρώ, ενώ το Lada με τους σπάνιους στρογγυλούς προβολείς, αγοράστηκε από έναν Φιλανδό συλλέκτη για 280 ευρώ.

sovietcars3

«Τα περισσότερα αυτοκίνητα είχαν καταχωρηθεί στη Φινλανδία πριν από 30 με 40 χρόνια, στη συνέχεια την δεκαετία του 1990 πουλήθηκαν στη Ρωσία και τώρα γύρισαν πίσω», τόνισε ο Άσκο Βιτάνεν, διοργανωτής της δημοπρασίας, στο Reuters.

Οι τιμές για τα κλασικά σοβιετικά μοντέλα ξεκινούσαν από τα 120 ευρώ, ενώ νεότερα αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και λίγα αυτοκίνητα γερμανικής κατασκευής της ίδιας εποχής, πουλήθηκαν για λίγα ευρώ.

sovietcars4

Όπως επισημαίνεται στο Reuters, το Ελσίνκι ανησυχεί ότι θα μπορούσε να γίνει μία δημοφιλής διαδρομή των προσφύγων και των μεταναστών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο είναι καλός ο καιρός καθώς η διέλευση μέσω της βαλκανικής οδού από την Τουρκία και τη Ελλάδα έχει δυσκολέψει.

sovietcars5

sovietcars7

sovietcars8

sovietcars9