Ένα αυτοκίνητο πόλης πρέπει να ελίσσεται με ευκολία στην κίνηση, να είναι σε θέση να φιλοξενήσει με άνεση μέχρι 4 ενήλικους επιβάτες και να μην καίει, βασικά ζητούμενα που διαθέτουν και τα 5 αυτοκίνητα που σας παρουσιάζουμε.

Daihatsu Sirion 1,0

Το Sirion συνδυάζει με επιτυχία το τρίπτυχο ευελιξία – οικονομία – ευρυχωρία, ενώ παράλληλα, είναι και ιδιαίτερα προσιτό ως αγορά, αφού το 1.000άρι κοστίζει λίγο πιο πάνω από 10.000 ευρώ. Στο μικρό ιαπωνικό, οι καμπύλες επιφάνειες αποτελούν είδος εν αφθονία στο αμάξωμα και στην καμπίνα, η οποία παράλληλα, χαρακτηρίζεται από την ευρυχωρία που προσφέρει στους επιβάτες, τους χώρους για μικροαντικείμενα και τα καλά επίπεδα εργονομίας.

Ο προσαρμοσμένος στο αστικό περιβάλλον χαρακτήρας του Sirion προϋποθέτει ευελιξία και καλή άνεση από τη μαλακή ανάρτηση, ωστόσο οι κλίσεις του αμαξώματος στις στροφές γίνονται αισθητές και το τιμόνι στερείται αίσθησης. Παράλληλα, ο κινητήρας του 1,0 λίτρου εμφανίζει αξιοπρεπείς επιδόσεις και “ζωντάνια” αλλά αδικείται στις ρεπρίζ από τη μακριά κλιμάκωση του κιβωτίου, χαρακτηριστικό που ωστόσο συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης.

Honda Jazz 1,2

Η πρόταση της Honda στα μικρά αυτοκίνητα συνδυάζει την ευελιξία ενός μοντέλου της κατηγορίας με την αυξημένη πρακτικότητα ενός πολυχρηστικού. Γεγονός που γίνεται άμεσα αισθητό και στο εσωτερικό, όπου θα φιλοξενηθούν με άνεση τέσσερα ενήλικα άτομα, ενώ το χαμηλό κεντρικό τούνελ διευκολύνει περαιτέρω. Για τις αποσκευές ο αντίστοιχος χώρος είναι 335 λτ. και αυξάνεται έως τα 883 λτ. (μέχρι το ύψος των παραθύρων) με την πολύ εύκολη αναδίπλωση του πίσω καθίσματος, του οποίου το κάτω τμήμα ανασηκώνεται κατά 90 μοίρες επιτρέποντας τη μεταφορά ενός ψηλού αντικειμένου σε όρθια θέση.

Ακόμη, το σύγχρονο σχεδιαστικά ταμπλό παρουσιάζει στιβαρή συναρμογή και πολλούς αποθηκευτικούς χώρους. Επιπλέον, στο δρόμο, το Jazz είναι ευκολοδήγητο, άνετο και ευέλικτο, ενώ το οικονομικό και δυνατό μοτέρ των 1,2 λτ. προσφέρει σβέλτες επιδόσεις.

Mitsubishi Colt 1,3 5d AS&G ClearTec

Η εν λόγω έκδοση του Colt, ύστερα από επεμβάσεις στα μηχανικά μέρη, στα φρένα και στα ελαστικά του αυτοκινήτου, αλλά και με την προσθήκη συστήματος Auto Stop & Go (AS&G), προσφέρει έως και 13,3% χαμηλότερες εκπομπές CO2 σε σχέση με το γνωστό μας Colt, αλλά και χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου. Επίσης, εμφανίζει στο δρόμο τα γνώριμα, πολύ καλά οδικά χαρακτηριστικά των υπολοίπων εκδόσεων. Στο εσωτερικό, εκτός από την παρουσία του διακόπτη για την απενεργοποίηση του AS&G και του ανάλογου δείκτη στον πίνακα οργάνων, δεν έχουν γίνει άλλες αλλαγές και η καμπίνα χαρακτηρίζεται από ικανοποιητική ποιότητα και άνετους χώρους επιβατών.

Τι περιλαμβάνει το σύστημα AS&G ClearTec
• Βελτιώσεις στον κινητήρα, όπως π.χ. άλλος λόγος συμπίεσης, επεμβάσεις στη μονάδα διαχείρισης, κ.λπ. • Σύστημα ανάκτησης ενέργειας κατά την πέδηση • Σύστημα αυτόματης ενεργοποίησης/ απενεργοποίησης κινητήρα AS&G • Αλλαγή στην τελική σχέση μετάδοσης του κιβωτίου • Ελαστικά χαμηλής αντίστασης κύλισης

Skoda Fabia 1,2 TSI

Χαμηλή κατανάλωση, καλή ευελιξία και άνετους χώρους για 4 ενήλικους φιλοξενούμενους προσφέρει η Fabia, η οποία με τον 1,2 TSI κινητήρα αποτελεί μία από τις καλύτερες προτάσεις της μικρής κατηγορίας. Στο μικρό Skoda, παράλληλα, ο χώρος αποσκευών των 315 λίτρων τοποθετείται άνω του μέσου όρου των μικρών και είναι βαθύς και τετραγωνισμένος. Επίσης, το εσωτερικό του εμφανίζει προσεγμένη ποιότητα κατασκευής και πολύ καλή εργονομία, ενώ ο οδηγός δεν θα δυσκολευτεί να βρει την κατάλληλη θέση.

Στο δρόμο, παρουσιάζεται σταθερό και με αρκετά ικανοποιητική άνεση, ενώ είναι εύκολο στους χειρισμούς και στους ελιγμούς. Στα σημαντικά του πλεονεκτήματα ανήκει και ο δυνατός και οικονομικός κινητήρας ισχύος 120 πραγματικών ίππων, με την πολιτισμένη λειτουργία.

Toyota Yaris 1,33 5d

Στο Yaris, το τεχνολογίας Optimal Drive μηχανικό σύνολο των 1,33 λτ. σε συνδυασμό με το 6τάχυτο κιβώτιο, εξασφαλίζουν πολύ καλές επιδόσεις και χαμηλή κατανάλωση καυσίμου. Όσον αφορά στο εσωτερικό του μικρού Toyota με τη μοντέρνα σχεδίαση, είναι πολύ πρακτικό χάρη στην πληθώρα των αποθηκευτικών χώρων και την ικανοποιητική ποιότητα κατασκευής. Παράλληλα, οι διαθέσιμοι χώροι είναι πολύ καλοί για τους επιβάτες και τις αποσκευές τους (όγκος 272 – 363 λίτρων), ενώ την ευελιξία της καμπίνας ενισχύει το συρόμενο πίσω κάθισμα και το επίπεδο δάπεδο.

Οδηγικά, το Yaris έχει ως κύρια χαρακτηριστικά του την άνεση και την ευκολία χειρισμών, ειδικά σε αστικές συνθήκες, ενώ επιπρόσθετα, είναι σε θέση να καλύψει με ασφάλεια και ξεκούραστα, μακρινότερες αποστάσεις.

Πηγή: autotriti.gr