Η 4η γενιά του δημοφιλούς Suzuki Swift, ενός από τα πλέον καλοπουλημένα (έχει κυκλοφορήσει σε 169 χώρες πραγματοποιώντας συνολικές πωλήσεις άνω των 9 εκατομμυρίων) μικρά hatchback μοντέλα, ήρθε στην Ελλάδα.

Το ολοκαίνουργιο Swift έχει εξελιχθεί σε ένα ακόμη πιο δυναμικό compact car, με μοντέρνα σχεδιαστικά στοιχεία, προηγμένα χαρακτηριστικά ασφάλειας και εξαιρετικό fun-to-drive χαρακτήρα.

Τα Highlights του νέου Swift είναι:

– Νέα σχεδίαση εκτός και εντός

– Αναβαθμισμένα συστήματα ασφαλείας

– Νέος κινητήρας 1,2 λίτρων με ήπιο υβριδικό σύστημα 12V SHVS

Το ολοκαίνουριο Swift είναι πλήρως ανασχεδιασμένο σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές του μοντέλου, με ιδιαίτερη προσοχή στην αεροδυναμική. Τα βασικά χαρακτηριστικά του εντοπίζονται στην ανασχεδιασμένη μάσκα, τα εμπρός φωτιστικά σώματα σε σχήμα L, τα πίσω φώτα τριών διαστάσεων, και τον φαρδύ πίσω προφυλακτήρα.

Η γκάμα των χρωμάτων του αποτελείται από 9 μονόχρωμες επιλογές και 4 διχρωμίες, ενώ συμπεριλαμβάνονται και νέα χρώματα, όπως το Frontier Blue Pearl Metallic και το Cool Yellow Metallic.

Το ευρύχωρο εσωτερικό είναι εργονομικό και οδηγοκεντρικό, με ευανάγνωστο πίνακα οργάνων. Η οθόνη αφής HD 9 ιντσών προσφέρει γρήγορη και ακριβή απόκριση σε κάθε άγγιγμα, ενώ είναι συμβατή με Apple CarPlay και Android Auto μέσω ασύρματης σύνδεσης.

Αναβαθμισμένα συστήματα ασφάλειας

Τα αναβαθμισμένα συστήματα ασφάλειας περιλαμβάνουν:

– Σύστημα Υποβοήθησης Πέδησης II (DSBS II)

– Σύστημα Διατήρησης Λωρίδας (Lane Keep Assist, LKA)

– Σύστημα Ανίχνευσης Κόπωσης Οδηγού (Driver Monitoring System, DMS)

– Σύστημα Αποφυγής Αλλαγής Λωρίδας (Lane Departure Prevention)

– Adaptive Cruise Control (ACC)

– Λειτουργία Αναγνώρισης Πινακίδων Κυκλοφορίας (Traffic Sign Recognition)

– Σύστημα Αναγνώρισης Τυφλού Σημείου (Blind Spot Monitor)

– Σύστημα Υποβοήθησης Οπίσθιας Διασταυρούμενης Κυκλοφορίας (RCTA) και

– Σύστημα Κλήσεων Έκτακτης Ανάγκης eCall

Νέος κινητήρας 1.2 λίτρων με ήπιο υβριδικό σύστημα

Ο νέας σχεδίασης 3κύλινδρος κινητήρας βενζίνης 1,2 λίτρων Z12E του νέου Swift πετυχαίνει θερμική απόδοση έως 40% (καύσιμο RON95), με αποτέλεσμα καλύτερη οικονομία καυσίμου. Επιπλέον, διαθέτει μικρότερο βάρος, μειωμένες εκπομπές ρύπων και αυξημένη ροπή σε χαμηλές στροφές λειτουργίας. Η μέγιστη ισχύς του είναι 82 ίπποι στις 5.700 στροφές και η μέγιστη ροπή 111,8 Nm στις 4.500 στροφές, ενώ οι εκπομπές ρύπων (2WD, Χειροκίνητο κιβώτιο) γρ./χλμ. περιορίζονται στα 98-99 γρ./χλμ.

Ο κινητήρας αυτός συνδυάζεται με το ήπιο υβριδικό σύστημα 12V SHVS που μετατρέπει την κινητική ενέργεια που παράγεται κατά την επιβράδυνση και την αποθηκεύει στην μπαταρία ιόντων λιθίου. Ο ηλεκτροκινητήρας ISG (Integrated Starter Generator) βοηθά τον κινητήρα κατά την επιτάχυνση για υψηλότερη απόδοση καυσίμου.

Το έργο του κινητήρα μεταφέρεται στους κινητήριους τροχούς μέσω κιβωτίου ταχυτήτων 5 σχέσεων, που έχει βελτιστοποιηθεί ειδικά για τον νέο κινητήρα για να εξασφαλιστεί υψηλή οικονομία καυσίμου και απόδοση ισχύος. Το συγχρονιζέ και η διαδρομή του μοχλού έχουν βελτιστοποιηθεί για τη μείωση της απαιτούμενης δύναμης κατά την αλλαγή των σχέσεων και ο βαθμός σκληρότητας του ελατηρίου του συγκλίνοντα διακόπτη μετατόπισης έχει βελτιστοποιηθεί για να εξασφαλίζεται ομαλή και ελαφριά εμπλοκή των σχέσεων.

Τα μοντέλα με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων υιοθετούν ένα νέας σχεδίασης και κατασκευής υψηλής απόδοσης CVT κιβώτιο, κατάλληλο για τον νέο κινητήρα. Ο μετατροπέας ροπής χρησιμοποιεί έναν αποσβεστήρα που έχει χαμηλότερη ακαμψία και απορροφά αποτελεσματικά τις περιστροφικές διακυμάνσεις από τον κινητήρα, βελτιώνοντας έτσι την απόδοση NVH (Noise, Vibration, and Harshness – Θόρυβος, Κραδασμός και Τραχύτητα) και την οικονομία καυσίμου.

Ανάρτηση

Στο εμπρός μέρος, η διάμετρος της αντιστρεπτικής ράβδου έχει μεγαλώσει και έχει αυξηθεί η σκληρότητα του ελατηρίου. Επίσης η διάμετρος της άρθρωσης με τον τροχό έχει επίσης μεγαλώσει για να βελτιωθεί η απόδοση του συστήματος μετάδοσης. Επιπλέον, έχουν προστεθεί φύλλα Teflon στις βάσεις για να αυξήσουν την ακαμψία, μειώνοντας τις τριβές κατά την ταλάντωση. Συνολικά, αυτές οι αλλαγές βοηθούν στη βελτίωση της αίσθησης του τιμονιού και της συμπεριφοράς του οχήματος κατά τις στροφές για αυξημένη σταθερότητα.

Στο πίσω μέρος, η διαδρομή της ανάρτησης έχει αυξηθεί για να επιτρέψει στους πίσω τροχούς να ακολουθούν καλύτερα την επιφάνεια του οδοστρώματος (μόνο για μοντέλα 2WD).

Όλα τα παραπάνω έχουν βελτιώσει την οδηγική συμπεριφορά του μοντέλου ως εξής:

– Ελαφριά αίσθηση, που επιτυγχάνεται με συνδυασμό του νέου κινητήρα Z12E, της υποβοήθησης ISG και του βάρους κάτω των 1.000 κιλών.

– Βελτίωση της πρόσφυσης με τη μείωση των κλίσεων του αμαξώματος στις στροφές.

– Καλύτερη αίσθηση στο τιμόνι, μειώνοντας τον χρόνο απόκρισης κατά την περιστροφή.

Η τετρακίνητη έκδοση βασίζεται στο γνωστό σύστημα AllGrip Auto που ενεργοποιείται μόλις εντοπίσει απώλεια πρόσφυσης στους εμπρός τροχούς. Σε περίπτωση ανίχνευσης ολίσθησης των εμπρός τροχών, ενεργοποιείται ο συνεκτικός συμπλέκτης, ώστε να μεταφέρει αυτόματα ροπή στους πίσω τροχούς, προσφέροντας έτσι πρόσφυση για πιο άνετη και ασφαλή οδήγηση σε χιονισμένους δρόμους ή ολισθηρές επιφάνειες.

Suzuki Connect

To Suzuki Connect χρησιμοποιεί τη μονάδα επικοινωνίας δεδομένων (DCM) του οχήματος, ώστε να είναι ο οδηγός συνδεδεμένος με το αυτοκίνητό του, ανά πάσα στιγμή. Για επιπλέον άνεση, ορισμένες λειτουργίες του συστήματος είναι διαθέσιμες μέσω της οθόνης αφής HD 9 ιντσών. Οι βασικές λειτουργίες του είναι:

– Ειδοποίηση Κατάστασης Οχήματος

– Εντοπιστής Σταθμευμένου Αυτοκινήτου

– Ιστορικό Οδήγησης

– Ειδοποίηση Γεωπεριορισμού και Απαγόρευσης Κυκλοφορίας

– Ειδοποίηση Ασφαλείας

– Ειδοποίηση Προειδοποιητικής Λυχνίας

– Ειδοποίηση Περιοδικής Συντήρησης

Τιμή από 18.450 ευρώ

Το νέο Swift είναι ήδη διαθέσιμο στη χώρα μας για προ παραγγελία στο επίσημο δίκτυο εμπόρων. Η τιμή της έκδοσης GL είναι 18.450 ευρώ, με τον εξοπλισμό να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων LED φώτα, 6 αερόσακους, 4 ηλεκτρικά παράθυρα, adaptive cruise control, οθόνη Infotainment 9 ιντσών, αισθητήρες παρκαρίσματος πίσω, κάμερα οπισθοπορείας, hill hold, σύστημα αυτόματης εναλλαγής μεγάλης σκάλας φώτων και πλήρες πακέτο συστημάτων υποβοήθησης/άνεσης/ασφάλειας.

Η έκδοση GL+ κοστίζει 19.530 ευρώ και η GLX 21.250 ευρώ (εκδόσεις με χειροκίνητο κιβώτιο).

Το Swift με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς κοστίζει από 20.600 ευρώ (GL), ενώ με το κιβώτιο ταχυτήτων CVT 21.330 ευρώ (GL+).

Στην τιμή αγοράς συμπεριλαμβάνεται 5ετής εγγύηση καλής λειτουργίας  (ή 100.000 χλμ για τα μηχανικά / ηλεκτρικά μέρη), 12ετής για το αμάξωμα και 5 έτη δωρεάν οδική βοήθεια