Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές, όλοι μας ανυπομονούμε να χαλαρώσουμε, να συναντήσουμε τους δικούς μας ανθρώπους και να ταξιδέψουμε. Και είναι απόλυτα φυσιολογικό, μιας και η πανδημία, πέρα από όλες τις άλλες επιπτώσεις της, μας περιόρισε, σε μεγάλο βαθμό, και κοινωνικά.

Είναι, όμως, πολύ σημαντικό, αυτά, τα κατά πολύ πιο «ελεύθερα», λόγω της προόδου των εμβολιασμών, Χριστούγεννα, να έχουμε στο μυαλό μας πως τόσο η δημόσια υγεία, όσο και η ασφάλεια, η δική μας και των συμπολιτών μας, βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στα χέρια μας.

Η ατομική ευθύνη, για την οποία πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορωνοϊού, είναι μια έννοια που είναι καλό να διέπει όλη μας την δραστηριότητα. Ιδιαίτερα, την οδική μας συμπεριφορά.

Όπως είναι γνωστό, η Χώρα μας παρουσιάζει, δυστυχώς, έναν από τους μεγαλύτερους δείκτες θνησιμότητας από τροχαία ατυχήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για κάποιες ηλικιακές κατηγορίες, μάλιστα, κυρίως των νέων συμπολιτών μας, αποτελεί την πρώτη αιτία θνησιμότητας. Αυτή η θλιβερή πραγματικότητα πρέπει να αλλάξει. Όλοι εμείς μπορούμε να την ανατρέψουμε.

Πώς; Με το να είμαστε υπεύθυνοι οδηγοί και να δείχνουμε τον σεβασμό μας προς το ύψιστο αγαθό της ανθρώπινης ζωής έμπρακτα. Με το να μην αποφασίζουμε, για παράδειγμα, να οδηγήσουμε, έχοντας καταναλώσει αλκοόλ. Κι αυτό επειδή η επίδραση του αλκοόλ στον εγκέφαλο επιβραδύνει το χρόνο που χρειάζεται για να αντιδράσουμε. Μειώνει, με άλλα λόγια, τα αντανακλαστικά μας σε μια έκτακτη περίσταση και αυξάνει την πιθανότητα ατυχήματος. Όταν πίνουμε οινοπνευματώδη ποτά, ακόμα, η λειτουργία των μυών των ματιών επιβραδύνεται, δημιουργώντας μια θολή εικόνα και επηρεάζοντας την αντίληψη των χρωμάτων. Παράλληλα, επηρεάζεται η δυνατότητα αντίληψης της θέσης των άλλων οχημάτων, της διαχωριστικής γραμμής των δύο ρευμάτων, των λωρίδων και των σημάτων κυκλοφορίας, μειώνεται η δυνατότητα προσήλωσης στην οδήγηση και αυξάνεται η αίσθηση υπνηλίας. Τέλος, λόγω του αλκοόλ, υπάρχει αδυναμία συντονισμού, λήψης αποφάσεων και εκτίμησης των κινδύνων.

Τις γιορτινές αυτές μέρες, ασφαλώς και θα βγούμε να διασκεδάσουμε με τους φίλους μας. Αν πιούμε, όμως, δεν θα οδηγήσουμε. Ένας καλός τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι θα γυρίσουμε όλοι καλά σπίτι μας στο τέλος μιας χριστουγεννιάτικης βραδιάς, είναι να ορίσουμε από την αρχή τον «οδηγό της παρέας». Πρόκειται για εκείνον από την παρέα, που είτε, εν γένει δεν του αρέσει να πίνει, είτε ειδικά, για την συγκεκριμένη βραδιά, δεν θα καταναλώσει αλκοόλ και ο οποίος φροντίζει να μας οδηγήσει με ασφάλεια σπίτι. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ταξί. Έτσι, δεν θα θέσουμε τον εαυτό μας, αλλά ούτε και τους άλλους, συνεπιβάτες, οδηγούς ή πεζούς, που θα βρεθούν στον δρόμο μας, σε κίνδυνο.

Ας περάσουμε όμορφα αυτές τις γιορτινές μέρες, με ανεμελιά και πολλή χαρά. Το έχουμε όλοι μεγάλη ανάγκη. Αρκεί μόνο να θυμόμαστε ότι αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε ποτέ μαζί!

*Η Νόνη Δούνια, είναι βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων ΝΔ