Σε ένα δραματικό βίντεο που έχει κάνει τον γύρο του TikTok, καταγράφεται η διάσωση ενός ατόμου που έπεσε σε χαράδρα 30 μέτρων στο Έβερεστ. Στο βίντεο που ανέβασε ο χρήστης Gesman Tamang, δήλωσε πως έσωσε τον ορειβάτη Nima Sherpa.

Ο ίδιος έγραψε στο προσωπικό του ιστολόγιο ukalonepal.com το χρονικό της διάσωσης του ατόμου. Με τη λεπτομερέστατη περιγραφή του αλλά και με τα βίντεο που έχει αναρτήσει, παρουσιάζει λεπτό προς λεπτό τα όσα συνέβησαν μέχρι να σωθεί από τη σχισμή στην οποία χώθηκε.

Διαβάστε την ανατριχιαστική μαρτυρία του:

«Ο Nima Phinju Sherpa, μέλος του προσωπικού της κουζίνας, κατευθυνόταν προς την κατασκήνωση 2 στο Έβερεστ, όταν έπεσε σε μια σχισμή στα 6100 μέτρα (20.000 πόδια) ύψος. Στην προσπάθειά του να πηδήξει πάνω από το άνοιγμα, ο Nima προσγειώθηκε σε μια γέφυρα χιονιού που έσπασε κάτω από τα πόδια του. Χωρίς σχοινί και χωρίς ιμάντες, έπεσε 30 μέτρα (98 πόδια) κάτω, εξαφανιζόμενος από τα μάτια του κόσμου. Οι πιθανότητες να επιβιώσει κανείς από μια τέτοια πτώση σε μια σχισμή σχήματος V είναι συνήθως μικρές, αλλά ως εκ θαύματος, ο φίλος του Nima άκουσε ένα αχνό σφύριγμα από κάτω, υποδεικνύοντας ότι ήταν ακόμα ζωντανός.

Σε αυτή την αποστολή στο Έβερεστ, καθοδηγούσα τον Rafa Jaramillo, έναν ορειβάτη από το Μεξικό που είναι τυφλός από τα 18 του χρόνια λόγω καρκίνου. Ήμασταν στον δρόμο μας προς την κορυφή και ξεκουραζόμασταν στο στρατόπεδο 2 (6400μ). Ένας συνάδελφος οδηγός ήρθε στη σκηνή μου και μου είπε για την πτώση του Nima. Είπε: «Κανείς εδώ δεν έχει εμπειρία σε διασώσεις. Πρέπει να πας να βοηθήσεις». Μόλις έμαθα ότι ο Nima θεωρούνταν ζωντανός, χωρίς δισταγμό, ετοιμάστηκα να πάω.

Με την εκτεταμένη εμπειρία μου να κάνω διασώσεις και έχοντας ολοκληρώσει την εξειδικευμένη εκπαίδευση διάσωσης σε βουνά, ήξερα τι έπρεπε να κάνω. Συγκρότησα γρήγορα μια ομάδα τεσσάρων ικανών Sherpa και συγκέντρωσα τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως σχοινιά, μια φιάλη οξυγόνου και ένα παγοπέδιλο. Γύρω στις 3 μ.μ., αφήσαμε το στρατόπεδο 2 και κατευθυνθήκαμε προς τη θέση διάσωσης.

@gesmantamang

Everest rescue: Rappelling into the crevasse where Nima Sherpa fell 30 meters. At the bottom, he was buried up to his neck in snow and freezing… Read the full story 🔗 Link in bio #Everest #Rescue #freezing #fyp #tiktokviral #mountain #climbing

♬ original sound – Gesman Tamang

Εν τω μεταξύ, ο Tashi, ο διευθυντής της Seven Summit Treks, ανέλαβε δράση και έστειλε τον Gelje Sherpa (οδηγό βουνού) στην τοποθεσία διάσωσης με ελικόπτερο από την κατασκήνωση βάσης. Κατά την άφιξή μου στο χείλος της σχισμής, είδα τον Benny Leiber (οδηγός βουνού) και μερικούς Sherpa. Μη θέλοντας να χάσω χρόνο, αποφάσισα να κατέβω μέσα στη σχισμή.

Μέσα, ανακάλυψα τον Nima στον πάτο, θαμμένο μέχρι το λαιμό στο χιόνι. Ο Gelje αφαίρεσε αρκετό χιόνι για να ελευθερώσει τα χέρια και τα πόδια του Nima. Ρώτησα τον Nima αν αισθανόταν πόνο και μου ανέφερε ότι αισθανόταν κρύο αλλά όχι πόνο. Για να μειώσω την πιθανότητα κρυοπαγήματος, του τοποθέτησα αμέσως μια μάσκα οξυγόνου και παρότρυνα τον Nima να συνεχίσει να κινείται και να πιέζει τον εαυτό του.

Η αφαίρεση του χιονιού μόνο με τα χέρια μας αποδείχθηκε πολύ δύσκολη. Τηλεφώνησα στη βάση ότι χρειαζόμασταν ένα φτυάρι και συντονίστηκαν με την κατασκήνωση βάσης για να μας στείλουν ένα ελικόπτερο. Αν και ήμουν ευγνώμων για την ταχεία διευθέτηση, ήμουν πολύ αγχωμένος όταν ένιωσα τις δονήσεις από το ελικόπτερο καθώς αιωρούνταν ακριβώς πάνω από τη ρωγμή. Οι δονήσεις θα μπορούσαν εύκολα να αποσταθεροποιήσουν τις οροσειρές μέσα στη ρωγμή, θέτοντας μας όλους σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

@gesmantamang

We rescued Nima Sherpa on Mount Everest after he fell into a deep crevasse between camp 1 and camp 2 ⚠️ #Everest #Rescue #mounteverest #tiktokviral #fyp #climbing #nepal #news #freezing

♬ som original – 𝕮𝖔𝖊𝖑𝖍𝖆✞

Σε εξαιρετικά στενό χώρο, ο Gelje και εγώ φτυαρίζαμε εναλλάξ το χιόνι γύρω από τον Nima για σχεδόν τρεις ώρες. Επειδή τα παπούτσια του Nima είχαν σφηνωθεί τόσο σφιχτά στο χιόνι, αποφασίσαμε ότι ήταν καιρός να χρησιμοποιήσουμε ένα σύστημα έλξης για να προσπαθήσουμε να τον ανασηκώσουμε. Βάλαμε μια ζώνη στο στήθος του, δέσαμε ένα από τα ελεύθερα σχοινιά μέσα από αυτό και συντόνισα το πότε ήταν ασφαλές να αρχίσουμε να τραβάμε. Η προσπάθεια ήταν επιτυχής και ο Nima σηκώθηκε – τα παπούτσια του ήταν ακόμα παγιδευμένα στο χιόνι.

Μόλις ο Nima βγήκε, ο Gelje ανέβηκε μετά, ακολουθούμενος από εμένα. Καθώς ανέβαινα, γνώριζα ότι αν το ελικόπτερο επέστρεφε για να πάρει τον Nima ενώ εγώ ανέβαινα, οι δονήσεις του θα μπορούσαν να με θέσουν και πάλι σε κίνδυνο. Μόλις όλοι βγήκαν με ασφάλεια από τη σχισμή, ξεκουραστήκαμε για 10 λεπτά και στη συνέχεια ξεκινήσαμε να περπατάμε πίσω στην κατασκήνωση 2. Ήταν περίπου 6:30 μ.μ. όταν φτάσαμε. Οι σκέψεις μου στράφηκαν προς τον επόμενο στόχο – την επίτευξη της κορυφής του Έβερεστ με τον Rafa…».

@gesmantamang

Saving a Sherpa’s life on Everest🆘 Tense moments being 30 meters inside the crevasse when the helicopter flew overhead – every vibration a potential threat to our lives. Full rescue story here 🔗 Link in bio #Mounteverest #nepal #fypシ #extreme #dedication #motivationtok #Everest

♬ original sound – Gesman Tamang