Ο Μαξ, ένας 21χρονος γκέι άνδρας σπούδαζε αρχιτεκτονική σε ένα ρωσικό πανεπιστήμιο. Έχει το μακιγιάζ ως χόμπι. Τον Ιούνιο αποβλήθηκε από τη σχολή του, καθώς συνελήφθη και κατηγορήθηκε για προώθηση της λεγόμενης «προπαγάνδας LGBTQ+».

Ποιο ήταν το έγκλημά του; Μοιράστηκε την αγάπη του για το μακιγιάζ στο διαδίκτυο. Ο Μαξ αποτελεί μέρος μιας σταθερής ροής ανθρώπων που δραπετεύουν από τη Ρωσία, μετά την εισβολή στην Ουκρανία και την καταστολή των δικαιωμάτων LGBTQ+ από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μάλιστα, ο 21χρονος, μιλώντας στο PinkNews, δήλωσε «τρομοκρατημένος» γιατί είναι «επικίνδυνα» για εκείνον στη Ρωσία, μία χώρα που είναι ανοιχτά εχθρική προς τους queer ανθρώπους, και ότι οι αρχές τον αναζητούν.

Το 2013, η Ρωσία ψήφισε νόμο που απαγορεύει τη «ΛΟΑΤΚΙ+ προπαγάνδα», περιορίζοντας τη διανομή πληροφοριών για τα queer άτομα μεταξύ ανηλίκων. Τον Δεκέμβριο του 2022, η κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν προχώρησε ένα βήμα παραπάνω απαγορεύοντας συνολικά οποιαδήποτε αναφορά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στα μέσα ενημέρωσης.

Τον περασμένο Ιούλιο, ψηφίστηκε ένας ακόμη ομοφοβικός νόμος, ο οποίος εμποδίζει στα τρανς άτομα να έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη που θα επιβεβαιώνει το φύλο που έχουν επιλέξει, να αλλάζουν το φύλο τους στα επίσημα έγγραφα και να λαμβάνονται διαζύγια επειδή ένας από τους συντρόφους άλλαξε φύλο.

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Ρωσία το 2022. Πολλοί ήταν νέοι όπως ο Μαξ.

Ο Μαξ σπούδαζε αρχιτεκτονική και πολεοδομία για τρία χρόνια σε δημόσιο πανεπιστήμιο στο Κράσνονταρ, μια πόλη στη νότια Ρωσία. Στον ελεύθερο χρόνο του, μοιραζόταν το πάθος του για την τέχνη του μακιγιάζ στο Instagram και στο YouTube.

«Μου είπαν ότι προωθούσα την αλλαγή φύλου στους ανήλικους»

Το τελευταίο του βίντεο δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο πριν από περίπου ένα χρόνο επειδή ήθελε να επικεντρωθεί στις σπουδές του, αλλά τα σχέδιά του να τελειώσει το πανεπιστήμιο τερματίστηκαν πρόωρα όταν αποβλήθηκε μετά από καταγγελία στην αστυνομία για υποτιθέμενη προώθηση της ΛΟΑΤΚΙ+ προπαγάνδας.

Στις 16 Ιουνίου, ο Μαξ βρήκε αστυνομικούς έξω από το σπίτι του ενώ γυρνούσε από τις εξετάσεις, οι οποίοι και τον οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα, όπου ανακρίθηκε για το περιεχόμενο που ανέβαζε στο διαδίκτυο.

«Δεν υπήρχε κάτι ασυνήθιστο στα βίντεο», λέει ο νεαρός στο PinkNews. «Απλώς πώς μπαίνει το concealer, λίγη ενυδατική κρέμα, πώς φτιάχνονται τα φρύδια, τίποτα το ασυνήθιστο. Απλά έδειχνα το συνηθισμένο καθημερινό μακιγιάζ» ανέφερε ο Μαξ.

«Μου είπαν ότι προωθούσα την αλλαγή φύλου στους ανηλίκους επειδή μερικά από τα μακιγιάζ που παρουσίαζα στα εκπαιδευτικά μου βίντεο ήταν κάπως πιο καλλιτεχνικά. Σε μερικά από αυτά τα βίντεο εμφανιζόμουν περίπου σαν drag γιατί φορούσα περούκες και αξεσουάρ».

«Βασικά, όπως μου είπαν οι αστυνομικοί προωθούσα την αλλαγή φύλου επειδή είμαι άνδρας και ντυνόμουν σαν γυναίκα και αυτό απαγορεύεται στη Ρωσία και το να το ανεβάσεις στο διαδίκτυο σημαίνει ότι το προωθείς σε ανηλίκους».

«Σε ένα βίντεο είχα ένα Q&A με τους συνδρομητές μου και απάντησα στις ερωτήσεις τους. Εκεί υπήρχαν κάποιες βασικές ερωτήσεις σχετικά με τους ΛΟΑΤΚΙ+, αλλά κάποιες ήταν λίγο πιο προκλητικές σχετικά με το σεξ ή το φιλί μεταξύ ανδρών. Δεν απάντησα ευθέως όπως: “Ναι, έχω κάνει σεξ ή έχω φιλήσει άνδρα”, αλλά απλώς αστειεύτηκα, με ασαφείς ατάκες του στυλ “Αν ξέρεις, ξέρεις”, τέτοια πράγματα. Εξαιτίας αυτού του βίντεο, με κατηγόρησαν ότι κάνω προπαγάνδα για τους ΛΟΑΤΚΙ+».

Προσβολές, «συναισθηματικά βασανιστήρια» και αποβολή

Ενώ ήταν υπό κράτηση στο αστυνομικό τμήμα, ο Μαξ δέχθηκε ομοφοβικές προσβολές και «συναισθηματικά βασανιστήρια», καθώς άνθρωποι από άλλα τμήματα έρχονταν και τον έβριζαν.

Όταν αφέθηκε ελεύθερος, ο Μαξ βρέθηκε αντιμέτωπος με τους υπεύθυνους στο Πανεπιστήμιο, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τη σύλληψή του από μια εφημερίδα, στις 21 Ιουνίου. Το άρθρο ισχυριζόταν ότι ο Μαξ «προωθούσε την ομοφυλοφιλία».

Τον ρώτησαν και πράγματα σχετικά με άλλη ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου «ευχόταν στους Ουκρανούς να είναι ελεύθεροι», τι πίστευε για τη ρωσική κυβέρνηση και τη σύλληψή του. «Εκεί κατάλαβα ότι κάτι “μαγείρευαν” και μάλλον (ήθελαν) να με διώξουν από το πανεπιστήμιο», λέει ο Μαξ.

Ο «Μαξ» επειδή η ιστορία του τράβηξε την προσοχή των ειδησεογραφικών πρακτορείων στη Ρωσία ένιωσε ότι «οι άνθρωποι θα τον έδειχναν με το δάχτυλο» και φοβήθηκε ότι η αστυνομία θα μπορούσε να τον βρει και να τον συλλάβει απλώς επειδή ήταν queer.

«Υπήρχε η πιθανότητα κάποιος να με καταγγείλει ξανά στην αστυνομία και αν συνέβαινε ξανά, τότε θα ήμουν εγκληματίας. Στη Ρωσία, στην αρχή είναι σαν μια προειδοποίηση, λέγεται διοικητική ποινή, κάτι που δεν είναι τόσο μεγάλο θέμα. Αλλά αν συμβεί το ίδιο πράγμα μερικές φορές, μπορείς πραγματικά να καταλήξεις στη φυλακή. Ήταν κάτι πολύ επικίνδυνο για μένα αυτό. Έτσι το να βρίσκομαι στη χώρα μου και να με ψάχνουν οι αστυνομικοί, ήταν κάτι πολύ τρομακτικό» εξήγησε.

Φοβόταν επίσης ότι θα στρατολογηθεί στον ρωσικό στρατό καθώς η Μόσχα προσπαθεί να αναπληρώσει τις δυνάμεις της στην πρώτη γραμμή στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Με αφορμή όλα αυτά ο Μαξ αποφάσισε να φύγει από τη Ρωσία και ελπίζει ότι, μιας που είναι ακόμη νέος, θα καταφέρει να προσαρμοστεί σε ένα νέο σπίτι στο εξωτερικό. «Ήταν μία δύσκολη απόφαση, αλλά έπρεπε να γίνει», ανέφερε.