Η δράση του αρχηγού της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ήταν εξ αρχής «σκοτεινή». Εξίσου «σκοτεινός» είναι και ο θάνατός του, ο οποίος έχει πυροδοτήσει πλήθος σεναρίων για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους, από τη δολοφονία με εντολή Πούτιν μέχρι το πιο συνωμοσιολογικό ενδεχόμενο να πρόκειται για ένα σκηνοθετημένο δυστύχημα, ώστε να μπορέσει να διαφύγει από το φονικό κλοιό του Κρεμλίνου, αλλά και των υπόλοιπων εχθρών που είχε δημιουργήσει.

Το ιδιωτικό αεροσκάφος Embraer Legacy, στο οποίο εκτός από τον αρχηγό της Βάγκνερ επέβαιναν ακόμη εννέα άτομα μεταξύ των οποίων και ο στενός συνεργάτης του Ντμίτρι Ούτκιν, συνετρίβη κοντά στο χωριό Κουζένκινο στην περιοχή Τβερ κατά την πτήση από την Μόσχα στην Αγία Πετρούπολη.

Επίσημα ο Γεβγκένι Πριγκόζιν θεωρείται νεκρός. Τον θάνατό του επιβεβαίωσε η ρωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας. Η Ρωσία ανακοίνωσε πως έχει ξεκινήσει έρευνα για «παραβίαση των κανόνων ασφαλείας των αεροπορικών μεταφορών». Ομάδα έρευνας «εστάλη επιτόπου (…) για να εξακριβώσει τα αίτια του δυστυχήματος», σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής εισαγγελίας.

Τα βίντεο από την πτώση του αεροσκάφους, που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο και αναπαράγονται από διεθνή ΜΜΕ, βρίσκονται στο επίκεντρο. Κάποια δείχνουν το αεροσκάφος να βγάζει καπνούς και να πέφτει, ενώ άλλες εικόνες έρχονται από το σημείο της συντριβής με τα φλεγόμενα συντρίμμια σε ένα χωράφι.

Μαρτυρίες έκαναν λόγο για «έκρηξη», έναν «μεταλλικό κρότο», προτού το ιδιωτικό τζετ αρχίσει να χάνει ύψος και τελικά συντριβεί. Ένα σενάριο, που προβάλλεται και από ΜΜΕ που σχετίζονται με τη Βάγκνερ, είναι το αεροσκάφος να καταρρίφθηκε. Τα δεδομένα της πτήσης δείχνουν πως το Embraer είχε φτάσει στα 28.000 πόδια όταν ξαφνικά χάθηκε το σήμα του, περίπου μισή ώρα μετά την απογείωσή του.

Βίντεο που δημοσιεύονται δείχνουν επίσης το αεροσκάφος να περιστρέφεται και να πέφτει κάθετα, έχοντας χάσει κάποιο δομικό τμήμα του (πιθανόν το φτερό) και αφήνοντας καπνό πίσω του. Η γνησιότητα των βίντεο δεν έχει ακόμη επαληθευτεί από κάποια ανεξάρτητη πηγή, ωστόσο ειδικοί υπογραμμίζουν πως φαίνεται να είναι αληθινά και εάν επιβεβαιωθούν επίσημα τότε ενισχύεται το σενάριο της έκρηξης, καθώς τέτοιου τύπου αεροσκάφη δεν πέφτουν με αυτόν τον τρόπο, χωρίς να έχει συμβεί κάτι αιφνίδιο και εξαιρετικά σημαντικό.

Η έκρηξη, σύμφωνα με ειδικούς, θα μπορούσε να είναι προκλήθηκε είτε εσωτερικά από κάποια βόμβα, είτε εξωτερικά, από κάποιον πύραυλο, ο οποίος ωστόσο δεν έχει καταγραφεί σε κάποιο βίντεο. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως θα μπορούσε να είναι κάποια δολιοφθορά, ένας εκρηκτικός μηχανισμός για παράδειγμα που είχε τοποθετηθεί στο εσωτερικό του αεροσκάφους. Το κρίσιμο ερώτημα σε αυτό το αεροπλάνο είναι πώς αυτή η βόμβα δεν έγινε αντιληπτή από την ασφάλεια του Πριγκόζιν.

Πάντως στη Δύση το σενάριο που κυριαρχεί είναι πως η συντριβή του αεροσκάφους του αρχηγού της Βάγκνερ φέρει τη σφραγίδα του Κρεμλίνου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε με νόημα πως πως «λίγα πράγματα συμβαίνουν στη Ρωσία χωρίς να εμπλέκεται κάπως ο Πούτιν», ενώ ο εκπρόσωπος της Γαλλικής κυβέρνησης, Ολιβιέ Βεράν, ερωτηθείς σχετικά, σχολίασε: «είναι κατ’ αρχήν μια αλήθεια την οποία μπορούμε να διαπιστώσουμε». «Δεν γνωρίζουμε ακόμη τις συνθήκες στις οποίες συνέβη αυτή η συντριβή. Μπορούμε όμως να έχουμε εύλογες αμφιβολίες», τόνισε.

«Η θεαματική εξόντωση του Πριγκόζιν και της διοίκησης της Βάγκνερ δύο μήνες μετά την απόπειρα του πραξικοπήματός (τους) είναι ένα μήνυμα του Πούτιν προς τις ρωσικές ελίτ ενόψει των εκλογών του 2024», δήλωσε σε μήνυμά του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) ο Μιχαήλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εκτιμώντας ότι ο «Πούτιν δεν συγχωρεί κανέναν”. “Προσοχή! Προδοσία ίσον θάνατος», αναφέρει χαρακτηριστικά.