Ο απερχόμενος πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα παρέδωσε σήμερα την προεδρική εσάρπα στη νέα πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, μια κίνηση που συμβολίζει τη μεταβίβαση της εξουσίας στην πρώτη γυναίκα πρόεδρο της χώρας.

Στην πρώτη ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου, η νέα πρόεδρος δεσμεύτηκε να εξαλείψει την ακραία φτώχεια:

«Η πιο επίμονη μάχη που θα δώσει η κυβέρνησή μου θα είναι για την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας» που πλήττει ακόμη 18 εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα με την όγδοη οικονομία παγκοσμίως. Η Ρουσέφ υπογράμμισε ωστόσο ότι τη δέσμευση αυτή πρέπει να αναλάβει όλη η βραζιλιάνικη κοινωνία. Η παιδεία, η υγεία και η ασφάλεια είναι επίσης οι τομείς προτεραιότητας της κυβέρνησής της.

Αρκετές χιλιάδες Βραζιλιάνοι είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία των Τριών Εξουσιών απέναντι από το προεδρικό μέγαρο του Πλανάλτο στη Μπραζίλια και παρακολούθησαν την αποχώρηση του πρώην εργάτη που ανήλθε στον προεδρικό θώκο το 2003.

Η Ρουσέφ δήλωσε συγκινημένη που διαδέχεται τον Λούλα, «τον μεγαλύτερο ηγέτη στην ιστορία της χώρας» όπως τόνισε και σημείωσε ότι παρότι αποχωρεί, «ο Λούλα θα είναι μαζί μας» επισήμανε στην ομιλία της προσθέτοντας ότι η διαδοχή του απερχόμενου χαρισματικού προέδρου ήταν μια «πραγματική πρόκληση». Η νέα πρόεδρος είπε επίσης ότι «θα είναι ασυμβίβαστη όσον αφορά το δημόσιο συμφέρον. Η διαφθορά θα πατάσσεται σε μόνιμη βάση».