Τους 36 έφτασαν οι νεκροί από τη φονική πυρκαγιά που καίει ανεξέλεγκτη τη Χαβάη. Συνοικίες ολόκληρες έγιναν παρανάλωμα του πυρός, ενώ η δυτική πλευρά του νησιού έχει σχεδόν αποκοπεί, με μόνο έναν αυτοκινητόδρομο να παραμένει ανοικτός και χιλιάδες ανθρώπους να περιμένουν να απομακρυνθούν.

Οι φονικές πυρκαγιές τροφοδοτούνται από τους ανέμους ενός μακρινού τυφώνα και έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος του θερέτρου Λαχέινα στο νησί Μάουι της Χαβάης, ανέφερε αργά χθες, Τετάρτη, το βράδυ σε ανακοίνωσή της η Κομητεία Μάουι.

Αξιωματούχοι κάνουν λόγο για εκτεταμένη καταστροφή στη Λαχέινα, το λιμάνι της και τις γύρω περιοχές. Μερικοί άνθρωποι έπεσαν στον ωκεανό για να ξεφύγουν από τον καπνό και τις φλόγες. «Έχουμε τη χειρότερη καταστροφή που έχω δει ποτέ. Όλη η Λαχέινα έχει καεί. Είναι σαν Αποκάλυψη», λέει ο κάτοικος της Λαχέινα Μέισον Τζάρβι που διέφυγε από την πόλη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Τζέρβι έδειξε στο Reuters φωτογραφίες που τράβηξε κατά μήκος της παραλίας της Λαχέινα όπου τα πάντα έχουν γίνει στάχτη. Καθώς φορούσε κοντό παντελόνι, έδειξε επίσης καψίματα στο μηρό του, τα οποία είπε πως έπαθε καθώς οδηγούσε το ηλεκτρικό ποδήλατό του ανάμεσα στις φλόγες για να σώσει τον σκύλο του.

Αεροφωτογραφίες εικονίζουν στήλες καπνού να υψώνονται από το ένα τετράγωνο μετά το άλλο στη Λαχέινα, που είναι ο μεγαλύτερος τουριστικός προορισμός στο Μάουι και φιλοξενεί πολλά μεγάλα ξενοδοχεία.

«Είναι σαν να βομβαρδίσθηκε μια περιοχή. Είναι σαν εμπόλεμη ζώνη», είπε ο πιλότος ελικοπτέρου Ρίτσαρντ Όλστεν, σύμφωνα με το Hawaii News Now.

Καθώς οι πυροσβέστες δίνουν μάχη εναντίον τριών μεγάλων πυρκαγιών, η πρόσβαση στο δυτικό Μάουι έχει αποκλειστεί για όλους, εκτός από τους εργαζόμενους σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τους ανθρώπους που απομακρύνονται.

Περισσότεροι από 11.000 τουρίστες απομακρύνθηκαν από το Μάουι, δήλωσε αργά χθες, Τετάρτη, το βράδυ ο Εντ Σνίφεν της Διεύθυνσης Μεταφορών της Χαβάης. Αν και έχουν κλείσει τουλάχιστον 16 δρόμοι, το αεροδρόμιο του Μάουι λειτουργεί κανονικά και οι αεροπορικές εταιρείες μειώνουν τις τιμές των εισιτηρίων για τους ανθρώπους που θέλουν να φύγουν από το νησί, είχε δηλώσει νωρίτερα ο Σνίφεν.

Τα βίντεο από την περιοχή κόβουν την ανάσα:

@foxweather

“Devastating day in Lahaina”: A #wildfire destroyed buildings in the main business district in the area. #hawaii #lahainahawaii #maui #mauihawaii #wildfiredamage

♬ original sound – FOX Weather
@googletheworld

Ep 871 | Then & Now | Lahaina,Maui. Before and After the August 2023 Hawaii/Maui Fires #lahaina #lahainafires #lahainafire #mauifire #mauifires #googlemaps #explore #fyp #trending

♬ Gravity – a2zMP3
@thenewsmovement

At least six people have lost their lives as wildfires spread through Maui in Hawaii #hawaii #maui #fire #wildfire #blaze #hawaiitiktok #breakingnews #happeningnow

♬ original sound – The News Movement
@peace.ofholmes

We are trying to find our parents in kaanapali does anyone know if kaanapali is ok? #lahaina #mauifire #lahainastrong #lahainafire #maui

♬ original sound – peaceofholmes