Ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας, Γκουίντο Κροζέτο, κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη (3/8) ότι «μέσω μιας παράνομης συλλογής απόρρητων πληροφοριών, υπήρξε προσπάθεια που αποσκοπούσε στο να επηρεαστεί η σύνθεση της κυβέρνησης Μελόνι». Ο Κροζέτο πρόσθεσε ότι «κάποιοι επιχείρησαν να εξασφαλίσουν και να χρησιμοποιήσουν ψευδείς ειδήσεις για να βάλουν εναντίον του».

Η ανακοίνωση του Ιταλού υπουργού αφορά έρευνα της εισαγγελίας της πόλης Περούτζια, η οποία – όπως αποκάλυψαν οι εφημερίδες La Repubblica και Corriere della Sera – αφορά την δράση αξιωματικού της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας. Σύμφωνα με τις δύο εφημερίδες, ο αξιωματικός φέρεται να συνδέθηκε με τράπεζες στοιχείων που περιέχουν κινήσεις λογαριασμών που ανήκουν σε δημόσια πρόσωπα.

Ο αξιωματικός, ο οποίος εργαζόταν στην Εθνική Εισαγγελία κατά της Μαφίας, φέρεται να παραδέχθηκε τη συγκεκριμένη δράση του, αλλά να υποστήριξε ότι επρόκειτο για συνηθισμένη πρακτική. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, κατηγορείται για παράνομη πρόσβαση σε πληροφοριακά συστήματα. Ο Τύπος προσθέτει ότι δεν προκύπτει να του ζητήθηκε να πραγματοποιήσει τις συγκεκριμένες «έρευνες» από κάποιον ανώτερό του.

Η εφημερίδα La Repubblica γράφει ότι η υπόθεση φέρεται να αφορά και άλλα δημόσια πρόσωπα της χώρας, με απόπειρα απόκτησης απόρρητων στοιχείων τους για ενδεχόμενο εκβιασμό τους.