Κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας απαγγέλθηκαν στην πρώην πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο, μετά την εντεκάωρη ανάκρισή της από αστυνομικούς και εισαγγελείς στο Κίεβο.

Η πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ουκρανία κατηγορείται για κατάχρηση δημοσίου χρήματος. Η ανάκρισή της ξεκίνησε λίγο μετά το μεσημέρι, τοπική ώρα και ολοκληρώθηκε γύρω στα μεσάνυχτα. Η αστυνομία απέρριψε το γραπτό αίτημά της να σταματήσει η ανάκριση μετά από εννέα ώρες.

Από τα μέσα Νοεμβρίου η φιλορωσική κυβέρνηση της Ουκρανίας υποστηρίζει ότι η Τιμοσένκο παραβίασε το νόμο καθώς το 2009 χρησιμοποίησε τουλάχιστον 400 εκατομμύρια δολάρια από την πώληση δικαιωμάτων για τις εκπομπές άνθρακα για να καλύψει το “άνοιγμα” ενός συνταξιοδοτικού ταμείου. Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές στόχος της ήταν να αυξήσει τη δημοτικότητά της, αφού την εποχή εκείνη διεκδικούσε την επανεκλογή της στην πρωθυπουργία, κάτι που τελικά δεν κατάφερε.

Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς έχει ξεκινήσει βεντέτα εναντίον της με σκοπό να την εμποδίσει να κατέβει και πάλι υποψήφια στις επόμενες εκλογές.