Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι υπέγραψε δύο συμβόλαια με την Baykar, ώστε να αγοράσει drones από την Τουρκία, με στόχο να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της.

Σε μια τελετή στην Τζέντα, ο Ερντογάν υπέγραψε μαζί με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MbS) -τον ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας- συμφωνίες στους τομείς της ενέργειας, των επενδύσεων, της άμυνας και των μέσων ενημέρωσης, μετέδωσε το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Μεταξύ αυτών των συμφωνιών είναι «δύο συμβόλαια με την τουρκική εταιρεία Baykar» -στην οποία συνδιοκτήτης είναι ο γαμπρός του Ερντογάν– η οποία κατασκευάζει drones, ιδιαίτερα το TB2 Bayraktar, ναυαρχίδα της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας.

Η Σαουδική Αραβία «θα αποκτήσει drones με στόχο να ενισχύσει την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων του βασιλείου και τις αμυντικές και κατασκευαστικές του ικανότητες», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ μπιν Σαλμάν.

Το οικονομικό ύψος των συμφωνιών δεν αποκαλύφθηκε ούτε οι τύποι των drones που σχεδιάζει να αγοράσει το βασίλειο, αλλά ένας Άραβας διπλωμάτης, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, τόνισε ότι η αγορά αφορά το μοντέλο TB2.

Με tweet του ο διευθύνων σύμβουλος της Baykar, Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, έκανε λόγο για τη «μεγαλύτερη σύμβαση εξαγωγών στους τομείς της άμυνας και της αεροπορίας στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας», χωρίς να αποκαλύψει το ποσό.

Η ανάπτυξη της τοπικής στρατιωτικής βιομηχανίας αποτελεί μέρος ενός φιλόδοξου σχεδίου του πρίγκιπα μπιν Σαλμάν για τη διαφοροποίηση της οικονομίας του βασιλείου μακριά από το πετρέλαιο.

Η τουρκική εταιρεία υπογράμμισε σε ξεχωριστή ανακοίνωσή της ότι η συμφωνία περιλαμβάνει συνεργασία για τη μεταφορά τεχνολογίας και την κοινή παραγωγή «ώστε να προωθηθεί η ικανότητα ανάπτυξης υψηλής τεχνολογίας των δύο χωρών».