Οι πρεσβείες των ΗΠΑ, της Γερμανίας και 36 άλλων χωρών, σε κοινή ανακοίνωσή τους, έκαναν έκκληση προς την κυβέρνηση της Ουγγαρίας να προστατεύσει τα δικαιώματα των μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ και να καταργήσει τους νόμους που κάνουν εις βάρος τους διακρίσεις ενόψει της Πορείας Υπερηφάνειας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στη Βουδαπέστη.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν προωθεί μια αυστηρά συντηρητική χριστιανική ατζέντα και το 2021 ψήφισε έναν νόμο που απαγορεύει την “παρουσίαση ή την προώθηση” της ομοφυλοφιλίας και της αλλαγής φύλου σε άτομα κάτω των 18 ετών παρά την κριτική που δέχτηκε από οργανώσεις για τα δικαιώματα των ανθρώπων και από την ΕΕ.

Σε κοινό τους ανακοινωθέν οι πρεσβείες και περίπου δέκα πολιτιστικά ιδρύματα, ανάμεσά τους το Βρετανικό Συμβούλιο, το Εσθονικό Ινστιτούτο και το Γαλλικό Ινστιτούτο, αναφέρουν ότι στηρίζουν την εκδήλωση του Σαββάτου, η οποία αναμένεται να συγκεντρώσει χιλιάδες άτομα στο κέντρο της Βουδαπέστης.

«Ανησυχούμε για τη νομοθεσία και την πολιτική ρητορική, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, που βρίσκεται σε αντίθεση με τις αρχές της μη διάκρισης, το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και συμβάλλει στον στιγματισμό της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Τονίζουμε την αναγκαιότητα οι ηγέτες και οι κυβερνήσεις, εδώ και αλλού, να δείξουν σεβασμό και να προστατεύσουν τα δικαιώματα των ατόμων και κοινοτήτων ΛΟΑΤΚΙ+ και να εξαλείψουν τους νόμους και τις πολιτικές που κάνουν διακρίσεις εναντίον τους», προσθέτει.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε το μέλος της ΕΕ, την Ουγγαρία, στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον νόμο του 2021, τον οποίο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε «ντροπή».

Η κυβέρνηση του Ορμπάν, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, έχει πει ότι η νομοθεσία αποσκοπεί στην προστασία των παιδιών και δεν στοχοθετεί την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+.

Κυβερνητική υπηρεσία επέβαλε πρόστιμο χθες σε ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία της χώρας επειδή πουλούσε το βρετανικό κόμικ “Heartstopper” με θέμα ΛΟΑΤΚΙ+ χωρίς να είναι σε κλειστή συσκευασία λέγοντας ότι παραβιάζει την νομοθεσία.