Έκπτωση ύψους 100 χιλιάδων δολαρίων και διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια της αποστολής έκανε σε ένα μεγιστάνα από το Λος Άντζελες ο CEO της εταιρείας OceanGate, για να μπει στο «μοιραίο» όπως αποδείχτηκε σκάφος. Ο Τζέι Μπλουμ, Αμερικανός επενδυτής του Λας Βέγκας απέρριψε (ευτυχώς) τα εισιτήρια για εκείνον και τον γιο του και φέρνει στο «φως» τα μηνύματα που δέχτηκε από το αφεντικό της εταιρείας, για να τους πείσει να ταξιδέψουν στον Τιτανικό.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, ο CEO της εταιρείας, του είπε ότι το ταξίδι με το βαθυσκάφος «ήταν πιο ασφαλές από το να διασχίσεις τον δρόμο» και μοιράστηκε τα μηνύματα που αντάλλαξαν οι δύο τους και δείχνουν ότι του πρόσφερε μία «τιμή της τελευταίας στιγμής», προτείνοντας εισιτήρια για 150.000 δολάρια το κεφάλι, 100.000 δολάρια δηλαδή κάτω από τη συνηθισμένη τιμή των 250.000 δολαρίων, μεταδίδει η Daily Mail.

Η αποκαλυπτική ανάρτηση στο Facebook

Ο μεγιστάνας περιέγραψε τη θλίψη του για τον θάνατο των επιβατών, αναρτώντας στον λογαριασμό του στο Facebook τις σκέψεις του και αποσπάσματα από τις συνομιλίες του με τον Ρας.

So. I decided to share some of my texts with Stockton Rush, the CEO and founder of OceanGate, the company that built…

Posted by Jay Bloom on Thursday, June 22, 2023

«Εξέφρασα ανησυχίες για την ασφάλεια και ο Στόκτον μου είπε: «Αν και υπάρχει προφανώς κίνδυνος – είναι πολύ πιο ασφαλές από το να πετάς με ελικόπτερο ή ακόμα και από τις καταδύσεις. Ήταν απολύτως πεπεισμένος ότι ήταν πιο ασφαλές από το να διασχίσεις το δρόμο. Είμαι σίγουρος ότι πίστευε πραγματικά αυτό που έλεγε. Αλλά έκανε πολύ λάθος» ανέφερε αρχικά ο Αμερικανός μεγιστάνας.

Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ο Στόκτον Ρας ζήτησε από τον Μπλουμ και τον γιο του Σον να «βουτήξουν» στον Τιτανικό τον Μάιο. Και οι δύο καταδύσεις του Μαΐου αναβλήθηκαν λόγω καιρού και η κατάδυση καθυστέρησε μέχρι τις 18 Ιουνίου, ημερομηνία του μοιραίου ταξιδιού.

Ο Μπλουμ είπε: «Του είπα ότι λόγω προγραμματισμού δεν μπορούσαμε να πάμε μέχρι το επόμενο έτος. Οι θέσεις μας πήγαν στον Σαχζάντα Νταγούντ και τον 19χρονο γιο του, δύο από τους πέντε που έχασαν τη ζωή τους σε αυτήν την εκδρομή. Ας αναπαυθούν εν ειρήνη. Όσο για τον Σον και εμένα, θα αφιερώσουμε ένα λεπτό για να σταματήσουμε και να μυρίσουμε τα τριαντάφυλλα. Το αύριο μπορεί να μην έρθει. Αξιοποιήστε στο έπακρο τη σημερινή μέρα».

Τα κείμενα μεταξύ του ίδιου και του Ρας είχαν προσπαθήσει επανειλημμένα να καθησυχάσουν τον Μπλουμ για την ασφάλεια του «Τιτάνα» και την κατεύθυνση προς το ναυάγιο του Τιτανικού. Είπε ότι ο γιος του ανησυχούσε πολύ για τους κινδύνους αφού μίλησε με έναν φίλο του. Ο Ρας είπε: «Είμαι χαρούμενος που είχα μια βιντεοκλήση μαζί του, περίεργος για το τι θα έλεγαν οι ανενημέρωτοι αν ο κίνδυνος είναι πραγματικός ή φανταστικός». Συζήτησαν πώς το σκάφος θα αντιμετώπιζε την πίεση ή ακόμα και αν ερχόταν σε επαφή με μια φάλαινα ή ένα καλαμάρι. Ο Ρας είπε: «Ενώ προφανώς υπάρχει κίνδυνος να είναι πολύ πιο ασφαλές από το να πετάς με ελικόπτερο ή ακόμα και να καταδύσεις, δεν έχει υπάρξει καν τραυματισμός εδώ και 35 χρόνια σε μη στρατιωτικά υποβρύχια».

Οι έρευνες θα συνεχιστούν γύρω από τα αίτια της καταστροφής και οποιαδήποτε έρευνα ακολουθήσει θα προσπαθήσει αναμφίβολα να βρει τι ακριβώς συνέβη στο υποβρύχιο, αναφέρει το BBC.