Ο αριθμός των ανθρώπων που διέφυγαν στο εξωτερικό για να γλιτώσουν από τις εχθροπραξίες στο Σουδάν ξεπέρασε τις 500.000 ενώ ο αριθμός αυτών που αναζήτησαν ασφάλεια σε άλλες περιοχές της χώρας έφθασε τα δύο εκατομμύρια, δήλωσε σήμερα ο ύπατος αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες Φίλιππο Γκράντι. «Σήμερα ξεπεράσαμε το όριο του μισού εκατομμυρίου προσφύγων από το Σουδάν από την αρχή της σύγκρουσης», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ σε συνέντευξη Τύπου στο Ναϊρόμπι. «Δύο εκατομμύρια άνθρωποι είναι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι», διευκρίνισε.

Από το ξέσπασμα στις 15 Απριλίου της σύγκρουσης μεταξύ του τακτικού στρατού υπό τον Άμπντελ Φατάχ αλ-Μπουρχάν και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ/ RSF) του Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, πάνω από 2.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τη μκο Acled. «Εάν δεν καταφέρουμε να σωπάσουν τα όπλα, η έξοδος των Σουδανών θα συνεχιστεί», προειδοποίησε ο Γκράντι.

Τα σχόλιά του έγιναν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τους Πρόσφυγες, μία ημέρα μετά τη διάσκεψη δωρητών που διοργάνωσε ο ΟΗΕ και που επέτρεψε να συγκεντρωθούν σχεδόν 1,5 δισεκ. δολάρια για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση στο Σουδάν και να βοηθηθούν οι γειτονικές χώρες να υποδεχθούν τους ανθρώπους που προσπαθούν να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις, μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.