Τα επτά εργατικά συνδικάτα στη Σλοβενία θα εισηγηθούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Αν η μεταρρύθμιση απορριφθεί στο δημοψήφισμα, η κυβέρνηση θα πρέπει να παραιτηθεί, δήλωσε ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας εργατικών συνδικάτων Pergam, Ντούσαν Ρεμπόλι.

Οι συνδικαλιστές, που επιβεβαίωσαν την αντίθεσή τους στην προτεινόμενη μεταρρύθμιση σε κοινή συνάντηση στις 17 Δεκεμβρίου, εκτιμούν ότι οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να εκπληρώνουν τους νέους όρους που προβλέπουν αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια ή στα 43 χρόνια εργασίας για τους άνδρες και στα 41 για τις γυναίκες.

Στις 21 Δεκεμβρίου το Εθνικό Συμβούλιο, η Άνω Βουλή της Σλοβενίας άσκησε βέτο στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, αλλά δύο μέρες αργότερα το Κοινοβούλιο με 49 ψήφους υπέρ και 30 ανέτρεψε το βέτο. Όλα τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού εκτός από το Κόμμα Συνταξιούχων ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκτός από το Σλοβενικό Λαϊκό Κόμμα καταψήφισαν την προτεινόμενη μεταρρύθμιση.

Στη μεταρρύθμιση δεν λαμβάνονται υπόψη η πραγματική κατάσταση στην αγορά εργασίας, η κατάσταση της υγείας των εργαζομένων και η αναγκαιότητα για ποιοτική εργασία, δήλωσε ο Ντούσαν Σέμολιτς από την Ένωση Ανεξάρτητων Εργατικών Συνδικάτων (ZSSS) της Σλοβενίας.