Η Τουρκία ετοιμάζεται για τον αυριανό κρίσιμο δεύτερο γύρο των εκλογών στις οποίες θα αναδειχθεί ο πρόεδρός της, μετά το πέρας μίας προεκλογικής εκστρατείας, γεμάτης υποσχέσεις και αναθέματα εναντίον των Κούρδων και των σύρων προσφύγων από τους δυο αντιπάλους.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε την ψηφοφορία του πρώτου γύρου με 49,5% και 27 εκατομμύρια ψήφους – 2,5 εκατομμύρια περισσότερες από τον αντίπαλό του. Ο συνασπισμός με επικεφαλής το κόμμα του AK εξασφάλισε επίσης τον έλεγχο του τουρκικού κοινοβουλίου.

Στον απόηχο του πρώτου γύρου, στον οποίο ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συγκέντρωσε 45%, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης έκανε στροφή προς μια πιο εθνικιστική πολιτική, συνάπτοντας συμφωνία με τον ακροδεξιό πολιτικό και πρόεδρο του Κόμματος της Νίκης Ουμίτ Οζντάγκ και υποσχόμενος την απέλαση εκατομμυρίων Σύρων και Αφγανών προσφύγων από την Τουρκία.

Όμως δεν κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη του κύριου εθνικιστή υποψηφίου Σινάν Ογκάν, ο οποίος ήρθε τρίτος με ποσοστό 5% των ψήφων και ο οποίος αντ’ αυτού υποστήριξε τον Ερντογάν.

Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου επικεντρώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στους αναποφάσιστους, ρίχνοντας το βάρος σε νέες μεγάλες συγκεντρώσεις -αν και όχι τόσο εντυπωσιακές από αυτές του πρώτου γύρου.

Ο Κιλιτσντάρογλου, που φαίνεται ότι δεν περίμενε να χάσει στον πρώτο γύρο, επέλεξε τη σκληρή ρητορική ενόψει του δεύτερου γύρου, με υποσχέσεις, μεταξύ άλλων, να εκδιώξει τους σύρους πρόσφυγες και να μην μετατραπεί η χώρα σε «αποθήκη μεταναστών». Με μια δόση από λαϊκισμό: τηλεοπτικούς αγώνες από τη δημόσια τηλεόραση.

Οι αντεγκλήσεις της τελευταίας στιγμής δεν έλειψαν: Την Παρασκευή ο Κιλιτσντάρογλου κατήγγειλε ότι τον εμπόδισαν να στείλει το επιτελείο του SMS σε δημοσιογράφους για να ενημερώσει για τηλεοπτική του συνέντευξη. «Προσπαθούν με κάθε μέσο να παραμείνουν στην εξουσία», είπε καλώντας «όλους τους εργαζόμενους να ψηφίσουν για τα δικαιώματά τους» την Κυριακή.

Ο Ερντογάν επιστράτευσε καταγγελίες για «τρομοκράτες που συνεργάζονται με το HDP» (το κόμμα των Κούρδων) και «με τους ΛΟΑΤΚΙ».

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα  υπάρχει ο παράγων κοινοβούλιο, που είναι σαφώς στα χέρια του Ερντογάν, το κόμμα του οποίου έχει 321 έδρες έναντι 213 της αντιπολιτευόμενης συμμαχίας που στηρίζει τον Κιλιτσντάρογλου. Η νίκη του Ερντογάν θα είναι το πιο ομαλό σενάριο: ένας πρόεδρος που έχει στα χέρια του ευρύτατες εξουσίες έχει από δίπλα του μια απόλυτα ελεγχόμενη Εθνοσυνέλευση. Μια ενδεχόμενη νίκη του Κιλιτσντάρογλου θα φέρει την Τουρκία στην επικράτεια μιας ιδιότυπης «συγκατοίκησης».

Οι αναλυτές προβλέπουν άνετη νίκη του Ερντογάν με κάποιους μάλιστα να ανεβάζουν το ποσοστό ακόμα και στο 60%. Λίγες ώρες μένουν για να δούμε εάν οι αναλυτές βγουν αληθινοί και εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα καταφέρει να κερδίσει άλλη μία πενταετία στον προεδρικό θώκο της Τουρκίας.