Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά δήλωσε σήμερα ότι τάσσεται υπέρ του να δικαστεί ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, υπενθυμίζοντας «τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς» και «τη χρήση χημικών όπλων» που αποδίδονται στην κυβέρνησή του στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε στη χώρα το 2011.

Στην ερώτηση δημοσιογράφου του France 2, «θα θέλατε να δικαστεί»; Η Κολονά είπε: «Η απάντηση είναι ναι. Ο αγώνας κατά των εγκλημάτων, κατά της ατιμωρησίας αποτελεί μέρος των αξιών της γαλλικής διπλωματίας», υπογράμμισε.

«Κάθε φορά που μιλάω για το συριακό ζήτημα, στις προτεραιότητές μας υπάρχει αυτός ο αγώνας κατά της ατιμωρησίας», σημείωσε.

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ επέστρεψε στην περιφερειακή πολιτική σκηνή, συμμετέχοντας την Παρασκευή στην σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, από τον οποίο είχε αποκλειστεί για πάνω από μια δεκαετία.

Ωστόσο η Γαλλία δεν σκοπεύει να αλλάξει την πολιτική της απέναντί του, σύμφωνα με την Κολονά, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Πρέπει να θυμόμαστε ποιος είναι ο Μπασάρ αλ Άσαντ. Είναι ένας ηγέτης που ήταν για πάνω από δέκα χρόνια ο εχθρός του λαού του», συνέχισε η Κολονά. «Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι υπήρξαν εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί, την χρήση χημικών όπλων», πρόσθεσε.

Η άρση των ευρωπαϊκών κυρώσεων «σίγουρα δεν βρίσκεται» στην ημερήσια διάταξη, δήλωσε εξάλλου, όπως και μια αλλαγή της θέσης της Γαλλίας απέναντι στον Σύρο πρόεδρο.

«Όσο δεν αλλάζει, όσο δεν δεσμεύεται για τη συμφιλίωση, τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, τον αγώνα κατά των ναρκωτικών (…) δεν σέβεται τις δεσμεύσεις του, δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε στάση απέναντί του», τόνισε.

«Πιστεύω ότι εναπόκειται σε αυτόν να αλλάξει, όχι στη Γαλλία να αλλάξει τη στάση της», κατέληξε η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.