Καζάνι που βράζει είναι η Τουρκία λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές της Κυριακής. Υποστηρικτές του κυβερνώντος AKP μεταξύ των οποίων και κομματικό στέλεχος επιτέθηκαν σε καφενείο στη Σμύρνη κι άρχισαν να σχίζουν αφίσες του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης προειδοποίησε ξανά για τον κίνδυνο να σημειωθούν έκτροπα τη βραδιά των εκλογών.

«Ακούμε ότι κάποια στοιχεία θα βγουν στους δρόμους το βράδυ των εκλογών και θα κάνουν έκτροπα. Δεν είμαι μόνο εγώ (που δέχομαι αυτές τις πληροφορίες), αλλά και άλλοι αρχηγοί. Θέλω όλοι να είναι ήρεμοι», δήλωσε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Την ίδια ώρα η φιλοκυβερνητική εφημερίδα, Γενί Σαφάκ κατηγορεί τους Γκιουλενιστές ότι κρύβονται πίσω από την επίθεση κατά του Εκρέμ Ιμάμογλου στο Ερζερούμ, ο Ερντογάν κατηγορεί την αντίπαλη πλευρά για προβοκάτσια και υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν, Σοϊλού επιτίθεται και πάλι εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ. Τις κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, για το σκάνδαλο διαφθοράς με εμπλοκή στελεχών του AKP το Δεκέμβριο του 2013 αλλά και για τις μεγάλες διαδηλώσεις στο Πάρκο Γεζί τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου.

Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, ανακοίνωσε την αύξηση του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 45% και επανέλαβε την πάγια κατηγορία για σχέση του Κιλιτσντάρογλου με το ΡΚΚ επειδή συνεργάζεται με το φιλοκουρδικό HDP.

Μια μπροστά ο Ερντογάν, μια ο Κιλιτσντάρογλου

Οι υψηλοί τόνοι στα ελληνοτουρκικά μπορεί να απέχουν από αυτή την προεκλογική περίοδο σε Τουρκία και Ελλάδα, όμως η ένταση στην Τουρκία κορυφώνεται όλο και περισσότερο. Αναλυτές τονίζουν ότι η επίθεση στο λεωφορείο του Εκρέμ Ιμάμογλου ευνοεί το κόμμα του Κιλιτσντάρογλου στην κάλπη, σημειώνει η Deutsche Welle.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, δεν είναι λίγοι αυτοί που σημειώνουν πως τη στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν έδειχνε ανοδικές τάσεις στις δημοσκοπήσεις, αυτό το γεγονός θα αντιστρέψει την εικόνα και θα βοηθήσει την αντιπολίτευση να φτάσει στο πολυπόθητο 50% ακόμη και από τον πρώτο γύρο. Εξάλλου αυτό λέει και η τελευταία επίσημη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε πριν τις απαγορεύσεις. Δημοσκοπήσεις μπορεί να γίνουν και τις επόμενες μέρες όμως εμείς δεν θα δούμε τα αποτελέσματά τους. Το 50,9% για τον Κιλιτσντάρογλου που δείχνει η δημοσκόπηση της maκ μειώνοντας αισθητά το ποσοστό του Μουχαρέμ Ιντζέ από 5,5% στο 1,7% σε αντίθεση με όλες τις άλλες, δείχνει πως την Κυριακή όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Η πλάστιγγα τη μία στιγμή γέρνει προς τον Ερντογάν και την άλλη προς την αντιπολίτευση. Σε αυτό τοι μοτίβο φαίνεται πως θα κινηθούν τα πράγματα μέχρι την Κυριακή. Τελικά στόχος και των δύο πλευρών φαίνεται πως είναι να κόψουν το νήμα από τον πρώτο γύρο.