Περίπου 200-300 ταξιδιώτες περνούν τη νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννων σε έναν τερματικό σταθμό του αεροδρομίου Ρουασί του Παρισιού, όπου η κυκλοφορία έχει σταματήσει εξαιτίας του χιονιού και του παγετού.

Το χιόνι και ο παγετός προκάλεσαν την ακύρωση εκατοντάδων πτήσεων και δεκάδες χιλιάδες επιβάτες να παραέμειναν αποκλεισμένοι ολόκληρη την ημέρα.

Η Aeroports de Paris ανακοίνωσε ότι θα διανείμει δώρα (αρκουδάκια, σοκολάτες και παιχνιδάκια για τα παιδιά) ώστε να γίνει πιο ευχάριστη η νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννων.

Βέλγιο: Όλες οι μεταφορές έχουν αποδιοργανωθεί από το χιόνι

Η εντονότατη χιονόπτωση βύθισε σήμερα το Βέλγιο στο χάος, παραλύοντας αυτοκινητοδρόμους και σιδηροδρομικά δίκτυα, ενώ οι Βρυξέλλες, στερήθηκαν των λεωφορείων και των ταξί, καθώς ήταν αδύνατο να κυκλοφορήσουν σε δρόμους που δεν έχουν καθαριστεί.

Οι αμαξοστοιχίες κυκλοφόρησαν σήμερα, αλλά σημειώθηκαν πολλές καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων λόγω της χιονόπτωσης ή της αδυναμίας του προσωπικού των βελγικών σιδηροδρόμων (SNCB), να μεταβεί στη δουλειά του.

Η εναέρια κυκλοφορία δέχτηκε επίσης σοβαρό πλήγμα από αυτή τη νέα επίθεση του χειμώνα, την 20η σε λιγότερο από δύο μήνες. Στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, ένας μόνος διάδρομος προσγείωσης παρέμενε ανοιχτός και το υπουργείο Άμυνας προμήθευσε απόψε κρεβάτια εκστρατείας για τους ταξιδιώτες οι οποίοι έχουν μπλοκαριστεί εκεί από τη ματαίωση της πτήσης τους.

Νέες χιονοπτώσεις αναμένονται στη Γερμανία

Δεκάδες δρόμοι και σιδηροδρομικές γραμμές έχουν κλείσει στη Γερμανία εξαιτίας του χιονιού και του πάγου, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει για το σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων και νέες, σφοδρές χιονοπτώσεις.

Στα βόρεια και τα ανατολικά της χώρας κυρίως, η σιδηροδρομική σύνδεση έχει διακοπεί λόγω του πάγου που έχει σχηματιστεί στις γραμμές. Σε ανακοίνωσή της η Ντόιτσε Μπαν, ο γερμανικός οργανισμός των σιδηροδρόμων, προειδοποίησε τους επιβάτες ότι θα υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις, ενδεχομένως και ματαιώσεις ορισμένων δρομολογίων.

Το χιόνι και ο πάγος προκάλεσαν επίσης δεκάδες ατυχήματα στους δρόμους. Ο αυτοκινητόδρομος Βερολίνου-Αμβούργου έκλεισε σήμερα το πρωί λόγω των ατυχημάτων.

Κάπως καλύτερη είναι η κατάσταση στα αεροδρόμια. Στη Φρανκφούρτη, στα δυτικά της χώρας, το διεθνές αεροδρόμιο, το μεγαλύτερο της Γέρμανίας, λειτουργεί σχεδόν κανονικά, όπως επίσης και τα αεροδρόμια του Βερολίνου και του Αμβούργου. Μόνο το αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ έκλεισε για πέντε ώρες σήμερα το πρωί και ακυρώθηκαν οι 90 από τις 335 προγραμματισμένες πτήσεις. Το αεροδρόμιο ξανάνοιξε νωρίς το απόγευμα.