Το τελευταίο χρονικό διάστημα αρχίζει ξανά η συζήτηση για τους εξωγήινους, γιατί το αμερικανικό Πεντάγωνο αποχαρακτηρίζει απόρρητα έγγραφα που αφορούν θεάσεις ΑΤΙΑ. Ωστόσο, οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν ότι η ανθρωπότητα δεν έχει καμία επικοινωνία με όντα από το διάστημα, πόσο μάλλον αποδείξεις για ύπαρξη ζωής και μάλιστα νοήμονος, πέρα από ορισμένα βακτήρια ή μικροοργανισμούς.

Έτσι, δημιουργείται η εντύπωση πως οι άνθρωποι είναι η μόνη ευφυής ζωή στο σύμπαν, μια θεωρία «αρκετά εγωιστική». Εξάλλου, ο σπουδαίος αστρονόμος και αστροφυσικός Καρλ Σαγκάν έχει πει ότι «το σύμπαν είναι ένα αρκετά μεγάλο μέρος. Αν είμαστε μόνο εμείς, φαίνεται σαν απαίσια σπατάλη χώρου».

Ο βιοφυσικός Claudio Grimaldi από το Εργαστήριο Στατιστικής Βιοφυσικής στο École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) στην Ελβετία, μέσω νέας έρευνας προτείνει μια νέα ενδιαφέρουσα θεωρία, για το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη επαφή με εξωγήινους.

Όπως αναφέρει η New York Post, ο επιστήμονας τονίζει πως «ψάχνουμε μόνο 60 χρόνια» και προτείνει ότι οι εξωγήινοι μπορεί να προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με εμάς, όπως εμείς μαζί τους. Όμως, δεδομένου του χρόνου που καταβάλουμε προσπάθεια για να έρθουμε σε επαφή και λόγω της θέσης που βρίσκεται η Γη, ενδεχομένως υπάρχει πρόβλημα με την αποστολή ραδιοκυμάτων.

«Η Γη μπορεί απλώς να βρίσκεται σε μια φούσκα που τυγχάνει να στερείται ραδιοκυμάτων που εκπέμπονται από εξωγήινη ζωή», λέει χαρακτηριστικά.

Από 60 έως και 2.000 χρόνια για… επαφή

Ο Claudio Grimaldi αναφέρει πως οι άνθρωποι αναζητούν εξωγήινους τα τελευταία 60 χρόνια σε σχέση με το πότε δημιουργήθηκε το ανθρώπινο είδος, πόσο μάλλον το σύμπαν. Έτσι, μπορεί να «χρησιμοποιούνται ανιχνευτές που δεν είναι αρκετά ευαίσθητοι» ή τα ραδιοτηλεσκόπια να μην στοχεύουν στη σωστή κατεύθυνση για να λάβουν μηνύματα.

Στη μελέτη που πραγματοποίησε, βασίστηκε σε ένα μοντέλο που αναπτύχθηκε για πορώδη υλικά όπως τα σφουγγάρια, με τον ειδικό να σημειώνει: «Φανταστείτε τη στερεή ύλη του σφουγγαριού να αντιπροσωπεύει ηλεκτρομαγνητικά σήματα που ακτινοβολούνται σφαιρικά από έναν πλανήτη που φιλοξενεί εξωγήινη ζωή στο διάστημα. Αν είναι αλήθεια ότι βρισκόμαστε σε μια κενή περιοχή για 60 χρόνια, το μοντέλο μας υποδηλώνει ότι υπάρχουν λιγότερες από μία έως πέντε ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές ανά αιώνα οπουδήποτε στον γαλαξία μας. Αυτό θα τους έκανε τόσο σπάνιους όσο τα supernova στον Γαλαξία μας».

Σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα, τα ηλεκτρομαγνητικά σήματα είναι ένας τύπος ενέργειας που ταξιδεύει στο διάστημα ως κυμαινόμενο ηλεκτρικό και μαγνητικό πεδίο και μπορεί να πάρει τις μορφές ραδιοκυμάτων, μικροκυμάτων, ακτίνων Χ, ορατού φωτός, υπέρυθρης ακτινοβολίας, υπεριώδους ακτινοβολίας και ακτίνων γάμμα. Ο επιστήμονας θεωρεί ότι η Γη έχει τοποθετηθεί σε ένα «σιωπηλό κενό», από τη στιγμή που ξεκινούν οι προσπάθειες για επαφή με ζωή εκτός Γης.

Στην καλύτερη περίπτωση λοιπόν, ο Grimaldi πιστεύει ότι η ανθρωπότητα πρέπει να περιμένει 60 χρόνια -στη χειρότερη 2.000 έτη- για να φτάσουν αυτά τα σήματα και τονίζει τα ραδιοτηλεσκόπια θα πρέπει παράλληλα να γίνουν ακόμη πιο προηγμένα και να δείχνουν προς τη σωστή κατεύθυνση.