Ελάχιστες ώρες έμειναν για την στέψη του Βασιλιά Καρόλου Γ’, με το Λονδίνο να έχει φορέσει ήδη τα γιορτινά του.  Οκτώ μήνες μετά το θάνατο της Ελισάβετ Β’ και την άνοδο του 74χρονου μονάρχη στον θρόνο, συνοδευόμενος από την βασίλισσα Καμίλα, θα λάβει το στέμμα και το χρίσμα στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ ενώπιον 2.300 προσκεκλημένων και εκατοντάδων εκατομμυρίων τηλεθεατών.

Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις ενώ μέχρι και μια ημέρα πριν την τελετή, ρυθμίζονταν οι τελευταίες λεπτομέρειες. Το ενδιαφέρουν του κόσμου είναι μεγάλο, παρά τα οικονομικά προβλήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες και ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα χιλιάδες είναι αυτοί που συρρέουν έξω από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ώστε να εξασφαλίσουν μια καλή θέση.

Η ιστορική τελετή θα αρχίσει στις 13:00 (σ.σ. ώρα Ελλάδας) και θα διαρκέσει δύο ώρες.

Η λαμπερή τελετή

Αρχηγός της προτεσταντικής Αγγλικανικής Εκκλησίας, ο Κάρολος θα δώσει το βασιλικό όρκο και θα λάβει το χρίσμα από τον αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι. Στη συνέχεια θα στεφθεί με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου.

Η βασίλισσα Καμίλα, δεύτερη σύζυγος του Καρόλου μετά το διαζύγιό του από την πριγκίπισσα Νταϊάνα, θα στεφθεί επίσης.

Ο Βασιλιάς Κάρολος και η Καμίλα

Συνοδευόμενο από σχεδόν 4.000 στρατιωτικούς, το βασιλικό ζεύγος θα αναχωρήσει στη συνέχεια για τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου τα ενεργά μέλη της μοναρχίας θα χαιρετίσουν το πλήθος από τον διάσημο εξώστη.

Το πρόγραμμα

8 π.μ.: Θα ανοίξουν οι χώροι για το κοινό κατά μήκος της διαδρομής που θα περάσει η πομπή, ούτως ώστε οι πολίτες να έχουν την ευκαιρία να χαιρετίσουν τον βασιλιά και τη σύζυγό του στην διαδρομή τους από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ μέχρι το Αβαείο του Γουεστμίνστερ.

9:15 – 10:30 π.μ.: Οι πρώτοι προσκεκλημένοι της τελετής θα αρχίσουν να φτάνουν στα σημεία ελέγχου ασφαλείας που βρίσκονται δίπλα από το Κοινοβούλιο, στο Victoria Tower Gardens. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι πάνω από 850 εκπρόσωποι κοινοτήτων και φιλανθρωπικών οργανώσεων από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και οι περίπου 450 προσκεκλημένοι, που έχουν λάβει μετάλλιο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας ως αναγνώριση της συνεισφοράς τους.

11 π.μ.: Οι ιερείς, η χορωδία θα πάρουν την θέση τους μέσα στο Αββαείο.

11:30 π.μ. – 12:45 μ.μ.: Αρχηγοί κρατών, υπουργοί της κυβέρνησης, πρώην πρωθυπουργοί, βασιλείς άλλων κρατών και μέλη της βασιλικής οικογένειας θα φτάσουν στο Αββαείο.

11:45 π.μ.: Το Ιππικό αρχίζει να ετοιμάζεται για να συνοδεύσει την πομπή από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

12:20 μ.μ.: Η πομπή με τον βασιλιά και τη βασίλισσα ξεκινά από το Παλάτι για το Αββαείο.

12:53 μ.μ.: Ο βασιλιάς με τη βασιλική σύζυγο θα φτάσουν στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ.

1:00 μ.μ.: Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ και η σύζυγός του μπαίνουν στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ από τη Μεγάλη Δυτική Πύλη και αρχίζει το τελετουργικό.

2:00 μ.μ.: Στέφεται βασιλιάς. Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι θα στέψει με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου τον Βασιλιά Κάρολο Γ’ . Πρόκειται για ένα στέμμα που κατασκευάστηκε το 1660 και ζυγίζει 2,27 κιλά. Αμέσως θα ηχήσουν οι σάλπιγγες και στρατιωτικά αγήματα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θα πυροβολούν στον αέρα, χαιρετίζοντας τη στέψη του βασιλιά.

3:00 μ.μ.: Ολοκληρώνεται το τελετουργικό και ξεκινάει η Πομπή της Στέψης από το Αβαείο προς το Παλάτι αυτή τη φορά. Σε αυτή την πομπή θα συμμετέχουν και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

3:33 μ.μ: Ο βασιλιάς και η σύζυγός του θα φτάσουν στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μέσω της Κεντρικής Πύλης.

3:45 μ.μ.: Ο βασιλιάς και η σύζυγός του θα μεταβούν στους Κήπους του Παλατιού, όπου στρατιωτικά αγήματα θα τους απευθύνουν χαιρετισμό.

4:15 μ.μ.: Ο βασιλιάς, η βασιλική σύζυγος και μέλη της βασιλικής οικογένειας θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι του Παλατιού για να χαιρετήσουν το πλήθος και να παρακολουθήσουν τις προγραμματισμένες αεροπορικές επιδείξεις. Το Παλάτι δεν έχει ανακοινώσει ποιοι ακριβώς θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι. Το πιο πιθανό είναι πως θα βγουν μόνο τα εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Οι προσκεκλημένοι και η ελληνική εκπροσώπηση

Οι προσκλήσεις των καλεσμένων στην φαντασμαγορική τελετή έχουν αποσταλεί εδώ και μήνες.

Όπως έχει γνωστοποιηθεί, την στέψη του Βασιλιά Καρόλου θα παρακολουθήσουν από κοντά 2.000 άτομα, από βασιλικές οικογένειες και αρχηγούς κρατών, μέχρι celebrities, ενώ 450 θα είναι οι απλοί πολίτες και οι εργαζόμενοι του Παλατιού.

Μεταξύ των παρευρισκόμενων, θα είναι οι:

-Πρίγκιπας Αλβέρτος πριγκίπισσα Σαρλίν, του Μονακό.

-Ο διάδοχος του θρόνου Akishino και η διάδοχος πριγκίπισσα Kiko, της Ιαπωνίας.

-Πρίγκιπας Φρειδερίκος και Πριγκίπισσα Μαρία της Δανίας.

-Βασιλιάς Carl XVI Gustav και η διάδοχος πριγκίπισσα Victoria, της Σουηδία.

-Βασιλιάς Φελίπε και βασίλισσα Λετίσια, της Ισπανία.

-Ο διάδοχος του θρόνου Haakon και η διάδοχος πριγκίπισσα Mette-Marit, της Νορβηγίας.

-Ο Μέγας Δούκας Ερρίκος και η Μεγάλη Δούκισσα Μαρία Τερέζα, του Λουξεμβούργου.

-Η Άννα-Μαρί, ο Παύλος και η Μαρί-Σαντάλ από την Ελλάδα.

-Βασιλιάς Willem-Alexander και η βασίλισσα Máxima της Ολλανδίας.

-Βασιλιάς Tuheitia και ο Makau Ariki Atawhai, βασιλιάδες των Μαορί

-Ο πρωθυποργός του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak και η σύζυγος του, Akshata Murthy, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και η σύζυγός του.

-Ο πρώτος υπουργός της Σκωτίας, Humza Yousaf

-Ξένοι αρχηγοί κρατών με εκπροσώπους από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Τόνγκα, το Τουβαλού, το Βανουάτου, την Κύπρο, τη Μάλτα και πολλές ακόμη χώρες.

Οι ηγέτες που θα δώσουν το παρόν

H Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα μεταβεί στο Λονδίνο, για να παραστεί στην τελετή στέψης του Βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου Καρόλου Γ’ και της Βασίλισσας Καμίλα.

-Andrzej Duda, πρόεδρος της Πολωνίας

-Ferdinand Marcos Jr. και η Louise Araneta-Marcos, πρόεδρος και πρώτη κυρία των Φιλιππίνων

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν θα είναι παρών, αλλά η Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στη στέψη.

-Ο Πρωθυπουργός Κρις Χίπκινς και η γενική κυβερνήτης Ντάμ Σίντι Κίρο της Νέας Ζηλανδίας

Οι διάσημοι που θα παραυρεθούν

-David και η Victoria Beckham

-Joanna Lumley

-Stella McCartney

-Rowan Atkinson

-Bear Grylls

Επιπλέον, την τελετή Στέψης από κοντά θα την παρακολουθήσουν και 450 ήρωες COVID και βασικοί εργαζόμενοι στο Παλάτι.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ στη λίστα καλεσμένων μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται ο 13χρονος Max Woosey, ο οποίος κοιμόταν σε μια σκηνή στο σπίτι του για τρία χρόνια για να συγκεντρώσει χρήματα για τον ξενώνα της γιαγιάς του κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και τον Manju Malhi, έναν επαγγελματία σεφ που πρόσφερε μαθήματα μαγειρικής από απόσταση κατά τη διάρκεια του lockdown.

«Αστακός» το Λονδίνο με σχεδόν 30.000 αστυνομικούς

Οι βρετανικές δυνάμεις ασφαλείας είναι προετοιμασμένες για τη στέψη του Βασιλιά Καρόλου Γ’, ενώ η βρετανική αστυνομία θα αναπτύξει 11.500 άνδρες στους δρόμους του Λονδίνου.

Παράλληλα, κάγκελα έχουν τοποθετηθεί ήδη από τους δρόμους που θα περάσει το βασιλικό ζευγάρι.