Οργισμένος με τον υπουργό Άμυνας και τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά ο αρχηγός της μισθοφορικής ομάδας Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ωστόσο η νέα του επίθεση ήταν η σφοδρότερη από όσες έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα και επιπλέον συνοδευόταν από μια κρίσιμη απόφαση.

Σε βίντεο που δημοσιοποίησε ο ίδιος, εμφανίζεται όρθιος περιστοιχισμένος από άνδρες της μισθοφορικής οργάνωσής του να εξαπολύει πυρά κατά των αξιωματούχων και να ανακοινώνει την αποχώρηση των μαχητών του από το Μπαχμούτ στις 10 Μαΐου.

Σε άλλο βίντεο, που προηγήθηκε, παρουσίαζε τους νεκρούς μαχητές του, με ύβρεις κατά της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας του ρωσικού στρατού, λέγοντας: «Αυτοί είναι οι άνδρες της Βάγκνερ που σκοτώθηκαν σήμερα. Το αίμα τους είναι ακόμα ζεστό! Κατέγραψέ τους όλους». «Ήρθαν εδώ ως εθελοντές και πεθαίνουν για να μπορείτε εσείς να στρογγυλοκάθεστε στα γραφεία σας».

«Και τώρα γα@@@νοι ακούστε με! Κάποιοι από αυτούς γ@@το είναι πατεράδες! Και κάποιοι είναι γιοι. Και αυτοί οι μπάσταρδοι που δεν μας δίνουν πυρομαχικά θα πρέπει να καούν στην κόλαση. Έχουμε 70% έλλειψη σε πυρομαχικά. Σοιγκού! Γκεράσιμοφ! Πού είναι τα γ@@@να τα πυρομαχικά;» αναφέρει έξαλλος ο επικεφαλής της Βάγκνερ.

«Εσείς μπ@@@δοι συχνάζετε σε ακριβά κλαμπ. Τα παιδιά σας απολαμβάνουν τη ζωή και ανεβάζουν βίντεο στο YouTube. Νομίζετε ότι σας ανήκει αυτή ζωή και ότι έχετε το δικαίωμα να αποφασίζετε για τη μοίρα αυτών των ανθρώπων τις μοίρες των ανθρώπων! Νομίζετε ότι έχετε δικαίωμα να ελέγχετε τα αποθέματα των πυρομαχικών;», τονίζει, υποστηρίζοντας οι απώλειες της ομάδας Βάγκνερ θα ήταν πέντε φορές χαμηλότερες εάν η ρωσική στρατιωτική διοίκηση τους είχε προμηθεύσει με επαρκή πυρομαχικά.

Στη συνέχεια ο Γεβγκένι Πριγκόζιν εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί ότι οι δυνάμεις του θα φύγουν από το Μπαχμούτ στις 10 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται πως η ομάδα Βάγκνερ έχει αποτελέσει το τελευταίο διάστημα την «αιχμή του δόρατος» στις ρωσικές επιχειρήσεις, κυρίως στο Μπαχμούτ, αλλά και σε άλλα πεδία μάχης στην ανατολική Ουκρανία. Οι μισθοφόροι στέλνονται συνήθως στις πρώτες γραμμές ως φονικοί αλλά και αναλώσιμοι. Είναι ενδεικτικό πως οι ουκρανοί συχνά τους αποκαλούν «τροφή για τα κανόνια», καθώς επιχειρούν χωρίς ιδιαίτερη κάλυψη και παραμένουν μέχρι τέλους στη μάχη.

Το νέο ξέσπασμα του Πριγκόζιν αποτελεί κλιμάκωση στη διαμάχη του με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων Βαλερί Γκερασίμοφ, τους οποίους έχει κατ’ επανάληψη κατηγορήσει ότι σκόπιμα δεν παρέχουν πυρομαχικά στις δυνάμεις του, λόγω προσωπικής έχθρας στον ίδιο. Επίσης, στη δημόσια διαμάχη, ο Πριγκόζιν έχει κατηγορήσει τη στρατιωτική ηγεσία και για ανικανότητα και σημαντικά επιχειρησιακά λάθη κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.