Όταν ένας φίλος κάνει ένα αστείο σε βάρος σας ή σας προσβάλλει «παιχνιδιάρικα», μπορεί να είναι δύσκολο να ξέρετε πώς να αντιδράσετε. Το να συμπεριφέρεστε σαν να μην σας ενόχλησε το σχόλιο μπορεί να φέρει περισσότερα παρόμοια, αλλά η αντίδραση σε αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση ή, τουλάχιστον, σε δυσφορία.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, η Sara Jane Ho, εκπαιδευμένη στο Χάρβαρντ ειδικός σε θέματα συμπεριφοράς, λέει πως έχει την απάντηση, σύμφωνα με το CNBC. Η Ho έχει ιδρύσει το Institute Sarita και είναι η σταρ του «Mind Your Manners», μιας σειράς του Netflix όπου βοηθάει διάφορους «μαθητές» να μάθουν πώς να βελτιώσουν την ευημερία τους.

Είναι περήφανη για τον εαυτό της που ξέρει τι να πει και πώς να το πει, ακόμη και σε καταστάσεις τόσο άβολες όσο το να σε υποτιμά ένας φίλος. Αν βρεθείτε στο στόχαστρο μιας αγενούς παρατήρησης, μπορείτε να την αντιμετωπίσετε με ευγένεια με μία μόνο ερώτηση:

«Είσαι καλά;»

«Αν ήταν ένας φίλος που είπε κάτι κακό, συνήθως κοιτάζω ψηλά και λέω: “Είσαι καλά;”», λέει. Αυτές οι δύο λέξεις μπορούν να δείξουν ότι ακόμα κι αν δεν παίρνετε το σχόλιο προσωπικά, δεν το εκτιμήσατε ιδιαίτερα.

Εξίσου σημαντικός είναι και ο τόνος, τονίζει η Ho. «Όταν λέτε “Είσαι καλά;”, μην είστε σύντομοι ή απότομοι. Χρησιμοποιήστε ένα φιλικό ύφος».

«Δεν είμαι κι εγώ επιθετικός», λέει. «Το λέω με ενδιαφέρον και αυτό συνήθως βάζει τον άλλο στη θέση του», εξηγεί.

Αν δεν πεις τίποτα…

Το να μην πείτε τίποτα μπορεί να μεταφέρει ένα παρόμοιο μήνυμα, προσθέτει η Ho, και μπορεί να είναι πιο κατάλληλο αν το άτομο που σας προσβάλλει δεν είναι φίλος και απαιτεί λίγο περισσότερη τυπικότητα.

«Συχνά, αισθάνομαι ότι όταν οι άνθρωποι είναι αγενείς, το καλύτερο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να μην πείτε τίποτα», λέει.

Ανεξάρτητα από το ποιος κάνει το αρνητικό σχόλιο, θυμηθείτε να μην το αφήνετε να ελέγχει τη διάθεσή σας. «Η μεγαλύτερη δύναμη είναι να δείξετε ότι ο άλλος δεν έχει εξουσία πάνω σας», λέει η Ho.