Την «ισορροπία τρόμου» στον πόλεμο της Ουκρανίας επιβεβαιώνουν οι νέες αποκαλύψεις για την αποτροπή από τις ΗΠΑ μιας κίνησης των Ουκρανών υπό το φόβο μιας κλιμάκωσης του πολέμου. Τα στοιχεία για το παρασκήνιο ήρθαν στο φως από την Washignton Post, που επικαλείται απόρρητα έγγραφα της Εθνικής Υπηρεσίας ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA). Το σχέδιο του Κιέβου που «κόπηκε» από τις ΗΠΑ προέβλεπε μια επίθεση εντός της Ρωσίας, λίγο πριν την επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Ουάσιγκτον «μπλόκαρε» τα σχέδια των Ουκρανών, τα οποία, όπως έχει επισημανθεί και από πολλούς αναλυτές, αποτελούν μια από τις βασικές ανησυχίες των ΗΠΑ, καθώς ένα σημαντικό χτύπημα στη ρωσική επικράτεια θα μπορούσε να προκαλέσει μια ανεξέλεγκτη επιθετική απάντηση από το Κρεμλίνο, με απρόβλεπτες διαστάσεις. Αυτός φαίνεται πως είναι και ο λόγος που οι ΗΠΑ, μέχρι σήμερα, εμφανίζονται ιδιαίτερα διστακτικές στο να παρέχουν στο Κίεβο οπλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς ή αεροσκάφη, που θα επέτρεπαν μια τέτοια επίθεση αλλά και εκ των πραγμάτων θα αναγνωρίζονταν από τη Μόσχα ως πρόθεση κλιμάκωσης από την πλευρά της Ουάσιγκτον

Επιπλέον, αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν πως ένα σημαντικό χτύπημα στο εσωτερικό της Ρωσίας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και από το Πεκίνο, ώστε να να αυξήσει την υποστήριξή του προς τη Μόσχα. Μέχρι στιγμής, όπως επιβεβαιώνει και η Δύση, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι η Κίνα έχει ικανοποιήσει το αίτημα του Κρεμλίνου για παροχή όπλων, παίζοντας το «χαρτί» της ουδετερότητας. Ωστόσο μια ουκρανική επίθεση στη ρωσική επικράτεια – και μάλιστα από όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ – θα έδινε τη δυνατότητα στο Πεκίνο να παρουσιάσει την Ουάσιγκτον ως άμεσα υπεύθυνη για την κλιμάκωση της σύγκρουσης και να αλλάξει στάση, δικαιολογώντας τον εξοπλισμό της Ρωσίας.

Για αυτό και οι ΗΠΑ απαγορεύουν στην Ουκρανία να κάνει χρήση αμερικανικών όπλων για οποιαδήποτε επίθεση εντός της Ρωσίας. Ουκρανός αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας στην Washignton Post, επισήμανε πως για μια επίθεση που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο σε βάση ρωσικών βομβαρδιστικών χρησιμοποιήθηκαν drones μη αμερικανικής κατασκευής ως απόδειξη ότι το Κίεβο τηρεί τους κανόνες που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον.

Επίσης Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν από καιρό επιβεβαιώσει σε ιδιωτικές συζητήσεις πως οι ΗΠΑ έχουν de facto τον έλεγχο σε ορισμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, το Κίεβο συνήθως δεν εκτοξεύει πυραύλους προηγμένων συστημάτων που παρέχονται από τις ΗΠΑ, χωρίς οι συντεταγμένες να έχουν πάρει έγκριση από αμερικανικό προσωπικό που βρίσκεται σε βάση στην Ευρώπη, ώστε να έχει διασφαλιστεί η ακρίβεια των χτυπημάτων.

Το «μπλόκο» στα σχέδια του Κιέβου

Όπως αναφέρει η Washignton Post, επικαλούμενη απόρρητα έγγραφα της NSA, ο υποστράτηγος Κίριλο Μπουντάνοφ, επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας (HUR) έδωσε εντολή σε έναν από τους αξιωματικούς του «να ετοιμαστεί για μαζικά πλήγματα στις 24 Φεβρουαρίου (…) με ό,τι μέσα διέθετε η HUR».

Οι ουκρανοί αξιωματούχοι φέρονται να εξέταζαν ακόμη και ένα χτύπημα με TNT στην πόλη – λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, Νοβοροσίσκ. Θα επρόκειτο περισσότερο για μια συμβολική επιχείρηση με στόχο να καταδειχθεί η ικανότητα της Ουκρανίας να χτυπήσει βαθιά μέσα στο έδαφος του εχθρού.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι φαίνεται πως παρακολουθούσαν κρυφά τα σχέδια των Ουκρανών και τελικά παρενέβησαν ώστε να ακυρωθούν. Στις 22 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες πριν από την επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η CIA σε απόρρητη έκθεσή της αναφέρει: Η HUR «συμφώνησε, κατόπιν αιτήματος της Ουάσιγκτον, να αναβάλει τα χτυπήματα» κατά της Μόσχας.

Οι διαβαθμισμένες πληροφορίες διέρρευσαν μαζί με πολλά άλλα απόρρητα έγγραφα στο διαδίκτυο, από τον Τζακ Τεϊσέιρα, το 21χρονο μέλος της Εθνοφρουράς, ο οποίος, λόγω θέσης, είχε πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες. Υπενθυμίζεται πως ο Τζακ Τεϊσέιρα, συνελήφθη στις 13 Απριλίου, με το ομοσπονδιακό δικαστήριο να ασκεί σε βάρος του δίωξη με βάση το νόμο περί κατασκοπείας. Από τα έγγραφα δεν προκύπτει ποιοι ήταν οι αξιωματούχοι που μεσολάβησαν, αλλά ούτε και το πώς οι Ουκρανοί συμφώνησαν να ανακαλέσουν τελικά την εντολή για επίθεση στη ρωσική επικράτεια.

Σε κάθε περίπτωση, αποκαλύπτεται πως η Ουκρανία είναι πρόθυμη να φέρει τον πόλεμο στο εσωτερικό της Ρωσίας και όχι μόνο, καθώς από τη διαρροή εγγράφων προκύπτει πως στο τραπέζι υπάρχουν σχέδια και για χτυπήματα σε άλλες περιοχές ανά τον κόσμο που βρίσκονται ρωσικές δυνάμεις, όπως στη Συρία ή στο Μάλι, όπου δραστηριοποιείται η διαβόητη ρωσική μισθοφορική οργάνωση Wagner.

Όπως επίσης αποκαλύπτεται και ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν μια τέτοια εξέλιξη, θέλοντας να αποφύγουν την κλιμάκωση της σύγκρουσης. Αμερικανοί αξιωματούχοι φαίνεται να φοβούνται πως αν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν νιώσει πως απειλείται θα μπορούσε να καταφύγει ακόμη και στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων.

Αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον και της ΕΕ έχουν προειδοποιήσει το Κίεβο για τους κινδύνους ενδεχόμενων επιθέσεων εκτός ουκρανικής επικράτειας. Αυτές οι προειδοποιήσεις εντάθηκαν μετά την βομβιστική επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκε η κόρη του καθηγητή Αλεξάντρ Ντούγκιν, ενός εκ των σημαντικότερων θεωρητικών γεωπολιτικής της Ρωσίας με στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο. «Η επίθεση θεωρήθηκε σημαντική πρόκληση και υπήρξε ο κίνδυνος μιας σοβαρής ρωσικής απάντησης», υπογράμμισαν αξιωματούχοι, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Ο ρόλος του Μπουντάνοφ και τα «ορφανά» χτυπήματα

Πάντως, το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι μυστηριώδεις εκρήξεις και επιθέσεις, κυρίως με drones, σε ρωσικό έδαφος. Ουκρανοί αξιωματούχοι, σε κάποιες περιπτώσεις, αφήνουν να εννοηθεί πως το Κίεβο βρίσκεται πίσω από αυτές τις ενεργείες, αποφεύγοντας ωστόσο να αναλάβουν άμεσα την ευθύνη των επιθέσεων. «Η Γη είναι στρογγυλή – το ανακάλυψε ο Γαλιλαίος», είχε γράψει τον Δεκέμβριο ο σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, Μιχαΐλο Ποντόλιακ στο Twitter, σχολιάζοντας ένα χτύπημα στην αεροπορική βάση Engels-2, βαθιά μέσα στη Ρωσία. «Αν κάτι εκτοξεύεται προς τον εναέριο χώρο άλλων κρατών, αργά ή γρήγορα άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα θα επιστρέψουν στο σημείο εκτόξευσης», ανέφερε.

Σημειώνεται πως οι επιχειρήσεις ουκρανικών δυνάμεων σε ξένο έδαφος εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της HUR, επικεφαλής της οποίας είναι ο Κίριλο Μπουντάνοφ. Ο 37χρονος υποστράτηγος, που χαρακτηρίζεται ως ένας ιδιαίτερα φιλόδοξος αξιωματικός και ανερχόμενο αστέρι του ουκρανικού στρατού, έχει διαψεύσει πως η υπηρεσία του βρίσκεται πίσω από τα χτυπήματα στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Ωστόσο υποστηρίζει πως αυτά θα συνεχιστούν. «Καταστρέφουν τις ρωσικές ψευδαισθήσεις περί ασφάλειας», είχε δηλώσει τον Ιάνουριο στην Washington Post, προσθέτοντας πως «υπάρχουν άνθρωποι που τοποθετούν εκρηκτικά και υπάρχουν και drones. Μέχρι να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, θα υπάρχουν προβλήματα στο εσωτερικό της Ρωσίας».

Και ο Μπουντάνοφ, αλλά και οι αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα της Washington Post με τις νέες αποκαλύψεις. Ιδιωτικά, αμερικανοί και ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, φέρονται να εκφράζουν τον θαυμασμό τους για τον Μπουντάνοφ, εκφράζοντας ωστόσο και τις ανησυχίες για τον παρορμητισμό του, που όπως σημειώνουν, τους προκαλεί μια νευρικότητα.

Είναι ενδεικτικό πως πολλές από τις δηλώσεις του αντιμετωπίζονται από δυτικούς αξιωματούχους με σκεπτικισμό. Είναι αυτός που έχει δηλώσει πως η Ουκρανία θα επικρατήσει – και μάλιστα σύντομα – της Ρωσίας, ενώ έχει ισχυριστεί πως η Κριμαία θα πρέπει να επιστραφεί στην Ουκρανία έως το καλοκαίρι, ένα σενάριο που όπως προκύπτει από απόρρητα αμερικανικά έγγραφα οι ΗΠΑ το θεωρούν απίθανο. Είναι επίσης ο άνθρωπος που έχει υιοθετήσει και ενισχύσει πολλές από τις φήμες για την υγεία του Πούτιν και τους σωσίες του σε διάφορες δημόσιες εμφανίσεις του Ρώσου Προέδρου.

Στις 13 Φεβρουαρίου, την ημέρα που σύμφωνα με το έγγραφο της NSA ο Μπουντάνοφ έδωσε εντολή σε αξιωματικό να είναι έτοιμος για επιχείρηση εντός των ρωσικών συνόρων, οι ΗΠΑ επανέλαβαν δημόσια την οδηγία προς τους αμερικανούς πολίτες που διαμένουν στη Ρωσία να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα. Όπως σημειώνει η Washington Post δεν είναι ξεκάθαρο εάν η προειδοποίηση σχετιζόταν με τα σχέδια της Ουκρανίας για την επίθεση, αλλά είναι σαφές πως αντανακλά την ανησυχία της Ουάσιγκτον. Εξάλλου τα απόρρητα αμερικανικά έγγραφα επιβεβαιώνουν πως ο Μπουντάνοφ βρίσκεται υπό στενή αμερικανική παρακολούθηση, όπως ενδεχομένως και άλλοι ουκρανοί αξιωματούχοι.