Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ θέλει να χρησιμοποιήσει τη βελτιωμένη σχέση της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μοχλό για να επιτύχει μια συμφωνία που θα καταστήσει ευκολότερο για τους Βρετανούς να ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τις πληροφορίες μετέδωσε σήμερα το Bloomberg News επικαλούμενο ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα, σύμφωνα με το Reuters και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Σούνακ ελπίζει να επωφεληθεί από τις βελτιωμένες σχέσεις με την ΕΕ για να επιτύχει μια συμφωνία που θα επιτρέψει στους Βρετανούς να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές θύρες εισόδου στην ΕΕ οι οποίες διαθέτουν αυτοματοποιημένα συστήματα διαβατηριακών ελέγχων, κάτι που θα επιταχύνει τις μεθοριακές διελεύσεις, αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

Δεν έχει γίνει ακόμη επίσημη προσέγγιση, όμως διπλωμάτες θέτουν το θέμα ανεπισήμως, μετέδωσε το Bloomberg επικαλούμενο βρετανό αξιωματούχο.

Το Φεβρουάριο, η Βρετανία κατέληξε σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με εμπορικές διευθετήσεις για τη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία εξακολουθεί να υπόκειται στους κανονισμούς της ΕΕ μετά το Brexit λόγω του ανοικτού συνόρου της με την Ιρλανδία.

Βάσει σχεδίων της ΕΕ που πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή το 2024, πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων αποκαλούμενων υπηκόων «τρίτων χωρών» μπορούν να δίνουν τα βιομετρικά δεδομένα τους για να πετύχουν απαλλαγή από θεώρηση εισόδου, όμως η βρετανική κυβέρνηση ανησυχεί ότι αυτό δεν θα βάλει τέλος στις καθυστερήσεις και επιδιώκει πλήρη πρόσβαση στις ηλεκτρονικές θύρες εισόδου της ΕΕ, μετέδωσε το Bloomberg επικαλούμενο πρόσωπα που γνωρίζουν το θέμα.