Ο 16χρονος Ραλφ Πολ Γιαρλ, που πυροβολήθηκε από έναν 84χρονο ιδιοκτήτη σπιτιού, όταν χτύπησε κατά λάθος την πόρτα του αναζητώντας τα αδέρφια του, αναρρώνει «παρά τη σοβαρότητα των τραυμάτων του», διευκρίνισαν σε ανακοίνωσή τους οι δικηγόροι της οικογένειάς του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες, Τρίτη 18/4, ότι κάλεσε στον Λευκό Οίκο τον έφηβο Αφροαμερικανό. «Χθες είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον Ραλφ και την οικογένειά του. Κανένας γονιός δεν θα πρέπει να ανησυχεί ότι το παιδί του μπορεί να πυροβοληθεί αν χτυπήσει τη λάθος πόρτα. Οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα κατά της βίας των όπλων. Ραλφ, θα σε δούμε στο Οβάλ Γραφείο όταν θα νιώσεις καλύτερα», έγραψε στο Twitter.

Οι γονείς του τού είχαν ζητήσει να παραλάβει τα 13χρονα δίδυμα αδέλφια του από ένα σπίτι στο Κάνσας Σίτι, περίπου στις 22:00 το βράδυ της 13ης Απριλίου. Ο Ραλφ μπέρδεψε τη διεύθυνση και πήγε σε λάθος σπίτι. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, ένας λευκός ηλικιωμένος άνδρας, πυροβόλησε εναντίον του εφήβου μέσα από την γυάλινη πόρτα εισόδου, τραυματίζοντάς τον στο χέρι και το κεφάλι.

Εναντίον του 84χρονου Άντριου Λέστερ απαγγέλθηκαν τη Δευτέρα δύο κατηγορίες από την εισαγγελία του Μιζούρι, μία από τις οποίες επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης, δήλωσε ο εισαγγελέας της κομητείας Κλέι, Ζάκαρι Τόμσον. Ο Λέστερ παραδόθηκε χθες, Τρίτη, στην Αστυνομία και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος αφού κατέβαλε εγγύηση.

Ρατσιστικά τα κίνητρα

Ο επικεφαλής της Αστυνομίας βλέπει ρατσιστικά κίνητρα πίσω από την επίθεση. «Υπάρχουν ρατσιστικά χαρακτηριστικά σε αυτή την υπόθεση», δήλωσε η επικεφαλής της Αστυνομίας του Κάνσας Σίτι Στέισι Γκρέιβς την Κυριακή. Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Κάνσας Σίτι, Κουιντόν Λούκας, «το να προσποιούμαστε ότι δεν έχει ρατσιστικά χαρακτηριστικά αυτή η υπόθεση θα ήταν στρουθοκαμηλισμός. Χτύπησε την πόρτα κάποιου ο οποίος ξεκάθαρα, ξεκάθαρα φοβόταν τους μαύρους», δήλωσε ο Λούκας στο CNN, προσθέτοντας ότι ελπίζει η Δικαιοσύνη να το λάβει αυτό υπόψη της.

Σε μια αντίστοιχη υπόθεση στην πολιτεία της Νέας Υόρκης οι αρχές ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι μια 20χρονη γυναίκα σκοτώθηκε από σφαίρες την ώρα που βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό της, όταν μπερδεύτηκε και μπήκε στον χώρο στάθμευσης λάθος σπιτιού. Ο 65χρονος ιδιοκτήτης του σπιτιού συνελήφθη και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Η υπόθεση του Ραλφ Γιαρλ προκάλεσε σοκ και αγανάκτηση στις ΗΠΑ, με πολλούς διάσημους να εκφράζουν τη θλίψη τους για το περιστατικό.

«Η καρδιά μου ράγισε όταν έμαθα» για το συμβάν αυτό με το «16χρονο αγόρι, που χτύπησε άθελά του την πόρτα του λάθος σπιτιού», έγραψε στο Twitter η ηθοποιός Χάλι Μπέρι, ζητώντας από τον εισαγγελέα να δράσει.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Κάνσας Σίτι, ενώ χθες οι συμμαθητές του Γιαρλ απείχαν από τα μαθήματά τους για να διαμαρτυρηθούν και να ζητήσουν να αποδοθεί δικαιοσύνη.

2,7 εκατομμύρια δολάρια από το διαδίκτυο

Ο δήμαρχος κατήγγειλε επίσης το γεγονός ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον δράστη των πυροβολισμών μετά τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν και τις δηλώσεις αγανάκτησης από διασήμους. «Δεν θα έπρεπε να χρειάζεται κάποιος να κάνει μια ανάρτηση η Χάλι Μπέρι για την υπόθεσή του προκειμένου να δικαιωθεί» τόνισε.

Μέχρι χθες είχαν συγκεντρωθεί περισσότερα από 2,7 εκατ. δολάρια μέσω του διαδικτύου προκειμένου να μπορέσει ο Ραλφ Γιαρλ να πληρώσει τα ιατρικά του έξοδα και τις φυσικοθεραπείες που θα χρειαστεί.

Τα αιματηρά περιστατικά με πυροβολισμούς είναι συχνό φαινόμενο στις ΗΠΑ, μια χώρα με περίπου 330 εκατ. κατοίκους και περίπου 400 εκατ. πυροβόλα όπλα. Ένας ενήλικας στους τρεις διαθέτει τουλάχιστον ένα όπλο και σχεδόν ένας ενήλικας στους δύο ζει σε νοικοκυριό όπου υπάρχει όπλο.