Οι ελβετικές εξαγωγές στη Ρωσία σημείωσαν μόλις μια ελαφρά πτώση μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία παρά τις κυρώσεις που επέβαλε η Βέρνη, ενώ οι εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων έχουν εκτιναχθεί σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Παρότι οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών έχουν σταματήσει σε ορισμένους βασικούς τομείς, όπως τα μηχανήματα και τα ρολόγια, οι εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων στη Ρωσία έχουν φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ, υπογράμμισε η εφημερίδα Neue Zurcher Zeitung am Sonntag αφότου ανέλυσε τα δεδομένα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τελωνείων και Ασφάλειας των Συνόρων (OFDF).

Τα φάρμακα θεωρούνται ανθρωπιστικά προϊόντα, επομένως εξαιρούνται από τις κυρώσεις.

Οι ελβετικές εξαγωγές προς τη Ρωσία ανήλθαν σε 2,9 δισεκ. ελβετικά φράγκα (3,2 δισεκ. δολάρια) μεταξύ Μαρτίου 2022 και Φεβρουαρίου 2023.

Το ποσό αυτό είναι μικρότερο από τα 3,5 δισεκ. ελβετικά φράγκα που καταγράφηκαν κατά τους δώδεκα προηγούμενους μήνες, αλλά οι ελβετικές εξαγωγές στη Ρωσία δεν υπερέβησαν το ποσό των 2,9 δισεκ. παρά μόνο τρεις φορές τα τελευταία χρόνια, σημειώνει η NZZ am Sonntag.