Διχάζει τους Αμερικανούς η ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Την ίδια ώρα, αύξησε τις πιθανότητες του μεγιστάνα να εξασφαλίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ώστε να είναι ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2024, υπέδειξε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Η δημοσκόπηση έγινε προχθές Τετάρτη και χθες Πέμπτη, μετά την απαγγελία 34 κατηγοριών σε βάρος του κ. Τραμπ για οικονομικά αδικήματα από την εισαγγελία της Νέας Υόρκης.

Κατά τα ευρήματα της, το 49% των Αμερικανών θεωρεί πως ήταν σωστό να απαγγελθούν κατηγορίες ποινικής φύσης στον κ. Τραμπ, η πρώτη σε βάρος πρώην προέδρου των ΗΠΑ στην ιστορία.

Όμως αν εξεταστεί βαθύτερα, το εύρημα αναδεικνύει πόσο διχάζει τους Αμερικανούς οτιδήποτε σχετίζεται με τον Ντόναλντ Τραμπ. Το 84% εξ όσων είπαν πως ανήκουν στους Δημοκρατικούς έκρινε πως ήταν σωστή η άσκηση ποινικής δίωξης, ενώ μόλις το 16% όσων είπαν πως ανήκουν στους Ρεπουμπλικάνους συμφωνεί.

Ενώ το 40% όσων δήλωσαν Ρεπουμπλικάνοι είπε πως η δίωξη έκανε πιθανότερο να ψηφίσει τον κ. Τραμπ το 2024, ενώ μόλις το 12% είπε πως πλέον είναι λιγότερο πιθανό να τον ψηφίσει. Το 38% είπε πως η δίωξη δεν θα έχει καμία επίπτωση.

Ο πρώην πρόεδρος βρίσκεται με διαφορά μπροστά στην κούρσα για το χρίσμα του κόμματός του: το 58% των Ρεπουμπλικάνων λέει πως είναι ο υποψήφιος που προτιμούν, από 48% σε προηγούμενη έρευνα της Ipsos για το Reuters τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Reuters και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντας Ρον ΝτεΣάντις, που επισήμως δεν έχει ακόμη θέσει υποψηφιότητα, βρίσκεται στη δεύτερη θέση με το 21%.

Πιστεύουν ότι όντως έδωσε λεφτά στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς για τη σιωπή της

Στόρμι Ντάνιελς

Παρότι οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι διαφωνούν ριζικά για την άσκηση ποινικής δίωξης για την υπόθεση, η έρευνα έδειξε πως η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών (το 73%, συμπεριλαμβανομένου του 55% εξ όσων δήλωσαν Ρεπουμπλικάνοι) πιστεύει πως πράγματι ο πρώην πρόεδρος φρόντισε να δοθούν χρήματα στην ηθοποιό πορνογραφικών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς και στο μοντέλο Κάρεν ΜακΝτούγκαλ για να εξασφαλίσει τη σιωπή τους όσον αφορά τις εξωσυζυγικές σχέσεις που φέρεται να είχε μαζί τους.

Ωστόσο, ταυτόχρονα το 76% εξ όσων δήλωσαν Ρεπουμπλικάνοι βλέπει στην άσκηση ποινικής δίωξης προσπάθεια να εμποδιστεί ο Τραμπ να διεκδικήσει την προεδρία με τη διαδικασία. Την ίδια άποψη μοιράζεται το 34% των Δημοκρατικών.

Το 51% του δείγματος -αλλά μόλις το 18% των Ρεπουμπλικάνων- θεωρεί πως η ποινική δίωξη σε βάρος του κ. Τραμπ σημαίνει πως πρέπει να του αφαιρεθεί διά παντός το δικαίωμα να είναι υποψήφιος για την προεδρία.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για το πρακτορείο Reuters σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.004 ενηλίκων έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±3,8% για το σύνολο του δείγματος και ±6,3% για τους 368 συμμετέχοντες που δήλωσαν Ρεπουμπλικάνοι.