Από νέα σε νέα κορύφωση οδεύει η πολιτική κρίση που βιώνει το Ισραήλ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέρριψε έκκληση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, που επέκρινε την επίμαχη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, η οποία πέρασε από το κοινοβούλιο αλλά «πάγωσε» προ ημερών λόγω μαζικών διαμαρτυριών. Ο Τζο Μπάιντεν φάνηκε χθες να διαγράφει την προοπτική να επισκεφθεί σύντομα την Ουάσιγκτον ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ερωτηθείς αν θα προσκαλέσει τον επικεφαλής της ακροδεξιάς ισραηλινής κυβέρνησης στον Λευκό Οίκο, ο πρώτος απάντησε «όχι άμεσα».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος επέκρινε την πολύ αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος στο Ισραήλ που προωθούσε ο κ. Νετανιάχου. «Όπως πολλοί σθεναροί υποστηρικτές του Ισραήλ, είμαι πολύ ανήσυχος. Και με ενδιαφέρει να διορθωθεί αυτό. Δεν μπορούν να συνεχίσουν σε αυτόν τον δρόμο», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ όταν ρωτήθηκε σχετικά με την υγεία της ισραηλινής δημοκρατίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε πως ελπίζει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα εγκαταλείψει την επίμαχη μεταρρύθμιση, μεταδίδει o Guardian.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αντέδρασε υπογραμμίζοντας μέσω Twitter πως «εκτιμά» την μακρά υποστήριξη του κ. Μπάιντεν στη χώρα του μεν, αλλά «το Ισραήλ είναι κυρίαρχο κράτος που παίρνει αποφάσεις δυνάμει της βούλησης του λαού του και όχι στη βάση πιέσεων από το εξωτερικό, ακόμη κι αν αυτές προέρχονται από τους καλύτερούς του φίλους».

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος

Από την πλευρά του, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ισαάκ Χέρτσογκ, ανακοίνωσε πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και αυτών της αντιπολίτευσης για το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τη δικαστική μεταρρύθμιση στο Ισραήλ συνεχίζονται σήμερα, έπειτα από μια πρώτη συνάντηση «σε θετικό πνεύμα» που πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη, «Έπειτα από περίπου μιάμιση ώρα η συνάντηση, που διεξήχθη σε θετικό πνεύμα, ολοκληρώθηκε», επεσήμανε χθες το βράδυ το γραφείο του προέδρου. «Αύριο ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ θα συνεχίσει τη σειρά συναντήσεων», πρόσθεσε.

Αυτή η πρώτη «συνάντηση διαλόγου» πραγματοποιήθηκε στην οικία του Χέρτσογκ στην Ιερουσαλήμ μεταξύ «των ομάδων εργασίας που εκπροσωπούν τον κυβερνητικό συνασπισμό» και των κομμάτων της αντιπολίτευσης Γες Αντίτ και Κόμμα Εθνικής Ενότητας, διευκρίνισε η ανακοίνωση. Ο Γιαΐρ Λαπίντ και ο Μπένι Γκαντς, επικεφαλής των δύο αυτών κομμάτων, είχαν δηλώσει τη Δευτέρα έτοιμοι να συζητήσουν με τον κυβερνητικό συνασπισμό, υπό την αιγίδα του Χέρτσογκ, μεταδίδει το ΑΠΕ -ΜΠΕ.

Νωρίτερα, ο δεξιός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να κάνει μια «παύση» στην προώθηση του επίμαχου νομοσχεδίου, ώστε «να δοθεί μια ευκαιρία στον πραγματικό διάλογο» και να εγκριθεί η μεταρρύθμιση με ευρύτερη συναίνεση στην επόμενη κοινοβουλευτική σύνοδο, μετά το εβραϊκό Πάσχα.

«Ευχαριστούμε τον πρόεδρο που άνοιξε το σπίτι του στη διαδικασία διαπραγματεύσεων προς όφελος των πολιτών του Ισραήλ. Συμμετείχαμε στο όνομα μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης που κατανόησε σε ποιο βαθμό η δημοκρατία μας είναι εύθραυστη και ευάλωτη», ανέφερε ο Λαπίντ στο Twitter.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, η κυβέρνηση του οποίου χαιρέτισε την «παύση» που ανακοίνωσε ο Νετανιάχου, εξέφρασε και πάλι χθες το βράδυ την ελπίδα να εγκαταλειφθεί η μεταρρύθμιση. «Δεν μπορούν να συνεχίσουν σε αυτό τον δρόμο», τόνισε. «Ελπίζω να την εγκαταλείψουν», πρόσθεσε.

Η «παύση» που ανακοίνωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μετά την έναρξη γενικής απεργίας στη χώρα και την εμφάνιση έντασης στον κυβερνητικό συνασπισμό έγινε δεκτή με επιφύλαξη από τους αντιπάλους της μεταρρύθμισης, αλλά και πολλούς πολιτικούς αναλυτές.